IAΠΩΝΙΑ

Στη θάλασσα ραδιενεργό νερό από τη Φουκουσίμα

ΣΧΕΔΟΝ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2020 12:30

ΤΟΚΙΟ
Σχεδόν μία δεκαετία μετά την πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε να ρίξει στη θάλασσα τουλάχιστον ένα εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού, που βρίσκονται αποθηκευμένοι εδώ και χρόνια σε τεράστιες δεξαμενές του εργοστασίου.

Οι μεγάλες ποσότητες νερού που μολύνθηκαν από την καταστροφή συνιστούν πλέον ένα μακροχρόνιο πρόβλημα για την Ιαπωνία, η οποία εδώ και χρόνια αναζητεί τρόπους να τις ξεφορτωθεί. Η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια γειτονικών χωρών όπως η Νότια Κορέα, η οποία έχει εντείνει τους ελέγχους ραδιενέργειας στα τρόφιμα που εισάγει από την Ιαπωνία και έχει απαγορέψει καθολικά την εισαγωγή θαλασσινών από την περιοχή της Φουκουσίμα, καθώς και της αλιευτικής βιομηχανίας της ιαπωνικής πόλης, η οποία αγωνίζεται εδώ και χρόνια εναντίον ενός τέτοιου ενδεχομένου, το οποίο «θα ακυρώσει χρόνια δουλειάς για την αποκατάσταση της φήμης της».
Χθες, ο υπ. Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Χιρόσι Κατζιγιάμα δήλωσε πως δεν έχει ληφθεί ακόμη οποιαδήποτε απόφαση για την απόρριψη του νερού, αλλά σκοπός της κυβέρνησης είναι να ληφθεί μία γρήγορα. Ωστόσο, δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες ούτε αναφέρθηκε σε χρονοδιάγραμμα. Η εφημερίδα Asahi ανέφερε πως οποιαδήποτε απόρριψη του νερού στη θάλασσα θα χρειαστεί περίπου δύο χρόνια προετοιμασίας καθώς το ραδιενεργό νερό του εργοστασίου θα πρέπει πρώτα να περάσει από διαδικασία φιλτραρίσματος προτού μπορέσει να αραιωθεί περαιτέρω με θαλασσινό νερό και τελικά να απορριφθεί στον ωκεανό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass