ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Τον Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί η διανομή των 200 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Pfizer

Υπουλες πρακτικές στην προώθηση του ρωσικού εμβολίου καταγγέλλει ο Ζ. Μπορέλ

Δημοσίευση: 29 Δεκ 2020 12:04

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η διανομή της αρχικής ποσότητας των 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά

της Covid-19 των Pfizer and BioNTech στην ΕΕ θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η διανομή και των 200 εκατομμυρίων δόσεων θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τον Σεπτέμβριο 2021», δηλώνει ο εκπρόσωπος σε email που απηύθυνε προς το πρακτορείο Reuters.
Ο εκπρόσωπος διευκρινίζει επίσης ότι διεξάγονται συνομιλίες για την παράδοση επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων, επιλογή που προβλέπεται από το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Pfizer/BioNTech. Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι τα περισσότερα συμβόλαια ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και φαρμακοβιομηχανίες παραγωγής εμβολίων προβλέπουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των παραδόσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί προς το τέλος του επόμενου έτους.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει υπογράψει συμφωνίες με τις Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Sanofi and CureVac για την προμήθεια συνολικά 2 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα αποφασίσει για την έγκριση του εμβολίου της Moderna στις 6 Ιανουαρίου και έχει δηλώσει ότι μπορεί να λάβει αιτήσεις για έγκριση από τις AstraZeneca και Johnson & Johnson κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι ορισμένα από τα συμβόλαια προβλέπουν ότι οι πρώτες παραδόσεις θα γίνουν προς τον Μάρτιο.ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Εν τω μεταξύ ο Ζοζέπ Μπορέλ, κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία διαδίδει ψευδείς πληροφορίες για τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά εμβόλια κατά της Covid-19 στις χώρες όπου σκοπεύει να πουλήσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V. «Οι Δυτικές εταιρείες ανάπτυξης εμβολίων γίνονται ανοιχτά αντικείμενο χλευασμού σε μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από τη ρωσική κυβέρνηση, κάτι που σε κάποιες περιπτώσεις έχει οδηγήσει στον παράλογο ισχυρισμό ότι τα εμβόλια μετατρέπουν τους ανθρώπους σε πιθήκους» έγραψε σε ιστολόγιο της ΕΕ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης. Το πρακτορείο Reuters υπενθυμίζει πως όταν η AsraZeneca διέκοψε μια κλινική δοκιμή τον Σεπτέμβριο, όταν εθελοντής παρουσίασε πρόβλημα υγείας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το εμβόλιο της εταιρείας είναι «εμβόλιο για πιθήκους», καθώς βασίζεται σε έναν αδενοϊό που κανονικά προσβάλλει τους χιμπατζήδες, ενώ αντίθετα το Sputnik-V είναι αξιόπιστο επειδή βασίστηκε σε ανθρώπινο αδενοϊό. Λίγες ημέρες αργότερα η AstraZeneca έλαβε άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές να συνεχίσει την κλινική δοκιμή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες Δυτικές κυβερνήσεις έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για εκστρατεία παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορονoϊό καθώς και για κυβερνοεπιθέσεις με στόχο την υποκλοπή πληροφοριών για εμβόλια. Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες και μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει το κείμενο του Ζοζέπ Μπορέλ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass