Ε.Ε.

Ξανά σε πόλεμο με την ισλαμική τρομοκρατία

* Σε κατασταση εκτακτης αναγκης η Γαλλια *Στηριζουν Μακρον οι Ευρωπαιοι ηγετες, μετα το τριπλο χτυπημα

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2020 12:10

Σε πόλεμο με την ισλαμική τρομοκρατία -τον ισλαμοφασισμό, όπως είπε ο δήμαρχος της Νίκαιας- βρίσκεται η Γαλλία μετά τις χθεσινές ταυτόχρονες επιθέσεις, με μαχαίρι, στη Νίκαια, στην Αβινιόν και στο γαλλικό προξενείο στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.


Η πρώτη επίθεση με μαχαίρι έγινε γύρω στις 09:00 το πρωί τοπική ώρα στη βασιλική της Νοτρ Νταμ, του μεγαλύτερου ρωμαιοκαθολικού ναού της Νίκαιας, όπου ο δράστης μαχαίρωσε αρκετά άτομα μέσα στην εκκλησία, αποκεφάλισε μία γυναίκα και σκότωσε άλλους δύο, προτού πέσει αιμόφυρτος από τα πυρά αστυνομικών και συλληφθεί. Ο δράστης, που φώναζε «Αλλαχού Ακμπάρ» στη διάρκεια της επίθεσης, ηλικίας γύρω στα 25, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, μπήκε στον ναό και άρχισε να σπέρνει τον τρόμο και τον θάνατο. Το ένα από τα θύματά του ήταν μία ηλικιωμένη γυναίκα, γύρω στα 70, που βρέθηκε με κομμένο τον λαιμό, σχεδόν αποκεφαλισμένη, εντός του ναού.
Μέσα στη βασιλική της Νοτρ Νταμ βρέθηκε άλλο ένα θύμα του φανατικού ισλαμιστή, ο νεωκόρος του ναού, περίπου 45 ετών, «που τον αγαπούσαν πολύ οι ενορίτες», σύμφωνα με τον δήμαρχο της Νίκαιας, Κριστιάν Εστροζί. Το τρίτο θύμα του δράστη, μία γυναίκα γύρω στα 30, αφού δέχθηκε μαχαιριές, προσπάθησε να καταφύγει σε γειτονικό μπαρ, όπου υπέκυψε στα τραύματά της.
Ο μακελάρης -«μοναχικός λύκος», όπως όλα δείχνουν, πρόλαβε να τραυματίσει αρκετά ακόμη άτομα και προσπάθησε να καταφύγει στις τουαλέτες του ναού μετά το μακελειό. Συνελήφθη τραυματισμένος από τα πυρά των αστυνομικών, ενώ συνέχιζε να φωνάζει «Αλλαχού Ακμπάρ» την ώρα που του πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες. Διακομίστηκε σε νοσοκομείο, είπε ότι ονομάζεται Μπραχίμ και δήλωσε ότι έδρασε μόνος του.
Δύο ώρες αργότερα, αστυνομικοί στην πόλη της Αβινιόν, κάπου 200 χλμ. μακριά από τη Νίκαια, πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άλλον άνδρα, οπλισμένο με μαχαίρι, που απειλούσε περαστικούς φωνάζοντας και αυτός «Αλλαχού Ακμπάρ».
Στόχος επίθεσης με μαχαίρι έγινε και ο φρουρός του γαλλικού προξενείου στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Ο δράστης συνελήφθη αμέσως μετά την επίθεση από τις σαουδαραβικές δυνάμεις ασφαλείας, ενώ ο φρουρός διακομίστηκε στο νοσοκομείο και η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο.
Σε ανακοίνωσή της η Καθολική Εκκλησία καταδίκασε την «ανείπωτη πράξη», τονίζοντας ότι «δεν πρέπει οι χριστιανοί να μετατραπούν σε σύμβολα σφαγής», ενώ την επίθεση καταδίκασε και το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Λατρείας, καλώντας τους μουσουλμάνους της χώρας να ακυρώσουν τους εορτασμούς για τη γιορτή Μαουλίντ «σε ένδειξη πένθους και αλληλεγγύης προς τα θύματα και τους συγγενείς τους».
ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΗΓΕΤΩΝ
Η κ. Φον ντερ Λάιεν σημείωσε για την επίθεση : «...Ολόκληρη η Ευρώπη είναι αλληλέγγυα προς τη Γαλλία. Παραμένουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι στη βαρβαρότητα και τον φανατισμό». Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «... Η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», ο Σαρλ Μισέλ δηλωσε πως «...Όλη η αλληλεγγύη μου (είναι) με τη Γαλλία και τους Γάλλους. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα της φρικτής επίθεσης στη Νίκαια και τους οικείους τους. Όλη η Ευρώπη είναι μαζί σας».
Την απόλυτη στήριξή του στη Γαλλία,εξέφρασε και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός με ανάρτηση στο Twitter δήλωσε σοκαρισμένος και τόνισε την πλήρη αλληλεγγύη της Ελλάδας στη Γαλλία, μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια. «Σοκαρισμένος βαθιά από την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια. Πλήρης αλληλεγγύη στη Γαλλία. Είμαστε ενωμένοι», έγραψε ο πρωθυπουργός.
Οργη στον ισλαμικο κοσμο κατα Μακρον
Της εκστρατείας κατά του Μακρόν ηγήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας με απίστευτες ύβρεις τον Γάλλο ομόλογό του ότι πρέπει να επισκεφθεί ψυχίατρο.
Η οργή κατά της Γαλλίας εντάθηκε μετά την καταδίκη από την Άγκυρα ενός σκίτσου του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, που απεικονίζει τον Ερντογάν να σηκώνει το φόρεμα μιας γυναίκας και να κοιτά τα οπίσθιά της. Ο Μακρόν υπερασπίζεται το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου στον απόηχο του αποκεφαλισμού του καθηγητή, αλλά έχει γίνει στόχος των οργισμένων εκδηλώσεων του μουσουλμανικού κόσμου, με την Τουρκία να δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σε «νομικές και διπλωματικές κινήσεις» σε αντίποινα για τη δημοσίευση των σκίτσων, και τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Ιμράν Χαν, να ζητάει να τερματιστούν οι «επιθέσεις κατά του Ισλάμ» και η Δύση να αντιμετωπίσει τη «βλασφημία» όπως τους αρνητές του Ολοκαυτώματος. Στο μεταξύ, και ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, εξαπέλυσε χθες βέλη κατά της Γαλλίας, προειδοποιώντας ότι οι προσβολές κατά του προφήτη Μωάμεθ ενθαρρύνουν «τη βία και την αιματοχυσία».
ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
*Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τίθεται όλη η χώρα, μετά την ισλαμική τρομοκρατική επίθεση σε καθολική εκκλησία της Νίκαιας το πρωί της Πέμπτης στη Γαλλία. Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ. Ο Καστέξ διαβεβαίωσε τους βουλευτές της Γαλλίας πως η απάντηση της κυβέρνησης θα είναι στιβαρή, ακλόνητη και άμεση. Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, συγκαλείται εκτάκτως Συμβούλιο Άμυνας και Ασφαλείας το πρωί της Παρασκευής.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ταξίδεψε στην πόλη του γαλλικού Νότου, τη Νίκαια, προκειμένου να συναντηθεί με τους τοπικούς άρχοντες της πόλης, αλλά και να στείλει μήνυμα στον γαλλικό λαό, μετά την τρομοκρατική επίθεση. Μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος αποκάλυψε πως ενεργοποιείται και πάλι η επιχείρηση Sentinelle, με ως και 7.000 στρατιωτικούς στους δρόμους της Γαλλίας.
Η επιχείρηση Santinelle ήταν η απάντηση των γαλλικών αρχών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass