ΑΝΤΕΡΣ ΜΠΡΑΪΒΙΚ

Παραλήρημα και ναζιστικός χαιρετισμός

Στο δικαστήριο από τον αμετανόητο ακροδεξιό εξτρεμιστή, που απέδωσε το μακελειό σε «πλύση εγκεφάλου»

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2022 12:04

ΟΣΛΟ  
Ο διαβόητος ναζιστής μακελάρης της Νορβηγίας, Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, συνεχίζει να ψάχνει την αποφυλάκισή του, παρά τη θηριωδία που προκάλεσε.
Ζητώντας την αποφυλάκισή του, μόλις δέκα χρόνια αφότου σκότωσε 77 ανθρώπους στη Νορβηγία, ο ακροδεξιός εξτρεμιστής μετέτρεψε χθες τη δικαστική διαδικασία σε βήμα διακίνησης της ιδεολογίας του, όπως το φοβούνταν οι οικογένειες των θυμάτων. Το... μενού του Μπράιβικ περιλάμβανε τον κλασικό ναζιστικό χαιρετισμό και ένα μακρύ, ασυνάρτητο παραλήρημα.
Ενώπιον των τριών δικαστών, στο γυμνάσιο της φυλακής Σκίεν όπου κρατείται ο 42χρονος, διαβεβαίωσε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για τις επιθέσεις, επειδή υπέστη «πλύση εγκεφάλου».


Οι δηλώσεις του δεν έπεισαν ούτε τους ειδικούς, ούτε τους επιζώντες της σφαγής, ούτε και τους συγγενείς των θυμάτων, που εξέφραζαν φόβους ότι η τριήμερη δικαστική διαδικασία, η οποία μεταδίδεται από ορισμένα ΜΜΕ με καθυστέρηση λίγων λεπτών, θα του χρησιμεύσει ως ιδεολογική πλατφόρμα.
Στις 22 Ιουλίου 2011, ο Μπράιβικ πυροδότησε μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης, στο Όσλο, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο οκτώ άνθρωποι. Στη συνέχεια σκότωσε άλλους 69, στην πλειονότητά τους εφήβους, ανοίγοντας πυρ στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού κόμματος στο νησί Ούτεγια. Έναν χρόνο αργότερα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών, με ελάχιστη ποινή έκτισης τα δέκα χρόνια και με τη δυνατότητα παράτασης της κράτησής του -τη μέγιστη ποινή που μπορούσε να επιβάλει τότε η νορβηγική δικαιοσύνη.
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ ΕΘΝΩΝ
Από την πρώτη στιγμή, ο Μπράιβικ δικαίωσε τους φόβους πολλών: με ξυρισμένο το κεφάλι του, μπήκε στην αίθουσα κρατώντας έναν χαρτοφύλακα όπου ήταν γραμμένη στα αγγλικά η φράση «Σταματήστε τη γενοκτονία των λευκών εθνών μας» και χαιρέτισε ναζιστικά τους τρεις δικαστές.
Κατόπιν, στη μακρά ομιλία του υποστήριξε ότι δεν ήταν παρά μόνο ένας απλός «φαντάρος» του νεοναζιστικού κινήματος «Αίμα και Τιμή», στο οποίο επέρριψε την ευθύνη για τις επιθέσεις. Η μοναδική δική του ευθύνη, όπως λέει, είναι ότι αφέθηκε να ριζοσπαστικοποιηθεί. Δίνοντας «τον λόγο της τιμής του» ότι η βία, σε ό,τι τον αφορά, ανήκει στο παρελθόν, είπε ότι θέλει να συνεχίσει τη μάχη του για τον εθνικοσοσιαλισμό, αλλά με ειρηνικά μέσα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι είναι έτοιμος να αποκηρύξει κάθε πολιτική δέσμευση, αν του ζητηθεί από το δικαστήριο.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αναλαμβάνει την ευθύνη όσων έκανε, μολονότι προσπαθεί να πάρει αποστάσεις», σχολίασε ο Τόρε Μπέργκο, ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών για την Εξτρεμιστική Δεξιά (C-REX) του Πανεπιστημίου του Όσλο. «Λέει αυτά που πρέπει να πει για να διατηρήσει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους, όμως αποκάλυψε την αλήθεια νωρίτερα, όταν δικαιολόγησε τα εγκλήματα», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, ΛΕΥΚΗ ΔΥΝΑΜΗ
Το πρωί, όταν η εισαγγελέας Χούλντα Καρλσντότιρ διάβαζε τη λίστα με τα ονόματα των θυμάτων και τις συνθήκες θανάτου τους, ο Μπράιβικ τη διέκοψε, δηλώνοντας ότι «το 72% από αυτούς ήταν στελέχη του Εργατικού Κόμματος».
Στην προσπάθειά του να απαλλάξει τον εαυτό του από την ευθύνη, κάποιες στιγμές ήταν τόσο παραληρηματικός που προκαλούσε τα γέλια του ακροατηρίου, ο Μπράιβικ ανέλυσε το πώς ριζοσπαστικοποιήθηκε και μίλησε επί μακρόν για τον «πολιτιστικό πόλεμο» και τη «λευκή δύναμη». Η δημοσιότητα που του επιφυλάχθηκε σκανδάλισε τους επιζώντες και τις οικογένειες των θυμάτων.  Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το αίτημα αποφυλάκισης του Μπράιβικ δεν έχει -κατά γενική ομολογία- καμία πιθανότητα να γίνει αποδεκτό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass