Αυξάνονται στην Ευρώπη τα αγροτικά «μπλόκα»

*ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΕ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΒΕΛΓΙΟ *ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΖΗΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜ. ΜΑΚΡΟΝ *ΕΝΑΡΞΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2024 8:21

ΠΑΡΙΣΙ
Οι Γάλλοι αγρότες άρχισαν χθες τη δεύτερη ημέρα αποκλεισμού οδικών αξόνων γύρω από το Παρίσι και αλλού στη χώρα εντείνοντας την πίεση επί της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν η οποία υπόσχεται «νέα μέτρα» για να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα κοινωνική ανάφλεξη. Στο γειτονικό Βέλγιο επίσης, αγρότες εξοργισμένοι από τα αυξανόμενα κόστη και αντιδρώντας στις περιβαλλοντικές πολιτικές της Ε.Ε. και στις εισαγωγές φτηνών τροφίμων σχεδιάζουν να μπλοκάρουν την πρόσβαση στο βελγικό λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων του Ζεεμπρίγκε, ανέφερε η οικονομική εφημερίδα De Tijd.

Οι διαδηλωτές σχεδιάζουν να εμποδίσουν την πρόσβαση σ’ αυτό το λιμάνι της Βόρειας Θάλασσας, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας. Βέλγοι αγρότες διέκοψαν επίσης την κυκλοφορία χθες το πρωί κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία στον αυτοκινητόδρομο E19, ενώ κομβόι από τρακτέρ κατευθύνθηκε προς το λιμάνι της Αμβέρσας, μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTBF.
Στη Γαλλία, οι αγρότες έχουν αποκλείσει από προχθές, Δευτέρα, οκτώ οδικούς άξονες γύρω από την πρωτεύουσα, παρακολουθούμενοι από τις δυνάμεις της τάξης που έχουν κινητοποιηθεί μαζικά. Ζητούν, όπως και αλλού στην Ευρώπη, βελτίωση του εισοδήματός τους και μερικοί απ’ αυτούς, λιγότερες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις.
Συνολικά πάνω από το ένα τέταρτο των νομών της Γαλλίας πλήττονται απ’ αυτήν την κινητοποίηση οργής του αγροτικού κόσμου, που απειλεί να εξελιχθεί σε νέα κοινωνική κρίση έπειτα από τη μεγάλη κινητοποίηση κατά της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης.
Ο ΕΜ. ΜΑΚΡΟΝ
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε χθες να κατευνάσει την οργή των αγροτών καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντάξει σε κανόνες τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία και να χαλαρώσει τους κανονισμούς για τη γεωργία.
Ο Μακρόν, που έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια επίσκεψης στη Σουηδία, απέρριψε επίσης ένα προσχέδιο εμπορικής συμφωνίας με τον συνασπισμό χωρών της Νότιας Αμερικής Mercosur στην παρούσα μορφή του.
«Ζητήσαμε (από την ΕΕ) πολύ συγκεκριμένα πράγματα για τους αγρότες μας», είπε ο Μακρόν, ο οποίος θα βρίσκεται στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες αύριο, Πέμπτη. Ζήτησε να διεξαχθεί συζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τους κανονισμούς για τη γεωργία, ιδιαίτερα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα εισαγόμενα προϊόντα θα πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Οι εισαγωγές από την Ουκρανία, για τις οποίες η ΕΕ αποποιήθηκε ποσοστώσεις και δασμούς μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, και η επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας με τη Mercosur έχουν ενισχύσει τη δυσφορία των αγροτών που διαμαρτύρονται για αθέμιτο ανταγωνισμό στη ζάχαρη, στα σιτηρά και στο κρέας.
Η Γαλλία θέλει «ξεκάθαρα μέτρα για τις εισαγωγές από την Ουκρανία επειδή σήμερα έχουμε σε όγκο και ποιότητα πράγματα που αποσταθεροποιούν την ευρωπαϊκή αγορά, είτε είναι κοτόπουλα είτε δημητριακά», είπε ο Μακρόν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε χθες ότι εξακολουθεί να επιδιώκει μια συμφωνία με τη Mercosur, μία ημέρα αφότου το γραφείο του Μακρόν ανέφερε ότι κατά την αντίληψή του η ΕΕ έχει σταματήσει τις συνομιλίες.
Ο Μακρόν είπε πως δεν θέλει τη συμφωνία στην παρούσα μορφή της, επειδή δεν υπάρχουν διασφαλίσεις ότι τα εισαγόμενα προϊόντα θα πρέπει να ακολουθούν παρόμοιους κανόνες με τα ευρωπαϊκά.
ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
Τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα Ισπανών αγροτών ανακοίνωσαν χθεσ ότι θα ενωθούν με το κίνημα οργής των Ευρωπαίων αγροτών, με μία σειρά «κινητοποιήσεων» στο σύνολο της χώρας τις «προσεχείς εβδομάδες».
Η Ισπανία είναι μαζί με τη Γαλλία και την Πολωνία οι μεγαλύτερες γεωργικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Η χώρα, που παράγει ένα μεγάλο μέρος των φρούτων και των λαχανικών που καταναλώνονται στην ΕΕ, είναι αντιμέτωπη ωστόσο εδώ και τρία χρόνια με μια ιστορική ξηρασία που έχει αποδυναμώσει μεγάλο αριθμό εκμεταλλεύσεων και έχει προκαλέσει πτώση της σοδειάς, ιδιαίτερα της ελαιοπαραγωγής και των δημητριακών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass