Κοινή Βαλκανική υποψηφιότητα για Euro 2028 και Παγκόσμιο 2030

Θα καταθέσουν Ελλάδα, Σερβία, Ρουμανία και Βουλγαρία με απόφαση της Τετραμερούς Συνόδου Συνεργασίας

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2018 15:36
Μας εμπνέει το όραμα του Ρήγα Φεραίου, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας από το Βελιγράδι  Μας εμπνέει το όραμα του Ρήγα Φεραίου, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας από το Βελιγράδι

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Κοινή υποψηφιότητα για την ανάληψη του Euro 2028 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030, θα καταθέσουν η Ελλάδα, η Σερβία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Την ανακοίνωση της απόφασης, έκανε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, λίγο μετά το τέλος της Τετραμερούς Συνόδου Συνεργασίας των προαναφερθεισών χωρών, που φιλοξενείται στο Βελιγράδι, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Βιόριτσα Νταντσίλα και του οικοδεσπότη της συνάντησης, προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Όπως δήλωσε ο κ. Βούτσιτς, θα δημιουργηθεί μία 16μελής επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν τέσσερα μέλη - εκπρόσωποι από κάθε χώρα, ενώ η υποψηφιότητα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021. Η χθεσινή είναι η 6η κατά σειρά συνάντηση Βουλγαρίας, Ελλάδας, Ρουμανίας, Σερβίας. Η προηγούμενη είχε διεξαχθεί στις 2 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Στη συνάντηση συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και η δυνατότητα αξιοποίησης κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για μια σειρά από τα προωθούμενα από τις τέσσερις χώρες έργα σε κρίσιμους τομείς, όπως αυτοί της διασυνδεσιμότητας και της ενέργειας. Όπως χαρακτηριστικά είπε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην προχθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο πρόεδρο, μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας, πρόκειται για μια ουσιαστική συνεργασία (η τετραμερής), που βασίζεται σε μια σειρά από πρότζεκτ ιδιαίτερου οικονομικού ενδιαφέροντος στους τομείς της ενέργειας και του εμπορίου, που μπορούν να δώσουν επιπρόσθετη οικονομική και γεωπολιτική αξία στην περιοχή των Βαλκανίων. Στο πλαίσιο της συνάντησης αναδείχθηκε και ο ρόλος της Θεσσαλονίκης ως περιφερειακού κόμβου εμπορίου, μεταφορών, τεχνολογίας και καινοτομίας. Άλλωστε, όπως τόνισε χθες ο κ. Τσίπρας, στόχος της Ελλάδας είναι να καταστεί ένα "διεθνές ενεργειακό hub". Συναντήσεις όπως η χθεσινή εκτιμάται πως ενισχύουν τις δυνατότητες ανάπτυξης και την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας στην περιοχή, που μέχρι πρότινος ήταν γνωστή και ως η "πυριτιδαποθήκη" της Ευρώπης. Η δε προώθηση, από την ελληνική πλευρά, τέτοιου είδους συνεργασιών με χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου ενδυναμώνει και επιβεβαιώνει, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

ΜΑΣ ΕΜΠΝΕΕΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ

Εν τω μεταξύ την ανάγκη να συνεχίσουν οι λαοί των Βαλκανίων το όραμα του Ρήγα Φεραίου, «ενός μεγάλου επαναστάτη, που οραματίστηκε την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, όπως κι εμείς σήμερα οφείλουμε να κάνουμε στο πλαίσιο της αδελφοσύνης και της αλληλεγγύης των λαών των Βαλκανίων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, που διεξάγεται στο Βελιγράδι. Ο κ. Τσίπρας μετέβη στο συνέδριο ύστερα από σχετική πρόσκληση του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, αλλά και του προέδρου της χώρας και οικοδεσπότη της Τετραμερούς Συνόδου Συνεργασίας Βουλγαρίας- Ελλάδας- Σερβίας- Ρουμανίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο κ. Τσίπρας έφτασε, μάλιστα, στον χώρο του συνεδρίου μαζί με τον Σέρβο πρόεδρο κι έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τους συνέδρους. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε πως κάθε φορά που έρχεται στο Βελιγράδι επισκέπτεται το μνημείο του Ρήγα Φεραίου, ο οποίος μπορεί να εκτελέστηκε πριν από 220 χρόνια για τις ιδέες του, αλλά, όπως τόνισε, «εμείς βρισκόμαστε εδώ για να συνεχίσουμε το όραμά του, ένα όραμα που μας εμπνέει παρά τις μεγάλες δυσκολίες». «Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την προάσπιση της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη διαβαλκανική συνεργασία, για να κάνουμε τους λαούς μας περήφανους, να σταματήσουμε να υψώνουμε τείχη ο ένας απέναντι στον άλλο, αλλά να υψώνουμε γέφυρες συνεργασίας και να πάμε την περιοχή μας και τους λαούς μας ένα βήμα πιο μπροστά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε δε ότι «κανένας αγώνας δεν πήγε χαμένος, ότι καμία μεγάλη θυσία για την υπεράσπιση μεγάλων αξιών στην ιστορία μας δεν πήγε χαμένη και ότι οι αγώνες αυτοί συνεχίζονται». Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα και τη Σερβία να έρθουν πιο κοντά και να πάψει να είναι η ΠΓΔΜ τείχος ανάμεσά τους. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην «πολύ ουσιαστική συνεργασία» μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας τα τελευταία χρόνια, με την παράλληλη διεύρυνση αυτού του ισχυρού δεσμού και με άλλες χώρες των Βαλκανίων, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία αλλά και με στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της συνανάπτυξης στην περιοχή των Βαλκανίων. Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμα για τις «δύσκολες προσπάθειες» που καταβάλλει η Σερβία για να επιλύσει «κρίσιμα και δύσκολα εθνικά θέματα», σημειώνοντας: «θέλω να ενθαρρύνω να συνεχίσετε τις προσπάθειές σας και θέλω να γνωρίζετε ότι σε αυτές τις δύσκολες προσπάθειες η Ελλάδα θα είναι πάντα μια χώρα που θα υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο, άρα μια χώρα που θα υπερασπίζεται το δίκαιο. Όσο λοιπόν κι εσείς θα αγωνίζεστε για το δίκαιο, να ξέρετε ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα δίπλα σας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass