ΤΟΥΡΚΙΑ

Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2020 12:01

ΑΓΚΥΡΑ
Πέθανε σε ηλικία 73 ετών ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ,

σύμφωνα με την Daily Sabah. Ο Μεσούτ Γιλμάζ έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα. Γνωστός για το μαχητικό του στιλ και τα χοντρά γυαλιά του, ο Μεσούτ Γιλμάζ υπήρξε υπουργός Εξωτερικών στη δεκαετία του 1980 και τρεις φορές πρωθυπουργός στη δεκαετία του 1990. Οι θητείες του σημαδεύτηκαν από κρίσεις σε μία δεκαετία ασταθών κυβερνήσεων συνασπισμού, πολιτικών σκανδάλων και την κλιμάκωση της σύγκρουσης με το PKK.
Η τελευταία του θητεία σημαδεύτηκε από την ένταση με τη γειτονική Συρία. Το 1998, ο Μεσούτ Γιλμάζ είχε απειλήσει τον τότε πρόεδρο της Συρίας Χαφέζ αλ-Άσαντ ότι «θα του βγάλει τα μάτια» για την υποστήριξή του προς το PKK, προκαλώντας την αντίδραση του αραβικού κόσμου, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Ο Μεσούτ Γιλμάζ ηγήθηκε του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας πριν εγκαταλείψει την πολιτική έπειτα από συντριπτική ήττα στις εκλογές του 2002, τότε που στην εξουσία ανήλθε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ύποπτος για ατασθαλίες στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης τράπεζας στη δεκαετία του 1990, ο Μεσούτ Γιλμάζ ήταν ο πρώτος πρώην πρωθυπουργός που δικάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο για διαφθορά. Οι εναντίον του κατηγορίες στη συνέχεια αποσύρθηκαν. Επιχείρησε επάνοδο στην πολιτική το 2007, χωρίς επιτυχία. Ήταν πατέρας δύο γιων, ο ένας από τους οποίους βρέθηκε νεκρός από σφαίρες στο σπίτι του το 2017.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass