ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΝΗΟΨΙΑ ΣΕ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ - ΦΡΕΓΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ Η ΙΤΑΛΙΑ

Πειρατική ενέργεια Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ

Δημοσίευση: 11 Δεκ 2019 15:01

ΑΓΚΥΡΑ
Παράνομη νηοψία σε ωκεανογραφικό σκάφος υπό παναμαϊκή σημαία πραγματοποίησαν μόλις 80 χιλιόμετρα από την Κύπρο, Τούρκοι λιμενικοί. Συγκεκριμένα, χθες λίγο μετά το μεσημέρι, ανέβηκαν στο υπό παναμαϊκή σημαία ωκεανογραφικό σκάφος Ocean Link ζητώντας τα χαρτιά του πληρώματος.  Επίσης, έλεγξαν τις εθνικότητες των μελών του πληρώματος.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha της Κύπρου, ο καπετάνιος είναι Έλληνας και το σκάφος είναι εφοδιασμένο με υψηλής τεχνολογίας ωκεανογραφικά μηχανήματα.
Προορισμός του πλοίου είναι η Χάιφα και πλέει σχετικά κοντά στο τουρκικό πλοίο «Γιαβούζ» και δεν αποκλείεται για αυτό να αποτέλεσε στόχο. Μέχρι αργά το βράδυ δεν έγινε τίποτα άλλο γνωστό, ωστόσο η όλη ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο των συνεχών προκλήσεων και αναμένονται αντιδράσεις.

ΦΡΕΓΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Στο μεταξύ  «η Ιταλία απέστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων», γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Πρόκειται για φρεγάτα, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο από την περασμένη Παρασκευή, «για την προστασία των ιταλικών εθνικών συμφερόντων».Η La Repubblica υπενθυμίζει ότι «από τον περασμένο Οκτώβριο η Τουρκία ξανάρχισε τις γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, σε περιοχή που έχουν εξασφαλίσει η γαλλική Total και η ιταλική Eni».
Η ιταλική φρεγάτα Μartinengo έφτασε την περασμένη Παρασκευή στο λιμάνι της Λάρνακας.
ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Πρόκειται για επιχείρηση «περιπολίας της ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την παρουσία και την παρακολούθηση των ναυτικών περιοχών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων» αναφέρεται, αναλυτικά, σε επίσημο ιταλικό ανακοινωθέν.
«Τις επόμενες ημέρες, η Martinengo θα πάρει μέρος σε ασκήσεις με το ναυτικό φίλων χωρών. Πιθανώς πρόκειται για την Ελλάδα και την Κύπρο» γράφει η La Repubblica.
«Το μήνυμα προς την Άγκυρα είναι σαφές: αν χρειάζεται να δείξουμε τη σημαία μας, εμείς είμαστε έτοιμοι» τονίζει, τέλος, η εφημερίδα της Ρώμης.
ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΑΝ ΜΑΣ ΖΗΤΗΘΕΙ, ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Εξ άλλου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, για να στηρίξει την Kυβέρνηση Eθνικής Eνότητας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, βάσει της συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές.
«Αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε (στρατιωτικό) προσωπικό μας, κυρίως καθώς έχουμε συνάψει μια στρατιωτική συμφωνία», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ υποστηρίζεται κυρίως από την Τουρκία και το Κατάρ. Η Ιταλία, πρώην αποικιοκρατική δύναμη στη Λιβύη, φαίνεται επίσης να τάσσεται υπέρ του.
Από την άλλη ο αντίπαλος του Φαγέζ αλ- Σάρατζ, ο Χαλίφα Χάφταρ οι δυνάμεις του οποίου εξαπέλυσαν τον Απρίλιο επίθεση εναντίον της Τρίπολης, έχει τη στήριξη της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τουλάχιστον πολιτική στήριξη των ΗΠΑ και της Ρωσίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ έχουν «την υποστήριξη μιας ρωσικής εταιρείας ασφαλείας που ονομάζεται Wagner. Η εταιρεία αυτή έχει στείλει επιτόπου προσωπικό».
Με αυτό τον τρόπο φαίνεται να θεωρεί αξιόπιστες τις δημοσιογραφικές πληροφορίες- που διαψεύδει η Μόσχα- για παρουσία Ρώσων μισθοφόρων στη Λιβύη. Οι New York Times είχαν γράψει στις αρχές Νοεμβρίου για σχεδόν 200 μισθοφόρους του ομίλου Wagner στη Λιβύη, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass