Βραζιλία: Ελεύθεροι σκοπευτές "θα σκοτώνουν υπόπτους" στο Ρίο

Δημοσίευση: 01 Απρ 2019 18:32

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ

Ελεύθεροι σκοπευτές έχουν αναπτυχθεί στο Ρίο για να σκοτώνουν από μακριά ένοπλους υπόπτους, δήλωσε σε συνέντευξη στην εφημερίδα O Globo ο κυβερνήτης της πόλης Ουίλσον Βίτσελ, ο οποίος εκλέχθηκε τον Οκτώβριο ακολουθώντας την ίδια αυστηρή γραμμή στον τομέα της ασφάλειας με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Η ιδέα της χρήσης ελεύθερων σκοπευτών, η οποία είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεωρήθηκε μια απλή προεκλογική δέσμευση, όμως ο Βίτσελ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο, αποκάλυψε ότι την έχει θέσει σε εφαρμογή.

«Ελεύθεροι σκοπευτές χρησιμοποιούνται με απολύτως μυστικό τρόπο. Έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί, όμως δεν μιλάμε για αυτό. Η εντολή είναι ξεκάθαρη: αν ένα άτομο έχει στην κατοχή του όπλο, πρέπει να εξουδετερωθεί αμέσως με φονικό τρόπο», εξήγησε ο κυβερνήτης του Ρίο στη συνέντευξή του.

Το Ρίο ντε Ζανέιρο, το οποίο διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016, αντιμετωπίζει έκτοτε μεγάλη αύξηση της βίας, με πολύ συχνά να σημειώνονται ανταλλαγές πυροβολισμών μεταξύ ναρκοσυμμοριών και της αστυνομίας.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2019, τους δύο πρώτους μήνες της θητείας του Βίτσελ, 305 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την αστυνομία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, δηλαδή ένας κάθε τεσσεράμισι ώρες.

Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ από τότε που διατηρούνται τέτοια αρχεία, εδώ και 16 χρόνια.

Πρόκειται για μία αύξηση 17,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2018.

«Αυτοί οι αριθμοί δεν με ανησυχούν. Έχω εμπιστοσύνη στην αστυνομία (…) Οι εγκληματίες προκαλούν τις ανταλλαγές πυροβολισμών απλώς και μόνο για να σπέρνουν τον πανικό», εκτίμησε ο κυβερνήτης του Ρίο.

Ο Βίτζελ, ένας 51χρονος πρώην δικαστής, ήταν άγνωστος μέχρι πριν μερικούς μήνες, όμως προς γενική έκπληξη κατάφερε να εκλεγεί κυβερνήτης του Ρίο προωθώντας την ατζέντα ασφαλείας του Μπολσονάρου, ο οποίος επίσης εξελέγη τον Οκτώβριο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass