H.Π.Α.

Νέο κατηγορηματικό ΟΧΙ για δύο κράτη στην Κύπρο

Τι αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο της μεγαλονήσου * Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη-Μπλίνκεν

Δημοσίευση: 22 Ιουλ 2021 12:10

Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, υπό τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.


Το Συμβούλιο συζήτησε τις εξελίξεις σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, μετά τις εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς για αλλαγή του καθεστώτος τμήματός της , με παράλληλη παρότρυνση σε όσους Ελληνοκύπριους επιθυμούν να προσφύγουν στη λεγόμενη Επιτροπή.
Το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος προχθές σε μήνυμά του τόνισε ότι η Αμμόχωστος ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, και τον υπουργό Εξωτερικών για όλα τα διαβήματα στα οποία προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων και κατατέθηκαν προτάσεις από τα κόμματα για τρόπους περαιτέρω αντίδρασης τις οποίες η Κυβέρνηση θα μελετήσει.
ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
Σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως το Εθνικό Συμβούλιο επανέλαβε την κοινή θέση πως η αλλαγή του καθεστώτος τμήματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου από στρατιωτική σε περιοχή αστικής χρήσης, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ειδικά των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) τα οποία καλούν για άμεση μεταβίβαση της περιοχής υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Αυτές οι εξαγγελίες πλήττουν καίρια τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συνολικής λύσης στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Δικαίου, αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Εθνικό Συμβούλιο επισημαίνει πως στόχος της Τουρκίας με τις νέες εξαγγελίες είναι η περαιτέρω προώθηση των σχεδιασμών της για οριστικοποίηση της διχοτόμησης. Χωρίς να παραγνωρίζεται η αρχή ότι ο σεβασμός στο ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι δεδομένος και ουδείς δύναται να εμποδίσει την ενάσκηση του δικαιώματος αυτού, το Εθνικό Συμβούλιο σημειώνει ότι στο ενδεχόμενο προσφυγής στη λεγόμενη Επιτροπή εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι σε σχέση με τις στοχεύσεις της Τουρκίας.
ΝΕΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΠΟ ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ απορρίπτουν την τουρκική πρόταση για τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο και καταδικάζουν τις κινήσεις για το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, τόνισε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
Υπενθυμίζεται πως προχθές, και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μίλησε για απαράδεκτη απόφαση, εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη των ΗΠΑ και προτρέποντας την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αλλάξουν την πολιτική που ακολουθούν στο ζήτημα των Βαρωσίων.
Εξάλλου, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, η κ. Νούλαντ έκανε λόγο για μια περίπλοκη και πολύπλευρη σχέση με την Τουρκία, επαναβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν σκοπεύει να οπισθοχωρήσει στο ζήτημα των κυρώσεων CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) που επιβλήθηκαν στην Άγκυρα λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.
Όσον αφορά το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρμόδια υφυπουργός για τις πολιτικές υποθέσεις, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει να πιέζει την Τουρκία για θέματα που σχετίζονται με την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του Τύπου.
ΕΠΙΚΟΝΩΝΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ-ΜΠΛΙΝΚΕΝ
Σε τηλεφωνική επικοινωνία ήρθαν το μεσημέρι της Τετάρτης 21 Ιουλίου ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ ευχαρίστησε τον επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας για την ξεκάθαρη ανακοίνωσή του απέναντι στις τελευταίες προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μπλίνκεν, τόνισε νωρίτερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τις μέχρι τώρα κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο. Μάλιστα η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να καταγγείλει την Τουρκία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έκανε λόγο για μία απαράδεκτη απόφαση, εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη των ΗΠΑ και προτρέποντας την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αλλάξουν ριζικά την πολιτική που ακολουθούν στο ζήτημα των Βαρωσίων.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για τη διευθέτηση (του Κυπριακού). Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να ανακαλέσουν την απόφασή τους που ανακοινώθηκε σήμερα και όλα τα μέτρα που έχουν λάβει από τον Οκτώβριο του 2020», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΚΑΙ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Τη βαθιά ανησυχία της Αιγύπτου για το θέμα των Βαρωσίων, εξέφρασε το Yπουργείο Εξωτερικών της χώρας, με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, και στην οποία ζητά τη συμμόρφωση προς τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Τέλος, το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ τόνισε την ανάγκη για «πλήρη δέσμευση για να υπάρξει συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass