ΧΑΡΟΛΝΤ ΕΒΑΝΣ

Πέθανε ο θρύλος της δημοσιογραφίας

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2020 12:01

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο σερ Χάρολντ Έβανς, «ιερό τέρας» της βρετανικής δημοσιογραφίας,

γνωστός κυρίως επειδή διηύθυνε τη σύνταξη της εφημερίδας «Sunday Times», πέθανε σε ηλικία 92 ετών, ανακοίνωσε χθες η σύζυγός του, Τίνα Μπράουν. Ο Χάρολντ Έβανς ήταν γόνος μιας φτωχής οικογένειας του Μάντσεστερ, στη βόρεια Αγγλία, και άρχισε την καριέρα του σε μια τοπική εφημερίδα, τη «Manchester Evening News». Διευθυντής της «Sunday Times» από το 1967 έως το 1981, διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στην αποκάλυψη του σκανδάλου της θαλιδομίδης, ενός φαρμάκου που χορηγούνταν στις εγκύους και προκαλούσε συγγενείς παραμορφώσεις. Υπό τη διεύθυνσή του, η κυριακάτικη εφημερίδα αποκάλυψε επίσης ότι ο Βρετανός κατάσκοπος Κιμ Φίλμπι ήταν ένας διπλός πράκτορας, στην υπηρεσία της Σοβιετικής Ένωσης. Δημοσίευσε επίσης αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα του πρώην υπουργού την Εργατικών Ρίτσαρντ Κρόσμαν, τα οποία η κυβέρνηση ήθελε να απαγορεύσει, παρά τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει διώξεις. Το 1981 διορίσθηκε διευθυντής του καθημερινού φύλλου των «Times», θέση στην οποία παρέμεινε μόνο έναν χρόνο, καθώς συγκρούσθηκε με τον ιδιοκτήτη της, τον μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ.
Στη συνέχεια κατηγόρησε αυτόν τον τελευταίο ότι τον απέλυσε εξαιτίας των επιθέσεων της εφημερίδας εναντίον της Μάργκαρετ Θάτσερ. Αυτός, ο πατέρας πέντε παιδιών, περιέγραφε τη δημοσιογραφία ως το «πάθος» του και συνόψιζε το όραμά του για το επάγγελμα ως εξής: «η προσπάθεια να φθάσεις στην αλήθεια σημαίνει απόρριψη των στερεοτύπων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass