ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΙ ΕΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Θα χρειαστούν και άλλα βήματα για την Ελλάδα

* Πρόντι: «Έχασε η Ελλάδα, αλλά ακόμη περισσότερο έχασε η Ευρώπη…»

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2015 8:06

 

 

 

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Τη συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές καλωσόρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για «θετικό βήμα», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα χρειαστεί κι άλλη δουλειά, κάτι που ερμηνεύεται ως αναφορά σε δράση για το χρέος. Ο Μπαράκ Ομπάμα θεωρεί τη συμφωνία ως «ένα θετικό βήμα που θα μπορούσε να στηρίξει μία επιστροφή στην ανάπτυξη και την βιωσιμότητα του χρέους στην Ελλάδα», ωστόσο σημείωσε ότι θα «χρειαστεί και άλλη δουλειά».

Αν και ο Ομπάμα δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για το τι ακριβώς σημαίνει αυτό, οι ΗΠΑ έχουν ταχθεί υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας. Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ήρθε μετά από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο αμερικανός πρόεδρος με ευρωπαίους ηγέτες για το θέμα της Ελλάδας, αλλά και του Ιράν. Συγκεκριμένα, ο Ομπάμα μίλησε τηλεφωνικά με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και με την Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιού δήλωσε ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο ΡΟΜΑΝΟ ΠΡΟΝΤΙ

 «Έχασε η Ελλάδα, αλλά ακόμη περισσότερο έχασε η Ευρώπη», γράφει για τη διαπραγμάτευση, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι σε γραπτή του παρέμβαση στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero. «Η Ευρώπη έχασε την ψυχή της και υποθήκευσε το μέλλον της. Έχασε την ψυχή της διότι πλέον δεσπόζουν μόνον τα εκλογικά συμφέροντα των μεμονωμένων χωρών. Η Ευρώπη έχασε διότι, όταν μπαίνει κανείς, στον δρόμο αυτό, δεν υπάρχει εναλλακτική στην άσκηση εξουσίας από τον πιο  ισχυρό. Αν και την τελευταία στιγμή, ο ρόλος της Γαλλίας ήταν χρήσιμος για να φτάσουμε στην υπογραφή, το περιεχόμενο της συμφωνίας ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα όσα ζητούνταν ανέκαθεν από την γερμανική κυβέρνηση» αναφέρει ο πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν. Σύμφωνα με τον Ρομάνο Πρόντι «η Ευρωπαϊκή Ένωση υποθήκευσε το μέλλον της: μετά την περίπτωση της Ελλάδας θα είναι όλο και πιο δύσκολο να μπορέσει να επεξεργασθεί μια κοινή πολιτική, η οποία να βασίζεται σε έναν ισορροπημένο συμβιβασμό ανάμεσα στα συμφέροντα των διαφόρων κρατών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass