Τέλος ο δικομματισμός

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΙΣΤΩΝ, ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

Δημοσίευση: 27 Μαϊ 2019 15:00

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Μεγάλες ανατροπές και σημαντικές αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς των κομμάτων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου έφεραν, όπως αναμενόταν άλλωστε, οι ευρωεκλογές.

Η νίκη των λαϊκιστών, η άνοδος των Πρασίνων αλλά και αύξηση του ποσοστού συμμετοχής είναι τα πρώτα χαρακτηριστικά μιας αναμέτρησης που δρομολογεί εξελίξεις καθώς οι παραδοσιακά κυρίαρχες ομάδες της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς δέχτηκαν πλήγμα ενώ οι λαϊκιστικές και ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις σημείωσαν άνοδο στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και αυτή τη φορά ίσως προσπαθήσουν να σχηματίσουν ενιαία πολιτική ομάδα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωκοινοβουλίου για τις έδρες των κομμάτων στη βάση των εθνικών εκτιμήσεων σε 14 χώρες και στην πρόθεση ψήφου στις άλλες 14, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παίρνει 177 έδρες οι Σοσιαλδημοκράτες 147, οι Φιλελεύθεροι 101, οι Πράσινοι 69, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές 59, η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (των Μ. Σαλβίνι και Μ. Λεπέν) 57, η Ευρώπη της Ελευθερίας και της άμεσης δημοκρατίας 56, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά 42 άλλα κόμματα 35 και οι μη εγγεγραμμένοι 8.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Πάντως αξιοσημείωτο είναι πως η μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών σε ευρωεκλογές τα τελευταία 20 χρόνια και η πρώτη μεγάλη αύξηση από το 1979 σημειώθηκε στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζαμ Ντουκ η τελική συμμετοχή στις ευρωεκλογές κυμαίνεται μεταξύ 49% και 52%.

ΕΛΗΦΘΗ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

Tην ανάγκη μιας "νέας κοινωνικής, προοδευτικής συμμαχίας" στο Ευρωκοινοβούλιο επισήμανε ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ούντο Μπούλμαν. Όπως είπε, το μήνυμα των ψηφοφόρων ήταν "καθαρό" πως επιθυμούν η ΕΕ να εργαστεί κατά της κλιματικής αλλαγής και των συνεχώς αυξανόμενων ανισοτήτων. "Ακούσαμε τις ηχηρές φωνές των πολιτών. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε, όμως, μόνο το ένα χωρίς το άλλο, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής χωρίς την κοινωνική δικαιοσύνη", επισήμανε. Σε ό,τι αφορά στο ΕΛΚ, σημείωσε ότι δεν έχει πλέον την "πολιτική δύναμη" προκειμένου να ηγηθεί του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κορυφαίος υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Φρανς Τίμερμανς θα είναι ο πιο κατάλληλος πρόεδρος της επόμενης Επιτροπής προκειμένου να ηγηθεί αυτής της νέας "συμμαχίας" . Πάντως το ΕΛΚ απαίτησε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμώντας πως κέρδισε τις ευρωπαϊκές εκλογές. «Κερδίσαμε τις εκλογές και πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο 'spitzenkandidat' (σ.σ.: ο κορυφαίος υποψήφιος) του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ», δήλωσε ο Ζοζέφ Ντολ, ο πρόεδρος του ΕΛΚ, στη διάρκεια της εκλογικής βραδιάς στις Βρυξέλλες.

 

--------------

Νίκη σοκ της Λεπέν στη Γαλλία

ΤΟ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΚΟΜΜΑ ΑΦΗΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΝ

3LEPEN

ΠΑΡΙΣΙ

Η επικράτηση του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία ήταν από τα πλέον ηχηρά αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει ποσοστό περίπου 24,2%, έναντι 22,4% του κόμματος LREM του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Παρόμοια ποσοστά (24% και 22,5%) δίνει και το IFOP. Την ίδια στιγμή η Λεπέν ζήτησε τη διάλυση της βουλής και την προκήρυξη εκλογών από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις ο Εθνικός Συναγερμός θα αποσπάσει 24 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναντι 23 εδρών για το κόμμα του Γάλλου προέδρου. Στην τρίτη θέση έρχονται οι Πράσινοι, με ποσοστό περίπου 13%. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι αποδέχεται τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών «με ταπεινότητα αλλά και αποφασιστικότητα». «Όταν έρχεσαι δεύτερος σε κάποιες εκλογές, δεν μπορεί να δηλώσεις ότι κέρδισες», παραδέχθηκε ο Φιλίπ, αν και επισήμανε ότι ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα και στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2014. Ο Γάλλος πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών επιβεβαιώνουν ότι η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν το 2017 στην προεδρία της χώρας απέναντι στη Λεπέν άλλαξε τον εκλογικό χάρτη της Γαλλίας: «Δεν υπάρχον πλέον οι παλαιοί διχασμοί», σχολίασε. Η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα των ψηφοφόρων «δυνατά και ξεκάθαρα», κατέληξε ο Φιλίπ και υποσχέθηκε να προσπαθήσει να κάνει περισσότερα «για τις επαρχίες που νιώθουν παραμελημένες» και «να κάνουμε τις πολιτικές μας πιο ανθρώπινες χωρίς να χάσουμε τη φιλοδοξία και την τόλμη μας».

Την ίδια ώρα το περιβάλλον του Μακρόν αποκλείει το ενδεχόμενο αλλαγής της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει «να εντείνει τη δεύτερη πράξη της θητείας του» και «δεν θα αλλάξει πορεία», επισήμανε χθες πηγή από το περιβάλλον του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. Ο Μακρόν και η κυβέρνησή του είναι αντιμέτωποι με μεγάλη κοινωνική κινητοποίηση από τα μέσα Νοεμβρίου, με διαδηλώσεις «κατά των αδικιών» αλλά και της οικονομικής πολιτικής να πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο. «Η πορεία όπως αυτή έχει ανακοινωθεί θα συνεχιστεί. Στόχος είναι οι Γάλλοι να μπορέσουν να αισθανθούν την αλλαγή», συνέχισε η ίδια πηγή.

 

--------------

Πράσινο κύμα στην Ευρώπη

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Με διψήφιες επιδόσεις στις μεγάλες χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα στη Γερμανία, τα οικολογικά κόμματα κατέγραψαν μια ιστορική επιτυχία στις ευρωεκλογές, καθώς ο επείγων χαρακτήρας της κλιματικής αλλαγής επιβλήθηκε ως ένα κρίσιμης σημασίας ζήτημα για τους ψηφοφόρους. Το άλμα των γερμανών Πρασίνων στο 20,9% είναι εμβληματικό: το κόμμα διπλασίασε την επίδοσή του του 2014. Στη Γαλλία, οι οικολόγοι είναι τρίτοι με 12%. Στην Αυστρία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, οι ομόλογοί τους βρίσκονται επίσης πάνω από το 10% και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και στο Βέλγιο, αναμένονται σημαντικά ποσοστά. Οι Πράσινοι θα μπορούσαν ακόμη και να βρεθούν σε θέση ρυθμιστή ή να έχουν λόγο στη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην ταυτότητα του προέδρου της, αν ούτε η κεντροδεξιά (ΕΛΚ) ούτε η κεντροαριστερά (ΕΣΚ) δεν καταφέρουν να κερδίσουν απόλυτη πλειοψηφία. Κάτι τέτοιο θα συνέβαινε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Θα αρθρώσουμε τον δικό μας λόγο», δήλωσε ο Γερμανός Τζεμ Οζντεμίρ. Ερωτηθείσα στη γερμανική τηλεόραση, η επικεφαλής των ευρωπαίων Πρασίνων αρνήθηκε να δηλώσει την προτίμησή της: «Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να γίνουν δεκτές οι προτάσεις μας», τόνισε η Σκα Κέλερ.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΥΜΑ

Σε κάθε περίπτωση, για τον ολλανδό πράσινο Μπας Έικχουτ και τον επικεφαλής των γάλλων οικολόγων Γιανίκ Ζαντό, ένα πράγμα είναι δεδομένο: η Ευρώπη έχει το «πράσινο κύμα» της. Μέσα ενημέρωσης, παρατηρητές και πολιτικοί στη Γερμανία έχουν μια εξήγηση γι' αυτή την άνοδο: η κλιματική απειλή έχει γίνει κυρίαρχη στη θεματική της κοινωνίας και πηγή αυξανόμενης ανησυχίας. «Είναι η πρώτη φορά που η κλιματική αλλαγή διαδραματίζει τέτοιον ρόλο σε μια εκλογική αναμέτρηση», επισήμανε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, ένας από τους επικεφαλής των Γερμανών Πρασίνων. Ίδια είναι και η ανάλυση του γάλλου πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ: «Παντού στην Ευρώπη οι συμπολίτες μας, ιδιαίτερα οι πιο νέοι, μας ζητουν να δράσουμε με αποφασιστικότητα, αυτό είναι που θα κάνουμε στη Γαλλία και στην Ευρώπη». Πριν από τις εκλογές στη Γερμανία, δημοσκοπήσεις έδειχναν ήδη πως 68% των ερωτηθέντων έκριναν ανεπαρκή τη δράση της κυβέρνησης της Άγγελα Μέρκελ. Απέτυχε στους κλιματικούς στόχους της και εξακολουθεί να δυσκολεύεται να δέσει τη στρατηγική της στο θέμα, κυρίως εξαιτίας των αντιστάσεων των βιομηχάνων και μιας ενεργειακής πολιτικής που εξαρτάται υπερβολικά από τον άνθρακα.

 

--------------

Νίκη για τους Χριστιανοδημοκράτες

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

4GERMANIA

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Σημαντικές απώλειες για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού δείχνει η πρώτη πρόγνωση αποτελέσματος των ευρωεκλογών από το ARD, με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) να συγκεντρώνει ποσοστό 28% (-7,3 από τις προηγούμενες ευρωεκλογές) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να καταγράφει απώλειες 11,8 μονάδων και να περιορίζεται στο 15,5%. Μεγάλοι κερδισμένοι φαίνεται ότι θα είναι οι Πράσινοι, οι οποίοι συγκεντρώνουν 22% (+11,3 από το 2014). Η Αριστερά κερδίζει το 5,5% των ψήφων, με πτώση 1,9%, το ίδιο και οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι όμως ενισχύθηκαν κατά 2,1%, ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει 10,5% (+3,4% από το 2014). Η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφθασε το 59% (48,1% το 2014).

Δεύτερο κόμμα με απώλειες 8,3 μονάδων από τις προηγούμενες εκλογές και ποσοστό 24,5% αναδεικνύεται το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες στις κρατιδιακές εκλογές της Βρέμης, οι οποίες θεωρούνται βαρόμετρο για τις εξελίξεις στο κόμμα. Πρώτο κόμμα, σύμφωνα με το exit poll της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, είναι η Χριστιανική Ένωση (CDU-CSU), με 25%, η οποία ενισχύεται κατά 3,1 μονάδες έναντι του 2014. Οι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό 18% (+2,9), η Αριστερά 12% (+2,5), η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 7% (+1,5) και οι Φιλελεύθεροι 6% (-0,6).

 

--------------

Βρετανία: Πρώτο το κόμμα του Brexit

Οι Βρετανοί, που αναμένεται να εγκαταλείψουν την ΕΕ ως τις 31 Οκτωβρίου, ψήφισαν πρώτοι την Πέμπτη στις τελευταίες τους ευρωεκλογές. Σύμφωνα με τα έξιτ πολ το Κόμμα του Brexit του ευρωφοβικού Νάιτζελ Φάρατζ κερδίζει την πρώτη θέση με ποσοστό 31,6% και εκλέγει 24 ευρωβουλευτές. Στη δεύτερη θέση, το Εργατικό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 19,10% και εκλέγει 14 ευρωβουλευτές. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται να βρεθούν στην τρίτη θέση (18,9%) ενώ το κυβερνών Συντηρητικό Κομμα της Τερέζα Μέι υπέστη συντριβή, με ποσοστό 12,4% και 10 έδρες. Τέλος, οι Πράσινοι εκλέγουν 4 ευρωβουλευτές, αποσπώντας ποσοστό 9,8%.

 

--------------

ΙΤΑΛΙΑ: Νίκη της ακροδεξιάς

Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι επικρατεί καθαρά στις ευρωεκλογές, συγκεντρώνοντας ποσοστό μεταξύ 27 και 31% των ψήφων, κάτι που σημαίνει ότι το κόμμα της άκρας δεξιάς γίνεται πρώτο κόμμα στην Ιταλία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις εξόδου. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων («αντισυστημικό»), η άλλη συνιστώσα της συμπολίτευσης στην Ιταλία, προσέλκυσε από τη δική του πλευρά ένα ποσοστό μεταξύ 18,5% και 23% των ψήφων, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, πίσω από το Δημοκρατικό Κόμμα (κεντροαριστερά) που εξασφάλισε ποσοστό μεταξύ 21 και 25,0%.

 

--------------

ΑΥΣΤΡΙΑ: Κυριάρχησε το Λαϊκό Κόμμα

Νικητής των ευρωεκλογών στην Αυστρία είναι το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, κατακτώντας ποσοστό 34,5%, αυξημένο κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014 (27%), σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε με το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, τα οποία στηρίζονται σε δημοσκοπήσεις τριών ερευνητικών ινστιτούτων. Στη δεύτερη θέση και με ποσοστό 23,5 % (μείον 0,6 %) βρίσκεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

  

--------------

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Θρίαμβος των Εθνολαϊκιστών

Το κυβερνών κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν κατήγαγε σαρωτική νίκη καθώς εξασφάλισε το 52,3% των ψήφων και προηγείται κατά περισσότερες από 35 μονάδες από την κεντροαριστερή αντιπολίτευση. Το Fidesz του Όρμπαν ανέβασε το ποσοστό του από αυτό που είχε εξασφαλίσει στις προηγούμενες Ευρωεκλογές του 2014 (51%) και προηγείται με μεγάλη διαφορά του κεντροαριστερού DK, το οποίο εξασφαλίζει 16,3%.

 

--------------

ΙΣΠΑΝΙΑ-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Νίκη των Σοσιαλιστών

Σε νέα νίκη μετά το θρίαμβο στις πρόσφατες εθνικές εκλογές στην Ισπανία οδηγούνται οι σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεζ στη μάχη των ευρωεκλογών. Σύμφωνα με exit poll το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του πρωθυπουργού Σάντσεθ εξασφαλίζει ποσοστό 28,4% και 18 έδρες (από 14 που είχε στις ευρωεκλογές του 2014, μπροστά από το Λαϊκό Κόμμα (17,3% και 11 έδρες από 16 που είχε εξασφαλίσει πριν από πέντε χρόνια). Τρίτο κόμμα αναδεικνύονται οι κεντρώοι Ciudadanos με 16% και 9 έδρες (+7 σε σχέση με το 2014), τέταρτοι οι αριστεροί Podemos με 12,4% και 7 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο (από 5 που είχαν στις ευρωεκλογές του 2014, ενώ το ακροδεξιό Vox εξασφαλίζει ποσοστό 6,5% και εκλέγει τους πρώτους ευρωβουλευτές του (4).

Εξάλλου πρώτο κόμμα στην Πορτογαλία αναδεικνύεται το Σοσιαλιστικό, με ποσοστό 32% και 8 έδρες. Πέντε έδρες κερδίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες (22%), 3 το Μπλοκ της Αριστεράς (10,5%), από δύο η συμμαχία του Κομμουνιστικού Κόμματος με τους Πράσινους και το Λαϊκό Κόμμα και μία το κόμμα PAN ("Πρόσωπα-Ζώα-Φύση).

 

--------------

ΜΑΛΤΑ: Πρωτιά των Σοσιαλδημοκρατών

Το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στη Μάλτα φέρεται ότι πέτυχε την μεγαλύτερη εκλογική νίκη του στην ιστορία της χώρας. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, το Εργατικό Κόμμα συγκέντρωσε περίπου 55% των ψήφων -σχεδόν 48.000 περισσότερες ψήφους από το συντηρητικό Εθνικιστικό Κόμμα, το οποίο φέρεται να συγκέντρωσε 37%- όπως δήλωσε ο ίδιος στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TVM σήμερα. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 72,6%, μειωμένο σε σχέση με το 76,8% που ήταν το 2014.

 

--------------

ΚΥΠΡΟΣ: Οριακή νίκη του ΔΗΣΥ

Πολύ μικρή φέρεται να είναι η ψαλίδα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων της Κύπρου. Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα η διαφορά μεταξύ του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ φαίνεται να είναι στο 1%. Αποκαρδιωτική η συμμετοχή των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία καθώς η αποχή ανήλθε στο 57%. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής που καταγράφηκε ποτέ στην Κύπρο από το 1974. Με καταμετρημένο το 100%όν των ψήφων Παγκυπρίως φέρεται να λαμβάνουν: ΔΗΣΥ 29%, ΑΚΕΛ 28%, ΔΗΚΟ 14%, ΕΔΕΚ 11%, ΕΛΑΜ 8%, ΔΗΠΑ 4%, Οικολόγοι-Συμμαχία Πολιτών 3%. Αναφορικά με την κατάταξη των υποψηφίων ανά κόμμα, στον ΔΗΣΥ προηγείται ο Λουκάς Φουρλάς. Στη δεύτερη θέση είναι ο Λευτέρης Χριστοφόρου και στην τρίτη θέση ο Νίκος Τορναρίτης. Στο ΑΚΕΛ προηγείται ο Γιώργος Γεωργίου. Στη δεύτερη θέση είναι ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και στην τρίτη ο Νεοκλής Συλικιώτης. Στο ΔΗΚΟ προηγείται ο Κώστας Μαυρίδης, ενώ ακολουθεί η Ελένη Θεοχάρους. Στην ΕΔΕΚ προηγείται ο Δημήτρης Παπαδάκης. Ακολουθεί ο Χρήστος Ιακώβου.

 

--------------

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Πρώτος ο Εθνικός Συνασπισμός

Το εθνικιστικό, ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα των Φινλανδών κερδίζει δύο από τις 13 έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως δείχνουν τα στοιχεία μετά την καταμέτρηση περίπου του 50% των ψήφων. Το Κόμμα των Φινλανδών συγκέντρωσε ποσοστό 13,3% σχεδόν ίδιο με αυτό του 2014. Ωστόσο το κυβερνών Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα της Φινλανδίας με ποσοστό 20,1%, κάτι που σημαίνει ότι θα διαθέτει τρεις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και το 2014. Και οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να παραμείνουν στις δύο έδρες, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό τους σημείωσε άνοδο σχεδόν τεσσάρων μονάδων στο 16,1%. Οι Πράσινοι αύξησαν το ποσοστό τους και θα έχουν πλέον δύο έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο σε σχέση με μία που είχαν ως τώρα.

 

--------------

ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Nίκη των Ευρωπαϊστών

Στη Σλοβακία ο φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός κεντροαριστερών (Progressive Slovakia-Ps) και φιλελευθέρων επικράτησε με 24% του κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο(15%), ενώ το ακροδεξιό SNS, έρχεται τρίτο με 12%.

 

--------------

ΣΟΥΗΔΙΑ- ΔΑΝΙΑ:

Επικράτησαν οι Σοσιαλδημοκράτες

Οι Σοσιαλδημοκράτες έρχονται πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στη Σουηδία, με ποσοστό 25,10% και εκλέγουν πέντε βουλευτές σύμφωνα με τα έξιτ πολ, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. Στη δεύτερη θέση, το κόμμα των Νέων Μετριοπαθών με ποσοστό 17,6% και 4 έδρες ενώ σε μικρό απόσταση (16,9%) ακολουθούν οι Δημοκράτες της Σουηδίας, με 3 έδρες. Από δύο έδρες κερδίζουν το Κεντρώο Κόμμα, οι Πράσινοι και οι Χριστιανοδημοκράτες ενώ το Κόμμα της Αριστεράς και οι Φιλελεύθεροι θα εκπροσωπηθούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 1 έδρα.

Επίσης στη Δανία, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κερδίζει επίσης τις εκλογές με ποσοστό 23,3% και εκλέγει 3 ευρωβουλευτές, όσους και το Φιλελεύθερο (Venstre) που αποσπά ποσοστό 20,5%. Από δύο έδρες κερδίζουν το Λαϊκό Κόμμα (13,2%) και το Λαϊκό Σοσιαλιστικό (12,3%) και από 1, το Σοσιαλφιλελεύθερο Κόμμα, η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία και το Συντηρητικό κόμμα που συγκέντρωσαν μονοψήφια ποσοστά.

 

--------------

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Ήττα του κυβερνώντος κόμματος

Η φιλοευρωπαϊκή κεντροδεξιά κερδίζει τις ευρωεκλογές στη Ρουμανία, επιφέροντας πλήγμα στην αριστερή κυβέρνηση της χώρας, που επικρίνεται από τις Βρυξέλλες για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στο δικαστικό σύστημα. Το συντηρητικό, αντιπολιτευόμενο Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (NLP) και οι κεντρώοι της συμμαχίας USR-PLUS συγκεντρώνουν από κοινού ποσοστό σχεδόν 50% –το πρώτο κόμμα εκτιμάται ότι θα λάβει 25,8% και το δεύτερο 24%. Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (PSD) αποσπά επίσης 25,8%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 45% που είχε λάβει στις βουλευτικές εκλογές του 2016, σύμφωνα με αυτό το έξιτ πολ του ινστιτούτου CURS-Avangarde.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass