ΜΠ. ΤΖΟΝΣΟΝ:

«Μαχαιριά» και από τον αδελφό του

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΚΑΛΠΕΣ* ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2019 18:34

ΛΟΝΔΙΝΟ

Οι Βρετανοί βουλευτές θα ψηφίσουν τη Δευτέρα επί μιας άλλης πρότασης για το αν πρέπει ή όχι να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, δήλωσε ο υπουργός της κυβέρνησης αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Τζέικομπ Ρις-Μογκ.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θέλει να διεξαχθούν εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξη που χρειαζόταν από τους βουλευτές για να το κάνει αυτό στην ψηφοφορία που διεξήχθη προχθες. Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέχρι να εγκριθεί ένα σχέδιο νόμου που έχει σκοπό να εμποδίσει μια έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στο τέλος Οκτωβρίου -- κάτι που αναμένεται να συμβεί τη Δευτέρα.

Το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί στη Βουλή των Λόρδων (άνω Βουλή), η οποία έχει ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή της για να το εγκρίνει, αφού ο Τζόνσον αποφάσισε να ανασταλεί η λειτουργία του κοινοβουλίου από την επόμενη εβδομάδα και για πέντε εβδομάδες. Η Βουλή των Λόρδων ανακοίνωσε ότι η τροπολογία θα βρίσκεται σημερα το απόγευμα στην Βουλή των Κοινοτήτων.

ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί ολοένα και πιο πολύ για τη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για τα ιρλανδικά σύνορα και τους μελλοντικούς κανόνες ανταγωνισμού, όπως δήλωσαν χθες πηγές.

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε την Τετάρτη σε απεσταλμένους των άλλων 27 κρατών-μελών ότι το Λονδίνο δεν έχει ακόμα παρουσιάσει συγκεκριμένες ιδέες για το πώς να αντικατασταθεί το λεγόμενο 'backstop' στη συμφωνία της Μέι – το δίκτυ ασφαλείας που στόχο έχει να διατηρήσει τα ιρλανδικά σύνορα χωρίς συνοριακούς ελέγχους.

«Οι Βρετανοί έχουν μια μη ρεαλιστική πεποίθηση ότι τα πάντα θα λυθούν με ένα μαγικό τρόπο στη σύνοδο», δήλωσε χθες διπλωμάτης της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι ο Τζόνσον έχει ξεκαθαρίσει πως στοχεύει σε μια πολύ περιορισμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ μετά το Brexit.

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ

Τα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον να γίνει η χθεσινή πρώτη ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας εν όψει πρόωρων εκλογών με το σύνθημα ότι το κοινοβούλιο είναι ο εχθρός που εμποδίζει την υλοποίηση του Brexit επισκιάσθηκαν από την παραίτηση του μικρότερου αδελφού του Τζο Τζόνσον από την θέση του υφυπουργού και την έδρα του στην Βουλή των Κοινοτήτων, αφού επικαλέσθηκε το εθνικό συμφέρον.

Ο Τζο Τζόνσον ανακοίνωσε μέσω του Twitter την παραίτησή του από την θέση του υφυπουργού και από την βουλευτική του έδρα επικαλούμενος σύγκρουση ανάμεσα στην πίστη προς την οικογένεια και το εθνικό συμφέρον.

Ο 47χρονος μικρότερος αδελφός του Μπόρις Τζόνσον ψήφισε υπέρ της παραμονής στο δημοψήφισμα του 2016 και παραιτήθηκε από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι τον Νοέμβριο 2018 εκφράζοντας την αντίθεσή του προς την συμφωνία για το Brexit και την λύπη του «για την επιλογή που έχει μείνει στον βρετανικό λαό» ανάμεσα σε μία συμφωνία που «θα αποδυνάμωνε οικονομικά» την χώρα και σε μία έξοδο χωρίς συμφωνία που θα προκαλούσε «ανείπωτη ζημία » στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αλλά δεν είναι το μοναδικό μέλος της οικογένειας που έχει διαφορετικές απόψεις από τον αδελφό του: η αδελφή του Ρέιτσελ έκανε καμπάνια στις ευρωεκλογές υπέρ του φιλοευρωπαϊκού κόμματος Change UK.

Όσο για τον πατέρα τους Στάνλεϊ Τζόνσον, υπήρξε ευρωβουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος από το 1979 μέχρι το 1984 και ψήφισε κατά του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass