ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΙΡΑΝ:

Συναγερμός για εμπλουτισμό ουρανίου

Δημοσίευση: 06 Νοε 2019 21:16

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για την ανακοίνωση από το Ιράν ότι επαναλαμβάνει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου που είχαν παγώσει και εκτίμησε πως είναι «όλο και πιο δύσκολο» να υπερασπιστεί τη συμφωνία για τα πυρηνικά που επιτεύχθηκε το 2015.


«Είμαστε πολύ ανήσυχοι από την ανακοίνωση του προέδρου Χασάν Ροχανί, ότι η Τεχεράνη αθετεί τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε. Καλούμε το Ιράν να μην λάβει νέα μέτρα που θα υπονόμευαν περαιτέρω τη συμφωνία για τα πυρηνικά την οποία είναι όλο και πιο δύσκολο να υπερασπιστούμε», δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της Φεντερίκα Μογκερίνι, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Το Ιράν ανακοίνωσε ότι θέλει να επαναλάβει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου στις εγκαταστάσεις του Φορντό (περίπου 180 χλμ. νότια της Τεχεράνης), που είχαν παγώσει βάσει της συμφωνίας της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία επιτεύχθηκε το 2015.
Πρόκειται για ένα πρόσθετο στάδιο στη μείωση των ιρανικών δεσμεύσεων ως αντίδραση στην αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών, έναν χρόνο νωρίτερα, από τη συμφωνία της Βιέννης. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει την αξιολόγησή της στη βάση της έκθεσης της IAEA (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας), της μοναδικής αρχής που μπορεί να επιβεβαιώσει την τήρηση των δεσμεύσεων του Ιράν», ανακοίνωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.
Από την πλευρά της, η Γαλλία κάλεσε το Ιράν να ακυρώσει τις πλέον πρόσφατες αποφάσεις του για επανάληψη των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου που παραβιάζουν τη συμφωνία του 2015. Το Παρίσι είπε ότι περιμένει τώρα την έκθεση της IAEA για το θέμα αυτό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass