Βενεζουέλα: Αίμα στα σύνορα με Κολομβία και αυτομόληση στρατιωτικών

Δημοσίευση: 25 Φεβ 2019 15:10

ΚΑΡΑΚΑΣ

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν κι εκατοντάδες τραυματίστηκαν στο κύμα βίας στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Βραζιλία και την Κολομβία.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα ακτιβιστών να σπάσουν τα κυβερνητικά μπλόκα για να φέρουν φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας με τρόφιμα και φάρμακα στη χώρα ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό διεμήνυσε ότι η μάχη θα συνεχιστεί και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κρατήσει «όλα τα ενδεχόμενα» ανοικτά έναντι του Νικολάς Μαδούρο, ενώ ταυτόχρονα ανήγγειλε ότι θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση της Ομάδας της Λίμας σημερα στην Μπογκοτά.

Συνάντηση Γκουαϊδό - Μάικ Πενς

Ο Γκουαϊδό, που πέρασε την Παρασκευή στο έδαφος της Κολομβίας, αψηφώντας την απαγόρευση εξόδου από την επικράτεια της Βενεζουέλας που του είχε επιβληθεί από τη δικαιοσύνη, πρόσθεσε πως θα είναι παρών σημερα στη σύνοδο της Ομάδας της Λίμας, όπου αναμένεται επίσης να συμμετάσχει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Στην Ομάδα της Λίμας, που ιδρύθηκε το 2017 στην πρωτεύουσα του Περού, ενώ η Βενεζουέλα συγκλονιζόταν και τότε από διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια, συμμετέχουν δεκατέσσερις χώρες του δυτικού ημισφαιρίου.

Ο Γκουαϊδό καταδίκασε τα βίαια επεισόδια της χθεσινής ημέρας. Οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης κι εμπόδισαν διά της βίας τη διέλευση φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια από τη μεθόριο. Η βοήθεια αυτή, τρόφιμα και φάρμακα, εστάλη κυρίως από τις ΗΠΑ, κατόπιν αιτήματος του Γκουαϊδό, και το μεγαλύτερο μέρος της είχε αποθηκευτεί στην Κουκουτά, ενώ μεγάλες ποσότητες βρίσκονταν επίσης σε μια στρατιωτική βάση στη Βραζιλία, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

 

Πομπέο: Θα περάσουμε στις πράξεις

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ διεμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον θα «περάσει στις πράξεις» για να «υποστηρίξει τη δημοκρατία» στη Βενεζουέλα, καταγγέλλοντας τη δράση των «μπράβων» του Νικολάς Μαδούρο, λίγες ώρες αφότου ο στρατός και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας έκαναν χρήση αληθινών σφαιρών και δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών.

Οι άνδρες του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον υποστηρικτών της αντιπολίτευσης υπό τον Χουάν Γκουαϊδό για να αποτρέψουν την είσοδο στη χώρα της ανθρωπιστικής βοήθειας που έστειλαν κυρίως οι ΗΠΑ, όπως διέταξε ο Μαδούρο.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας έδωσε εντολή να επιστρέψουν τα φορτηγά με τη βοήθεια για τη Βενεζουέλα, μετά την αιματοχυσία καταγγέλλοντας τη βίαιη καταστολή από τις δυνάμεις της κυβέρνησης Μαδούρο.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της Κολομβίας, «πάνω από 60 άοπλοι στρατιωτικοί, ανάμεσά τους πολλοί αξιωματικοί, πέρασαν στο έδαφος της Κολομβίας (από τη Βενεζουέλα) και ζήτησαν άσυλο, κάτι που δείχνει την απώλεια κάθε εμπιστοσύνης προς τον άρπαγα (της εξουσίας) στη Βενεζουέλα».

*Στο μεταξύ ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο δήλωσε ότι το πολεμικό ναυτικό της Βενεζουέλας απείλησε να ανοίξει πυρ εναντίον πλοίου που απέπλευσε από το νησί, που αποτελεί αμερικανικό έδαφος και μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.

Το πλοίο, που απέπλευσε την Τετάρτη για τη Βενεζουέλα, «δέχθηκε άμεσες απειλές από μέρους σκαφών της Βενεζουέλας ότι θα άνοιγαν πυρ. Πρόκειται για μια κατάφωρη απειλή εναντίον μιας ανθρωπιστικής αποστολής που εκτελούσαν Αμερικανοί πολίτες. Είναι απαράδεκτη και επονείδιστη», ανέφερε ο Ρικάρδο Ρουσελιό σε ανακοίνωσή του.

 

Αυτομόλησαν δεκάδες στρατιωτικοί

Αν και ο Μαδούρο δεν κατάφερε να πετύχει τις μαζικές αυτομολήσεις στρατιωτικών που ήλπιζε, τουλάχιστον 60 μεθοριακοί φρουροί εγκατέλειψαν τα πόστα τους και διέφυγαν στην Κολομβία, την ώρα που άλλα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, αφοσιωμένα στον Μαδούρο, προσπαθούσαν με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ να σταματήσουν τα κομβόι που μετέφεραν βοήθεια.

Βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τέσσερις στρατιώτες να καταγγέλλουν τον Μαδούρο και να δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό. «Είμαστε πατέρες και γιοι. Φτάνει πια με τόση ανασφάλεια και αδικία», λένε στο βίντεο.

 

Η αντίδραση του Μαδούρο

Ο Νικολάς Μαδούρο εμμένει στις θέσεις του, απορρίπτοντας τις διεθνείς εκκλήσεις για προκήρυξη εκλογών και κατηγορώντας τον Γκουαϊδό ως «μαριονέτα», «πιόνι των Αμερικανών», «κλόουν» και «ιμπεριαλιστή επαίτη».

Την ώρα που χυνόταν αίμα στα σύνορα της Βενεζουέλας ο αριστερός πρόεδρος διοργάνωνε φιλοκυβερνητική συγκέντρωση στο Καράκας. «Μακριά τα χέρια σου από τη Βενεζουέλα, Ντόναλντ Τραμπ», φώναζε επευφημούμενος από τους οπαδούς του και κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι χρησιμοποιεί την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ως πρόφαση για να εισβάλει στη χώρα.

Στήριξη στον Μαδούρο εξακολουθούν να προσφέρουν σημαντικοί οικονομικοί του σύμμαχοι, όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία ενώ οι ΗΠΑ ηγούνται της διεθνούς προσπάθειας άσκησης πίεσης στο Καράκας κι έχουν επιβάλλει πολλές οικονομικές κυρώσεις στην κυβέρνησή του.

 

Η Ε.Ε. ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε χθες τις πράξεις βίας και την καταφυγή σε ένοπλες ομάδες από το καθεστώς στη Βενεζουέλα, προκειμένου να εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα αυτή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε πως είναι έτοιμη να αυξήσει την ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια που παρέχει προς τη Βενεζουέλα, ανακοίνωσε εξάλλου η Μογκερίνι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass