Εγκρίθηκε το "διαζύγιο" ΕΕ-Βρετανίας

Τα επόμενα βήματα των δύο πλευρών * Η παρέμβαση του Ελληνα πρωθυπουργού

Δημοσίευση: 26 Νοε 2018 15:02

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν χθες τη συμφωνία διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και την πολιτική διακήρυξη που περιγράφει τη σχέση μετά το Brexit με τη χώρα αυτή, την πρώτη που κλείνει την πόρτα στο ευρωπαϊκό σχέδιο.

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας", γράφουν οι 27 στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, προσθέτοντας τη βούλησή τους για την εδραίωση της "όσο το δυνατόν πιο στενής" σχέσης με το Λονδίνο μετά το Brexit.

Τη συμφωνία, ένα νομικά δεσμευτικά κείμενο 585 σελίδων και μια 26σέλιδη Πολιτική Διακήρυξη, που σκιαγραφεί τη μελλοντική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου- ΕΕ θα πρέπει τώρα να υπερψηφίσουν το Βρετανικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Οι Βρετανοί βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Η Τερέζα Μέι, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εσωκομματική πειθαρχία, καλείται τώρα να φέρει σε πέρας τον ηράκλειο άθλο, να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απαιτείται για να περάσει η συμφωνία.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος στην Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι το κόμμα του, θα καταψηφίσει την συμφωνία για το Brexit στο κοινοβούλιο.

Η ηγέτης του κόμματος DUP της Βόρειας Ιρλανδίας είπε ότι “θα επανεξετάσει” την συμφωνία στήριξης προς την συντηρητική κυβέρνηση της Βρετανίας, εάν η συμφωνία για το Brexit περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο.

“Εάν προκύψει μία κατάσταση στην οποία θα αποφασίσουν να υποστηρίξουν αυτή την συμφωνία -δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι θα το πράξουν- αλλά αν το κάνουν, τότε, προφανώς, θα πρέπει να επανεξετάσουμε την συμφωνία παροχής εμπιστοσύνης,” δήλωσε η Αρλίν Φόστερ στην εκπομπή του BBC ( Andrew Marr show) μετά την αποδοχή της συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

 Στη σύνοδο κορυφής συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα πέτυχε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου η πλήρης προστασία των υφιστάμενων γεωγραφικών ενδείξεων και διεκδικεί, τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο προστασίας, και στη συμφωνία για τη μελλοντική σχέση.

Πέτυχε, επίσης, η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής για την άμυνα και την ασφάλεια και την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, να εγγυάται την αυτονομία της ΕΕ στη λήψη αποφάσεων και να είναι μοναδική με το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς, δηλαδή, να δημιουργεί προηγούμενο για οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα.

 Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν, ακόμα, ότι σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη συμφωνία αποχώρησης και μέχρι σήμερα, η Ελλάδα τήρησε απαρέγκλιτα την αρχή της αλληλεγγύης προς την Ιρλανδία και την Ισπανία για τη μη εγκατάσταση ευρωπαϊκών συνόρων στην Ιρλανδία και για το Γιβραλτάρ, αντίστοιχα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ

 "Θα παραμείνουμε εταίροι και φίλοι" με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, δήλωσε ο κύριος διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ χθες.

Ο Μπαρνιέ επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια των "πολύ δύσκολων και περίπλοκων" διαπραγματεύσεων, εργάστηκε "μαζί, ποτέ κατά του Ηνωμένου Βασιλείου". Επίσης, ζήτησε από τον "καθένα στο εξής να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί", ενώ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία Brexit του παραμένει πολύ αβέβαιο.

* Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι "μια τραγωδία", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

* Το Brexit δείχνει ότι η ΕΕ είναι "εύθραυστη" και την ανάγκη "επανίδρυσής" της, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν  κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής

"Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την ΕΕ", δήλωσε ο Μακρόν, εκτιμώντας ότι υπάρχει "ανάγκη για επανίδρυση" της 'Ενωσης. "Αυτό δείχνει ότι η ΕΕ έχει ένα εύθραυστο μέρος" και "επιδέχεται βελτίωση", πρόσθεσε εκτιμώντας ότι η συμφωνία με το Λονδίνο είναι μια "καλή συμφωνία".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass