ΤΟΥΡΚΙΑ:

«Ράλι» λίρα - μετοχών μετά τη νίκη Ιμάμογλου

ΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2019 15:18

ΑΓΚΥΡΑ

Ανοδο κατέγραψαν χθες η τουρκική λίρα και οι μετοχές, ενώ υποχωρούν οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων αφού η αντιπολίτευση κατέφερε πλήγμα σε βάρος του Ταγίπ Ερντογάν κερδίζοντας τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές.

Τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία έχουν χάσει μέρος της αξίας τους από τον Μάρτιο εν μέσω αβεβαιότητας για το πώς οι εκλογές μπορεί να επηρεάσουν τις οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν και ανησυχιών για τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Αγκυρας και της Ουάσινγκτον αναφορικά με την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400.

Σύμφωνα με έναν τραπεζίτη, η έκβαση απομάκρυνε μια πηγή πολιτικής αβεβαιότητας και οι αγορές ελπίζουν ότι η κυβέρνηση θα στρέψει τώρα την προσοχή της στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Τουρκία.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) εξασφάλισε το 54,21% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία, διευρύνοντας το ποσοστό του σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές που έγιναν πριν από τρεις μήνες. Ο Μάικλ Έβρι, αναλυτής της Rabobank, δήλωσε ότι το βασικό ερώτημα είναι εάν η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επικεντρωθεί στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις ή θα προσπαθήσει να αποτρέψει τον Ιμάμογλου από το να χρησιμοποιήσει τη δημαρχία του για να αποκτήσει αρκετή δυναμική προκειμένου να σταθεί απέναντι στον Ερντογάν στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του 2023.

ΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ

Μολονότι το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP του Ερντογάν παραμένει το δημοφιλέστερο σε εθνική κλίματα, έχει εξασθενήσει τους τελευταίους μήνες λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης. Ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 20%, η τουρκική λίρα έχασε πέρυσι 30% της αξίας της και η ανεργία είναι υψηλή.

Οι κούρδοι ψηφοφόροι, οργισμένοι από τη βάναυση καταστολή των Κούρδων αντιπολιτευομένων και αγωνιστών που λαμβάνει χώρα από το 2016, διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο, σύμφωνα με τους παρατηρητές. Το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα, το HDP, κάλεσε ανοικτά τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν την Κυριακή υπέρ του Ιμάμογλου και η σημαία του ήταν ορατή στις πολυάριθμες διαδηλώσεις χαράς που ακολούθησαν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η απώλεια της οικονομικής και πολιτιστικής πρωτεύουσας της χώρας, όπου ζουν 15 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι μεγάλη ήττα για τον Ερντογάν. «Οποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία», συνήθιζε να λέει ο πρόεδρος.

«Το γενικό επιτελείο του AKP θα προσπαθήσει πιθανόν να σχετικοποιήσει την εμβέλεια αυτών των εκλογών και να συμπεριφερθεί σαν όλο αυτό να μην είναι πολύ σημαντικό», εκτιμά ο Μπερκ Εσέν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπιλκέντ της Άγκυρας.

Ομως η εξασθένηση του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη θα μπορούσε να ενισχύσει τους διαφωνούντες στην παράταξή του και να ενθαρρύνει να περάσουν στη δράση αυτούς που διστάζουν να δημιουργήσουν τη δική τους κίνηση, όπως τον πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρώην πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ. Η ήττα είναι ακόμη πιο ταπεινωτική για τον Ερντογάν, επειδή αυτός ο τελευταίος είχε κινητοποιήσει όλους τους κρατικούς πόρους χάρη «στον έλεγχο που ασκεί στους θεσμούς, από τα μέσα ενημέρωσης μέχρι τα δικαστήρια, περνώντας από τις εκλογικές αρχές», υπογραμμίζει ο Τσαγκαπτάι.

Είναι ωστόσο πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι αυτή η ήττα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για τον Ερντογάν, ο οποίος παραμένει μακράν ο δημοφιλέστερος πολιτικός στην Τουρκία. Ο ίδιος υποβάθμισε τη σημασία της χθεσινής ψηφοφορίας, χαρακτηρίζοντάς τη «συμβολική».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass