COVID-19

«Πάντρεμα» μεταλλάξεων τον κάνουν πιο επικίνδυνο

Δημοσίευση: 18 Φεβ 2021 12:04

ΛΟΣ ΑΛΑΜΟΣ

Δύο νέες παραλλαγές του κορονοϊού, η βρετανική Β.1.1.7 και η αμερικανική Β.1.429 («της Καλιφόρνιας»)

φαίνεται να έχουν ανασυνδυαστεί σε ένα έντονα μεταλλαγμένο υβρίδιο, κάτι που -αν όντως επιβεβαιωθεί- αυξάνει τις ανησυχίες των ειδικών.
Αυτό αναφέρεται σε αποκλειστικό δημοσίευμα του βρετανικού επιστημονικού περιοδικού «New Scientist», σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν ενδείξεις πως οι εν λόγω δύο παραλλαγές του SARS-CoV-2 έχουν συνδυάσει τα γονιδιώματά τους για να σχηματίσουν μια νέα υβριδική και άκρως μεταλλαγμένη μορφή του κορονοϊού. Ο ανασυνδυασμός ανακαλύφθηκε από τη δρ. Μπέτε Κόρμπερ του Εθνικού Εργαστηρίου Λος Άλαμος στο Νέο Μεξικό κατά την ανάλυση ενός δείγματος ασθενούς στην Καλιφόρνια.
Η δρ Κόρμπερ έκανε γνωστό προ ημερών σε σύσκεψη της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης ότι υπάρχουν «αρκετά σαφείς» ενδείξεις για ένα τέτοιο ανασυνδυασμό. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, ο εν λόγω ανασυνδυασμός θα είναι ο πρώτος που ανιχνεύεται εν μέσω πανδημίας. Το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο δύο ερευνητικές ομάδες είχαν ανακοινώσει ανεξάρτητα η μία από την άλλη ότι δεν είχαν δει σημάδια γενετικού ανασυνδυασμού στον κορονοϊό, κάτι που πάντως θεωρείται συχνό στους κορονοϊούς.
Αντίθετα με τις συνήθεις μεταλλάξεις, που οδηγούν στην περιοδική εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού, ο ανασυνδυασμός θεωρείται σοβαρότερος, επειδή επιφέρει πολλαπλές ταυτόχρονες μεταλλάξεις στο ίδιο στέλεχος. Εκτιμάται ότι μέσω τέτοιου ανασυνδυασμού αναδύθηκε ο ίδιος ο κορονοϊός SARS-CoV-2 κάποια στιγμή στο παρελθόν.
Ο ανασυνδυασμός γονιδιωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε νέες πιο επικίνδυνες παραλλαγές του ιού. Προς το παρόν, δεν είναι ακόμη σαφές αν ο ανασυνδυασμός που εντοπίστηκε στις ΗΠΑ -εφόσον επιβεβαιωθεί- αποτελεί μεγαλύτερη απειλή. Η Κόρμπερ έχει βρει ένα μόνο ανασυνδυασμένο γονιδίωμα κορονοϊού ανάμεσα σε χιλιάδες δείγματα που έχουν αναλυθεί. Δεν είναι ακόμη καν γνωστό αν αυτός ο ανασυνδυασμένος ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο ή αν είναι μια μεμονωμένη και «στείρα» περίπτωση. Καθώς πάντως αυξάνεται ο αριθμός των παραλλαγών του κορονοϊού που κυκλοφορούν, αν ένας άνθρωπος μολυνθεί από δύο διαφορετικές παραλλαγές ταυτόχρονα, τότε η συνάντησή τους μέσα στο σώμα του μπορεί να διευκολύνει ένα ανασυνδυασμό των δύο γονιδιωμάτων.
Ο Σεργκέι Ποντ του Πανεπιστημίου Τεμπλ της Πενσιλβάνια δήλωσε ότι «βρισκόμαστε πιθανώς στο σημείο που κάτι τέτοιο συμβαίνει», αν και δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για εκτεταμένο ανασυνδυασμό. Είναι όμως δεδομένο, όπως είπε, ότι «όλοι οι κορονοϊοί ανασυνδυάζονται, οπότε το ερώτημα είναι το πότε και όχι το εάν». Σε μια συναφή εξέλιξη, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν στις ΗΠΑ επτά παραλλαγές του κορονοϊού που φέρουν την ίδια μετάλλαξη (λέγεται «677»). Δεν είναι ακόμη γνωστό αν η μετάλλαξη αυτή καθιστά τις παραλλαγές πιο μεταδοτικές, αλλά υπάρχουν σχετικοί φόβοι. Η μετάλλαξη εμφανίζεται σε ένα γονίδιο που επηρεάζει τον τρόπο που ο κορονοϊός μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΝΕΑΝΤΕΡΤΑΛ
Μία παραλλαγή γονιδίου, που αποτελεί κληρονομιά από τους Νεάντερταλ και την οποία φέρουν περίπου οι μισοί άνθρωποι εκτός Αφρικής, προστατεύει έναντι της σοβαρής Covid-19, μειώνοντας κατά 22% τον κίνδυνο εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζονται επιστήμονες από τη Σουηδία και τη Γερμανία, οι ίδιοι που πέρυσι είχαν ανακοινώσει το ακριβώς αντίστροφο: Ότι ένα άλλο γονίδιο που έχει κληρονομηθεί από τα «ξαδέρφια» μας τους Νεάντερταλ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρή Covid-19.
Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας, με επικεφαλής τον κορυφαίο διεθνώς παλαιογενετιστή Σβάντε Πεέμπο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), είχαν εντοπίσει το 2020 ένα σημαντικό νεαντερτάλιο γενετικό παράγοντα κινδύνου στο χρωμόσωμα 3, που αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο αναπνευστικής ανεπάρκειας και θανάτου μετά από λοίμωξη Covid-19. Τώρα, αναλύοντας νέα στοιχεία της επιστημονικής κοινοπραξίας «Genetics of Mortality in Critical Care-GenOMICC» (γενετική ανάλυση θνησιμότητας 2.200 ασθενών σε ΜΕΘ) βρήκαν ότι οι Νεάντερταλ συνεισέφεραν, επίσης, έναν προστατευτικό γενετικό παράγοντα στο χρωμόσωμα 12, που μειώνει τον κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ μετά από λοίμωξη κορονοϊού.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass