ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Ξεσηκωμός για τον «νόμο της σκλαβιάς»

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2018 15:42

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

Σε γενικό, αντικυβερνητικό ξεσηκωμό βρίσκονται οι κάτοικοι της Ουγγαρίας, αντιδρώντας στον επονομαζόμενο «νόμο της σκλαβιάς» που έφερε η κυβέρνηση Ορμπάν και την Πέμπτη επικυρώθηκε από τον πρόεδρο της χώρας, Γιάνος Αντερ.

Το βράδυ της Παρασκευής στους δρόμους της Βουδαπέστης συγκεντρώθηκαν χιλιάδες Ούγγροι -από όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης- οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία προς το προεδρικό μέγαρο. Η διαδήλωση αναμένεται να είναι η τελευταία πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, με την αντιπολίτευση να προγραμματίζει συνέχιση των κινητοποιήσεων και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2019. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν στις 12 Δεκεμβρίου τις κινητοποιήσεις τους όταν το κοινοβούλιο ψήφισε τον εν λόγω νόμο. Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τους επικριτές του, επιβάλλει συνθήκες δουλείας, καθώς επιτρέπει στους εργοδότες να απαιτήσουν μέχρι και 400 ώρες υπερωριακής απασχόλησης ετησίως από τους εργαζόμενούς τους, για τις οποίες θα μπορούν να καθυστερήσουν να τους πληρώσουν έως και τρία χρόνια. Σε άλλη διάταξη του νόμου ανοίγεται ο δρόμος για την εξαήμερη εργασία. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν χαρακτήρισε «υστερικούς» τους διαδηλωτές και υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμισή του αυτή στον τομέα της απασχόλησης. Μιλώντας στον δημόσιο ραδιοσταθμό τόνισε ότι σκοπός της μεταρρύθμισης είναι «απλά να καταργήσει τους άχρηστους κανόνες, ώστε αυτοί που θέλουν να κερδίσουν περισσότερα να μπορούν να δουλέψουν περισσότερο». Ο Βίκτορ Ορμπάν προσέθεσε ότι «αυτοί που φωνάζουν σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου είναι αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα και τα ψέματά τους δεν έχουν όρια». Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εργατικά συνδικάτα που αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση αυτή και μετείχαν στη διαδήλωση έχουν απειλήσει με γενική απεργία, ενώ δημοσκόπηση, που έγινε από το ινστιτούτο Publicus και τα αποτελέσματά της δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, δείχνει ότι τα δύο τρίτα των Ούγγρων κρίνουν ότι οι διαδηλώσεις αυτές είναι αιτιολογημένες.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΜΜΕ

Τη μήνιν των διαδηλωτών έχει προκαλέσει και δεύτερος νόμος της κυβέρνησης Ορμπάν, τον οποίο επικύρωσε επίσης ο πρόεδρος της χώρας την εβδομάδα αυτή, ο οποίος αφορά στην ίδρυση νέων δικαστηρίων. Ο νόμος αυτός προβλέπει τη θέσπιση διοικητικών δικαστηρίων που θα υπάγονται στην κυβέρνηση και θα επιλαμβάνονται ευαίσθητων θεμάτων όπως ο εκλογικός νόμος, οι διαμαρτυρίες και θέματα διαφθοράς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass