«Αποκλιμακώστε την ένταση αλλιώς θα υποστείτε σοβαρές κυρώσεις»

Αυστηρό μήνυμα Σολτς - Στόλτενμπεργκ στη Ρωσία για Ουκρανία

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2022 12:27

ΜΟΣΧΑ
Η Γερμανία «είναι έτοιμη να υπερασπιστεί θεμελιώδεις αξίες στη σύγκρουση με τη Ρωσία για την Ουκρανία, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσει μεγάλο οικονομικό τίμημα».
Αυτό δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ μετά τις συνομιλίες που είχε χθες με τον Ρώσο ομόλογό της στη Μόσχα.
Η Μπέρμποκ ταξίδεψε στη Μόσχα έπειτα από μια επίσκεψη τη  Δευτέρα, στο Κίεβο, αφού οι συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και δυτικές χώρες για την ανάπτυξη από το Κρεμλίνο δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα χωρίς να σημειωθεί σημαντική πρόοδος.


Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία, αλλά η Μπέρμποκ είπε πως είναι δύσκολο να μην αξιολογηθεί ως «απειλή» η συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.
Παράλληλα αυξάνεται η πίεση στη γερμανική κυβέρνηση να απειλήσει με διακοπή του αγωγού αερίου Nord Stream 2, που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει περισσότερο ρωσικό αέριο στη δυτική Ευρώπη, στην περίπτωση που ρωσικά στρατεύματα εισβάλουν στην Ουκρανία. Οι αντιτιθέμενοι στο σχέδιο, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, υποστηρίζουν ότι θα καταστήσει την Ευρώπη υπερβολικά εξαρτώμενη από τη Ρωσία.
Από την πλευρά του, ο ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε στη Γερμανίδα ομόλογό του πως η πολιτικοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι αντιπαραγωγική.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει πει πως η Γερμανία είναι ανοικτή σε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, όμως ο αγωγός, που έχει κατασκευαστεί αλλά δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση λειτουργίας, είναι ένα ιδιωτικό εμπορικό σχέδιο που δεν μπορεί να ιδωθεί ξεχωριστά.
Η Ρωσία θα καλωσόριζε τη συμμετοχή των ΗΠΑ στις διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, είπε ο Λαβρόφ.
ΣΟΛΤΣ ΚΑΙ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ
Ακόμη ένα επεισόδιο στην ένταση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για την ανατολική Ουκρανία προστέθηκε χθες.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, απηύθυναν έκκληση προς τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση στα σύνορα με την Ουκρανία, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι, σε αντίθετη περίπτωση, η Μόσχα θα έρθει αντιμέτωπη με «σοβαρές πολιτικές και οικονομικές» συνέπειες.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ κάλεσε ακόμη τη Μόσχα να συνεχίσει τον διάλογο στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας «προκειμένου να βρεθεί λύση» για τις ρωσικές ανησυχίες.
«Ο κίνδυνος μιας διένεξης είναι πραγματικός (…) Ο βασικός στόχος τώρα είναι να αποτρέψουμε μια τέτοια επίθεση. Αλλά αν αποφασίσουν για μία ακόμη φορά να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική ισχύ κατά της Ουκρανίας, αυτό θα σημαίνει υψηλό κόστος για τη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία και αναγνωρίζει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Σολτς συμφώνησε ότι το σημαντικό είναι να αποτραπεί η στρατιωτική κλιμάκωση και η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και επανέλαβε την προειδοποίηση για «υψηλό πολιτικό και οικονομικό» κόστος για τη Ρωσία, ενώ άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σχετικά με την τύχη του αγωγού Nord Stream 2 σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.
Ο Σ. ΛΑΒΡΟΦ
Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε χθες από τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν, να μην αναπαράγει «τις εικασίες περί της υποτιθέμενης ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία».
Αντιθέτως, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε στον Άντονι Μπλίνκεν «να υποχρεώσει το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την επείγουσα ανάγκη να παρουσιάσει η Ουάσιγκτον «εγγράφως» τις απαντήσεις της στις προτάσεις που έκανε η Μόσχα για τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συζήτησαν επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξουν επαφές το προσεχές διάστημα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως και ότι η τηλεφωνική συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass