Διεθνή

Δημοσίευση: 24 Νοε 2019 17:00

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ:

Διχασμένη για τις αμβλώσεις

* Ετοιμάζονται για διαδηλώσεις τα «πράσινα» και «γαλάζια μαντήλια»  

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ

Αφού μονοπώλησαν το ενδιαφέρον το 2018 τα «πράσινα μαντήλια», οι διαδηλωτές υπέρ της άμβλωσης στην Αργεντινή, ξαναήρθαν στο προσκήνιο, καθώς επανήλθε η συζήτηση για το θέμα μετά την εκλογή στην προεδρία του κεντροαριστερού Αλμπέρτο Φερνάντες, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει ένα νομοσχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο ίδιος ο Φερνάντες επανέφερε το ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα: «Έχω δεσμευθεί για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων (…) θα υπάρξει νομοσχέδιο το οποίο θα στείλει ο πρόεδρος (στο κοινοβούλιο)», ανακοίνωσε σε συνέντευξη του ο εκλεγμένος πρόεδρος που θα αναλάβει καθήκοντα στις 10 Δεκεμβρίου.

Όμως παραμένει ένα ερώτημα: δεν διευκρίνισε αν το νομοσχέδιο του θα αποποινικοποιεί ή θα νομιμοποιεί τις αμβλώσεις, όπως ζητούν τα φεμινιστικά κινήματα.

Ο Φερνάντες ήταν παρών πρόσφατα στην παρουσίαση του βιβλίου “Somos Belen” (Είμαστε η Μπελέν), το οποίο διηγείται την περιπέτειας μίας νεαρής γυναίκας που βρέθηκε φυλακισμένη επί 29 μήνες κατηγορούμενη ότι έκανε άμβλωση, αν και είχε αποβάλει.

Με την ευκαιρία αυτή πόζαρε μαζί με πολλούς ακτιβιστές υπέρ των αμβλώσεων. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης, σύμφωνα με τους ιδίους.

Στη πατρίδα του πάπα Φραγκίσκου η άμβλωση τιμωρείται με τέσσερα χρόνια με εξαίρεση περιπτώσεις βιασμού ή κινδύνου για τη ζωή της μητέρας.

ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ

Η άποψη του Φερνάντες προκάλεσε αγανάκτηση στους πιο συντηρητικούς.

«Αν μπορούσα να μιλήσω με τον Αλμπέρτο, θα τον ρωτούσα αν αξίζει να ξεκινήσει τη θητεία του με ένα ζήτημα που διχάζει τους Αργεντίνους», έγραψε σε ανοικτή του επιστολή ο αρχιεπίσκοπος της Λα Πλάτα Βίκτορ Μανουέλ Φερνάντες.

Το 2018 μια πράσινη θάλασσα κατέκλυσε τους δρόμους της Αργεντινής ζητώντας τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων. Για πρώτη φορά ένα σχετικό νομοσχέδιο είχε εγκριθεί από τους βουλευτές, αλλά απορρίφθηκε από τη Γερουσία.

Η ανακοίνωση του εκλεγμένου προέδρου είναι «θλιβερή», δήλωσε ο Ρουμπέν Προιέτι υπεύθυνος της Χριστιανικής Ένωσης Ευαγγελικών Εκκλησιών της Αργεντινής, ο οποίος είχε ρόλο κλειδί στη συζήτηση το 2018 και συμμετείχε στην κινητοποίηση περισσότερων από μισό εκατομμύριο ανθρώπων, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους φορώντας γαλάζια μαντήλια, υπέρ «των δύο ζωών».

Ο Προιέτι τονίζει ότι θα κινητοποιήσει «ακόμη περισσότερους από το παρελθόν», αν ο Φερνάντες προσπαθήσει να υλοποιήσει την υπόσχεσή του.

Απέναντί του φεμινιστικές οργανώσεις που δεν σκοπεύουν να το βάλουν κάτω. «Η στρατηγική είναι να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση, να συνεχίσουμε την εκστρατεία», διαβεβαίωσε η Μάρτα Ρόζενμπεργκ, επικεφαλής του κινήματος υπέρ των αμβλώσεων.

Στην Αργεντινή οι μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτιμούν σε 370.000 με 520.000 τις παράνομες αμβλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο, δηλαδή 1.233 καθημερινά.

 

* * *

ΓΚΡΕΤΑ ΤΟΥΝΜΠΕΓΓΚ:

Αρχισυντάκτρια εκπομπής του BBC

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η 16χρονη από τη Σουηδία, ηγερία της μάχης εναντίον της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είναι ένα από τα πέντε πρόσωπα που θα επιμεληθούν τη δημοφιλή ραδιοφωνική εκπομπή το διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Η έφηβη ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ θα αναλάβει χρέη αρχισυντάκτριας του πρωινού προγράμματος του βρετανικού ραδιοφωνικού δικτύου BBC Radio 4 κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε σήμερα το BBC.

Η 16χρονη από τη Σουηδία, ηγερία της μάχης εναντίον της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είναι ένα από τα πέντε πρόσωπα, που θα επιμεληθούν τη δημοφιλή ραδιοφωνική εκπομπή το διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ θα πάρει μεταξύ άλλων συνεντεύξεις από προσωπικότητες που μάχονται κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η ίδια πρότεινε επίσης να γίνουν ρεπορτάζ στην Ανταρτική και τη Ζάμπια και μια συνέντευξη με τον Μαρκ Κάρνεϊ, τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας.

 

* * *

ΤΖΟΝ ΜΠΟΛΤΟΝ:

"Ο Τραμπ μου έκοψε το Twitter"

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Ο Λευκός Οίκος απαγόρευσε στον πρώην σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, την πρόσβαση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, όπως κατήγγειλε ο ίδιος.

"Μετά την παραίτησή μου ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας (τον περασμένο Σεπτέμβριο), ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να μου ξαναεπιτρέψει πρόσβαση στον προσωπικό λογαριασμό μου στο Twitter. Από φόβο μην πω τι;" έγραψε ο Μπόλτον, ο οποίος μετά τις 10 Σεπτεμβρίου οπότε και ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει την καθαίρεσή του, δεν είχε κάνει την παραμικρή δήλωση.

"Για όσους περίμεναν πως θα κρυφτώ, συγγνώμη που θα τους απογοητεύσω", πρόσθεσε.

Τις κατηγορίες του Μπόλτον διέψευσε ο Λευκός Οίκος, με την εκπρόσωπό του Στέφανι Γκρίσαμ να δηλώνει στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News πως συμβαίνει "ένα πρόσωπο προβεβηκυίας ηλικίας να μην κατανοεί πως θα πρέπει να επικοινωνήσει με το Twitter για να του επανενεργοποιήσει εκείνον τον κωδικό πρόσβασης που έχει ξεχάσει".

Ο Μπόλτον, χθες το πρωΐ είχε ανακοινώσει την επιστροφή του στο Twitter με ένα αινιγματικό μήνυμα: "χαίρομαι που επιστρέφω μετά δύο μήνες. Για να μάθετε τα παρασκήνια της ιστορίας μείνετε συνδεδεμένοι". "Ευχαριστώ το Twitter που στάθηκε πιστό στα πρότυπά του και μου ξαναέδωσε τον έλεγχο του λογαριασμού μου", πρόσθεσε ο Μπόλτον.

 

* * *

ΚΙΝΕΖΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ:

Έτσι κατασκοπεύει η Κίνα άλλες χώρες

ΣΙΔΝΕΪ

Λεπτομέρειες για τις μεθόδους πολιτικής παρέμβασης του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και την Αυστραλία αποκάλυψε ένας κινέζος πράκτορας, ο οποίος ζήτησε να του χορηγηθεί άσυλο στην Αυστραλία, αναφέρουν αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες του ομίλου Nine, ο άνδρας αυτός, ο Ουάνγκ «Ουίλιαμ» Λικιάνγκ από τον Μάιο που λιποτάκτησε έχει αποκαλύψει στις υπηρεσίες Αντιτρομοκρατίας της Αυστραλίας (ASIO) την ταυτότητα ανώτερων αξιωματικών της υπηρεσίας Πληροφοριών στρατού της Κίνας με έδρα το Χονγκ Κονγκ, αλλά και πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούν και διεξάγουν τις εκστρατείες τους πολιτικής παρέμβασης.

Ο Ουάνγκ διευκρίνισε ότι ενεπλάκη προσωπικά σε κάποιες από αυτές τις εκστρατείες. Ανάμεσά τους η επιχείρηση για την απαγωγή ενός από τους πέντε αντιφρονούντες βιβλιοπώλες από το Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς, προτού εμφανιστούν ξανά κρατούμενοι στην ηπειρωτική Κίνα.

«Έχω εμπλακεί προσωπικά και συμμετάσχει σε μια σειρά από κατασκοπευτικές ενέργειες», τόνισε.

Σε συνεντεύξεις του με πολλά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους η εφημερίδα Sydney Morning Herald, ο Ουάνγκ εξήγησε πώς το Πεκίνο ελέγχει μυστικά εταιρείες στο Χονγκ Κονγκ, προκειμένου να χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις αυτές.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι πήγε στην Ταϊβάν με ψεύτικη ταυτότητα και διαβατήριο Νότιας Κορέας. Στόχος του: να στρατολογήσει τοπικούς πράκτορες για να αναμιχθούν στις τοπικές εκλογές του 2018 και στις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2020, όπου ο Τσάι Ινγκ- ουεν, μαύρο πρόβατο του Πεκίνου, επιθυμεί να επανεκλεγεί.

Στο Χονγκ Κονγκ επεσήμανε ότι συμμετείχε σε επιχείρηση διείσδυσης στα πανεπιστήμια και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης με στόχο να αντικρούσει το φιλοδημοκρατικό κίνημα που συγκλονίζει την περιοχή από τον Ιούνιο.

Στην πρώην βρετανική επαρχία ο Ουάνγκ δήλωσε ότι συμμετείχε και σε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον αντιφρονούντων και ότι στρατολόγησε φοιτητές από την ηπειρωτική Κίνα προκειμένου να διεισδύσουν στις φοιτητικές οργανώσεις.

Το άρθρο δεν αναφέρεται στις επιχειρήσεις κατασκοπείας που φέρεται να έχουν διεξαχθεί στην Αυστραλία.

Πλέον ο πρώην κατάσκοπος από την Κίνα ζει στο Σίδνεϊ μαζί με τη σύζυγο του και το παιδί τους και έχει ζητήσει να του δοθεί πολιτικό άσυλο στην Αυστραλία, σύμφωνα με το Nine.

«Αν επιστρέψω στην Κίνα, θα πεθάνω», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή “60 Minutes” που θα μεταδοθεί την Κυριακή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass