ΤΟΥΡΚΙΑ

Καλεί Μητσοτάκη, επιμένει για «ανοιχτή» ατζέντα

Θετική η Αθήνα για συνάντηση * Στις διερευνητικές δεν συζητάμε μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, δηλώνει ο Τσαβούσογλου

Δημοσίευση: 16 Ιαν 2021 12:55

ΑΘΗΝΑ
Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση κυβερνητικών πηγών στην έμμεση πρόσκληση Ερντογάν για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει εκφράσει πολλές φορές τη θέλησή του για ανοικτούς διαύλους

επικοινωνίας με την Τουρκία, ενώ τόνιζαν ότι μια τέτοια συνάντηση, στο θετικό κλίμα που δημιουργείται, είναι χρήσιμη.
Αναλυτικά, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν: «Ο πρωθυπουργός έχει κατ' επανάληψη τονίσει τη βούλησή του για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία σε ανώτατο επίπεδο. Θα πρέπει να πάψει να αποτελεί είδηση ότι συναντιούνται οι ηγέτες δύο γειτονικών χωρών. Το κλίμα που δημιουργείται είναι θετικό και, εφόσον διατηρηθεί, μια τέτοια συνάντηση είναι χρήσιμη».
Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι «το θέμα της επικοινωνίας με την Ελλάδα και τον Μητσοτάκη είναι κάτι που το αντιμετωπίζουμε θετικά. Είπαμε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε».
Αναφορικά με την ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ λόγω των S-400, ο κ. Ερντογάν δήλωσε αποφασισμένος να προβεί στη δεύτερη παράδοση από τη Ρωσία. «Η Άγκυρα σχεδιάζει να συζητήσει τη δεύτερη αυτή παράδοση με τη Μόσχα στα τέλη Ιανουαρίου», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Μ. ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ
Εν τω μεταξύ τρικλοποδιές στις διερευνητικές επαφές βάζει η Τουρκία καθώς επιμένει να ανοίγει την ατζέντα στην κατεύθυνση ενός εφ’ όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου που υπερβαίνει κατά πολύ τη συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε τη θέση ότι στις διερευνητικές επαφές θα τεθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν Ελλάδα και Τουρκία και εμφάνισε αυτή τη συζήτηση ως συνέχεια των προηγούμενων 60 γύρων των διερευνητικών επαφών που είχαν γίνει ως το 2016.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως «στις διερευνητικές επαφές θα συζητήσουμε όσα συζητήσαμε στις 60 συναντήσεις. Αν εκείνοι μας πουν «εμείς δεν θέλουμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα», τότε δεν έχουν κανένα νόημα οι διερευνητικές επαφές. Στα πλαίσια αυτά δεν υπάρχει μόνο το θέμα των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης»
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνομιλία του με Τούρκους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής του από το Πακιστάν, τόνισε πως «αν μας προτείνουν να κάνουμε ξεχωριστές συζητήσεις για τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης τότε θα τους απαντήσουμε “ναι” ή “όχι”. Εμείς από την αρχή είπαμε πως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε δίχως προϋποθέσεις και να συζητήσουμε όλα τα θέματα. Στις διερευνητικές επαφές εντάσσονται όλα τα θέματα των διαφωνιών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass