ΜΠΑΪΝΤΕΝ:

Πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ Φινλανδία-Σουηδία

Δηλώνουν πάντως ότι δεν θέλουν στρατιωτικές βάσεις και πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2022 12:02

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Στον Λευκό Οίκο υποδέχθηκε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τους ηγέτες Φινλανδίας και Σουηδίας. Η Φινλανδία και η Σουηδία πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του ΝΑΤΟ και ακόμα περισσότερες, είπε ο Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεών του με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του στις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για «μια σημαντική μέρα», μετά τη συνάντηση με τους ηγέτες των χωρών στον Λευκό Οίκο.


«Σήμερα είμαι υπερήφανος που καλωσορίζω και προσφέρω την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για τις αιτήσεις δύο μεγάλων δημοκρατιών και δύο στενών, πολύ ικανών εταίρων, να ενταχθούν στην ισχυρότερη, πιο δυνατή αμυντική συμμαχία στην ιστορία του κόσμου. Δύο περήφανες, ανεξάρτητες χώρες, που ασκούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, μπορούν να αποφασίζουν για την ασφάλειά τους» είπε ο Μπάιντεν, πλαισιωμένος από τη Σουηδή πρωθυπουργό και τον Φινλανδό πρόεδρο.
«Θα είμαι ξεκάθαρος: η ένταξη νέων μελών στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα. Ποτέ δεν ήταν», είπε ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι ο σκοπός της Συμμαχίας είναι «η άμυνα εναντίον της επιθετικότητας».
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
Να σημειωθεί πάντως πως το Ελσίνκι δεν θέλει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα το ΝΑΤΟ ή να εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις στο φινλανδικό έδαφος, ακόμη και αν η Φινλανδία γίνει μέλος της Συμμαχίας, όπως είπε σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σε ιταλική εφημερίδα η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν.
Σε επίσκεψή της στη Ρώμη για να συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό της Μάριο Ντράγκι, η Μάριν εκτίμησε ότι το ζήτημα μπορεί να διευθετηθεί με τον διάλογο.
Όπως είπε επίσης η Μάριν, το θέμα της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από το ΝΑΤΟ ή της εγκατάστασης βάσεων στη Φινλανδία δεν εντάσσεται στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις του Ελσίνκι με τη δυτική στρατιωτική συμμαχία.
«Ούτε νομίζω ότι υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή στο άνοιγμα ΝΑΤΟϊκών βάσεων στη Φινλανδία», είπε η Μάριν. Το ίδιο έχει πει και η πρωθυπουργός της Σουηδίας.
Η Μαγκνταλένα Άντερσον, η πρωθυπουργός της γειτονικής Σουηδίας, η οποία όπως η Φινλανδία αιτήθηκε την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, επίσης έχει πει ότι η χώρα της δεν επιθυμεί μόνιμες ΝΑΤΟϊκές βάσεις ή πυρηνικά όπλα στο έδαφός της.
Η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, εξέφρασε την αντίθεσή της στα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατηγορώντας τους Σκανδιναβούς γείτονες ότι υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass