Συνωστίζονται στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Δημοσίευση: 03 Φεβ 2024 8:16

ΜΑΔΡΙΤΗ
Συνωστισμός, ανθυγιεινές συνθήκες: στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης έχει συγκεντρωθεί πρωτοφανής αριθμός Αφρικανών αιτούντων άσυλο, αναγκάζοντας την ισπανική κυβέρνηση να προχωρήσει στην έκτακτη έκδοση ειδικών θεωρήσεων εισόδου και ωθώντας τον Ερυθρό Σταυρό να αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Με καταγωγή κυρίως από τη Σενεγάλη, εκατοντάδες παράτυποι μετανάστες έχουν κατακλύσει τις τελευταίες εβδομάδες το αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης, όπου περιμένουν σε γεμάτες αίθουσες και κοιτώνες να ζητήσουν διεθνή προστασία ή να απελαθούν.

 «Ο υπερπληθυσμός και οι ανθυγιεινές συνθήκες έχουν φτάσει σε κρίσιμο επίπεδο, με την εμφάνιση κοριών, τη συσσώρευση απορριμμάτων», ανθρώπους αναγκασμένους «να κοιμούνται σε φουσκωτά στρώματα ή (…) να μοιράζονται τα κρεβάτια», κατήγγειλε η Ισπανική Επιτροπή Βοήθειας Προσφύγων (CEAR), μια μη κυβερνητική οργάνωση που έχει παρουσία στο αεροδρόμιο.
Μόνο τον Ιανουάριο 864 αιτούντες άσυλο καταγράφηκαν στο αεροδρόμιο αυτό, δηλαδή περισσότεροι από όσοι το σύνολο του 2022 (767), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Σύμφωνα με την CEAR και το συνδικάτο των αστυνομικών SUP, ο αριθμός των μεταναστών που περίμεναν στο αεροδρόμιο Μπαράχας κυμαινόταν από 390 ως 450 στα τέλη Ιανουαρίου, έναντι 250 στα τέλη Δεκεμβρίου.
Έχοντας υπερβεί τα όριά τους, οι αρχές δεν κατάφεραν πρόσφατα να εμποδίσουν 17 ανθρώπους να διαφύγουν σπάζοντας ένα παράθυρο, επεσήμανε αστυνομική πηγή. Έξι άνθρωποι προσπάθησαν επίσης, μάταια, να διαφύγουν μέσω ψευδοροφής.
Εξάλλου, σπάνιο γεγονός, ο Ερυθρός Σταυρός αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να αποσυρθεί από το αεροδρόμιο, καθώς δεν ήταν σε θέση να εργαστεί σε αυτές τις συνθήκες, δήλωσε ο Χοσέ Χαβιέρ Σάντσεθ, εκπρόσωπός του.
ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΣΤΑΣΗ
Έχοντας στην κατοχή τους αεροπορικό εισιτήριο «για χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου δεν χρειάζονται βίζα», οι παράτυποι αυτοί μετανάστες –που κατάγονται επίσης από το Μαρόκο, τη Σομαλία, το Μαλί, την Κένυα, τη Μαυριτανία– υποβάλλουν αίτηση ασύλου όταν κάνουν ενδιάμεση στάση στη Μαδρίτη, εξήγησε εκπρόσωπος του συνδικάτου SUP. Οι περισσότεροι έχουν ήδη πετάξει τα χαρτιά τους στο αεροπλάνο ή δηλώνουν ανήλικοι για να αποφύγουν την άμεση απέλαση, πρόσθεσε ο ίδιος. Συχνά ζητούν άσυλο ισχυριζόμενοι ότι προέρχονται από εμπόλεμη χώρα, εξήγησε.
Η τρέχουσα κατάσταση οφείλεται, σύμφωνα με τη CEAR , στις καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων παροχής ασύλου.
Ο Συνήγορος του Πολίτη της Ισπανίας μετέβη επί τόπου στις 19 Ιανουαρίου και ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε «να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα» των ανθρώπων αυτών.
Από την πλευρά της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κατήγγειλε σήμερα την απουσία «αξιοπρεπών συνθηκών» και ζήτησε «άμεσες λύσεις» από τις ισπανικές αρχές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass