ΡΩΣΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ:

Συνεργασία και για εμβόλιο

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ *ΘΕΜΑ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ ΘΕΤΕΙ ΞΑΝΑ Η ΑΓΚΥΡΑ

Δημοσίευση: 30 Δεκ 2020 12:00

ΜΟΣΧΑ
Η Μόσχα και η Άγκυρα θα συνεχίσουν τη στρατιωτική συνεργασία τους, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις με στόχο την Τουρκία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Επιβεβαιώσαμε με την Τουρκία τον αμοιβαίο στόχο μας να αναπτύξουμε την τεχνική στρατιωτική συνεργασία μας», δήλωσε ο Λαβρόφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Σότσι, ένα ρωσικό θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα.


Ο Ρώσος υπουργός υπογράμμισε πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκτιμά την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να «συνεχίσει τη συνεργασία σ’ αυτόν τον τομέα, παρά την αθέμιτη πίεση της Ουάσινγκτον».
Ο Λαβρόφ επέμεινε ότι «οι δυτικές κυρώσεις» δεν θα επηρεάσουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, «οι οποίες καθοδηγούνται από τα εθνικά τους συμφέροντα». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε από την πλευρά του πως οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία δεν αποτελούν εναλλακτική επιλογή στις σχέσεις της χώρας του με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ
Η Τουρκία έχει στόχο να προχωρήσει σε εγχώρια παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά της Covid-19, δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η Τουρκία ζήτησε από τη Ρωσία περισσότερες πληροφορίες για το εμβόλιο αυτό, πριν αρχίσει να εμβολιάζει τους πολίτες της, και ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά ενημέρωσε προχθές, το Προεδρικό συμβούλιο πως όλα βρίσκονται στον σωστό δρόμο, δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
«Ο στόχος αυτής της συνεργασίας δεν είναι μόνο ο εφοδιασμός με εμβόλια, αλλά … για να παράγεται το εμβόλιο αυτό και στην Τουρκία», πρόσθεσε.

ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΛΩΖΑΝΝΗΣ
Εν τω μεταξύ θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάννης θέτει ξανά η Τουρκία, αυτή τη φορά διά στόματος του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.
«Με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και με πολέμους που ακολούθησαν υπήρξαν κάποιες συνθήκες που δεν είναι ξεκάθαρες και ίσως αυτές έβαλαν τα θεμέλια των σημερινών συζητήσεων.
Μια από αυτές είναι η Λωζάννη. Όμως πέρασαν 100 χρόνια, πιστεύω ότι αυτά μπορούμε να καθίσουμε να τα συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Ντονμέζ.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ έκανε και άνοιγμα προς το Ισραήλ.
«Ύστερα από διαπραγματεύσεις μεγάλης διάρκειας, φτάσαμε στο σημείο της υπογραφής της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τη Μεγάλη Βρετανία. Αύριο (σήμερα) θα υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία. Αυτή θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εμπορική μας συμφωνία, μετά την τελωνειακή ένωση», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο Ερντογάν, ενώ ανέφερε πως η Άγκυρα θα ήθελε καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ, συμπλήρωσε πως διαφωνεί με τη στάση του Τελ Αβίβ για το Παλαιστινιακό. Δεν έκανε αναφορά σε καμία άλλη διαφορά με το Ισραήλ και τόνισε πως επιθυμία της Τουρκίας είναι η βελτίωση των σχέσεων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass