Έκτακτη σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2019 15:25

ΚΑΙΡΟ

Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα διεξαγάγει σήμερα Τρίτη, κατόπιν αιτήματος του Καΐρου, έκτακτη συνάντηση με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη, όπου η κυβέρνηση της Τρίπολης έχει υπογράψει δύο συμφωνίες συνεργασίας με την Άγκυρα, ανακοίνωσε χθες η παναραβική οργάνωση που εδρεύει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων «για να εξετάσει την εξέλιξη της κατάστασης στη Λιβύη και τους κινδύνους κλιμάκωσης που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σταθερότητα της Λιβύης και της περιοχής», σύμφωνα με το δελτίο τύπου της παναραβικής οργάνωσης.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κατήγγειλε στις 17 Δεκεμβρίου οποιαδήποτε ενέργεια ελέγχου της γειτονικής Λιβύης, δύο ημέρες μετά από τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Φάγιεζ αλ Σάρατζ, επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA).

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ελέγξει τη Λιβύη (...) αυτό είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Αίγυπτο», δήλωσε ο Σίσι.

Και χθες, ο Αιγύπτιος πρόεδρος σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε «στους κινδύνους μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης».

ΣΥΡΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Στο μεταξύ η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει συμμάχους της Σύρους αντάρτες στη Λιβύη στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης στρατιωτικής υποστήριξης που θα προσφέρει στην κυβέρνηση της Τρίπολης, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τέσσερις τουρκικές πηγές, η μία εκ των οποίων δήλωσε ότι η Άγκυρα κλίνει προς αυτήν την ιδέα.

Οι πηγές αυτές, που μίλησαν ανώνυμα στο πρακτορείο, είπαν ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη στείλει Σύρους μαχητές στη Λιβύη στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης ανάπτυξης στρατευμάτων.

Οι πηγές του Reuters είναι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και δύο στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ –που στηρίζονται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία– δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν στο κέντρο της Τρίπολης, αλλά το τελευταίο διάστημα σημείωσαν μικρή πρόοδο, με τη βοήθεια Ρώσων και Σουδανών μαχητών, καθώς και με χρήση μη επανδρωμένων, τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών από τα ΗΑΕ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass