ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 1961 ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΣΕ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΚΑΙ ΑΒΑΝΑ

ΗΠΑ-Κούβα: "Δίνουν τα χέρια"

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2015 8:12

 

 

Ουάσινγκτον

Η σημαία της Κούβας θα κυματίζει από τα μεσάνυχτα έξω από τη διπλωματική αποστολή της χώρας στην Ουάσινγκτον, για πρώτη φορά από το 1961. Την ίδια ώρα, στην Αβάνα θα ανοίγει ξανά η αμερικανική πρεσβεία, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή για τους δύο εχθρούς του Ψυχρού Πολέμου, έστω και αν το ιδεολογικό χάσμα που τους χωρίζει παραμένει βαθύ.  Σε έναν νέο σταθμό της ιστορικής προσέγγισης που άρχισαν ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ραούλ Κάστρο και της συμφωνίας που ανακοινώθηκε στις 30 Ιουνίου, τα κτίρια που στεγάζουν τα Γραφεία Συμφερόντων καθεμιάς από τις δύο χώρες στην πρωτεύουσα της άλλης θα ανακτήσουν αυτομάτως το καθεστώς της πρεσβείας το πρώτο λεπτό της 20ής Ιουλίου. Στην Ουάσινγκτον, μια τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 17.30 (ώρα Ελλάδας) στο ηλικίας σχεδόν ενός αιώνα κτίριο της κουβανικής αποστολής, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες - η πρώτη επίσκεψη επικεφαλής της κουβανικής διπλωματίας από το 1959. Μια σημαντική κουβανική αντιπροσωπεία αναμένεται μεταξύ των 500 προσκεκλημένων. Παρόντες θα είναι ο εμβληματικός τραγουδιστής του κουβανικού καθεστώτος Σίλβιο Ροντρίγκες, καθώς και η αμερικανίδα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τη Λατινική Αμερική Ρομπέρτα Τζέικομπσον και ο επικεφαλης του Γραφείου Συμφερόντων στην Αβάνα Τζέφρι Ντελαουρέντις.  Ο Μπρούνο Ροντρίγκες θα μεταβεί στη συνέχεια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, με τον οποίο θα συμμετάσχει σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

 Η κουβανική σημαία θα υψωθεί επίσης στο χολ της εισόδου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανάμεσα στις σημαίες των χωρών με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν διπλωματικές σχέσεις. Στην Αβάνα δεν προβλέπεται να γίνει καμιά τελετή, όμως το κτίριο από μπετόν και γυαλί της παραλιακής λεωφόρου Μαλεκόν θα μετατραπεί πράγματι σε αμερικανική πρεσβεία. Οι διπλωμάτες θα περιμένουν ωστόσο την άφιξη του Τζον Κέρι μέσα στο καλοκαίρι, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, για να υψώσουν την αμερικανική σημαία,

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass