Παγώνουν από τη …λάβα

Χιλιάδες κάτοικοι της Ισλανδίας, όπου έσπασαν σωλήνες ζεστού νερού λόγω έκρηξης ηφαιστείου * Εντυπωσιακές εικόνες δορυφόρου

Δημοσίευση: 11 Φεβ 2024 8:21

ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ  
Mια εντυπωσιακή δορυφορική λήψη της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην Ισλανδία δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της έκρηξης.

Η Ισλανδία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την καταστροφή βασικών σωλήνων ζεστού νερού από τη λάβα που προήλθε από ηφαιστειακή έκρηξη. Χιλιάδες άνθρωποι στη χερσόνησο Ρέικιανες κλήθηκαν να περιορίσουν τη χρήση ζεστού νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς η επισκευή των σωλήνων μπορεί να πάρει μέρες. Υπάρχουν ανησυχίες ότι και άλλοι κρίσιμοι αγωγοί κοντά στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Svartsengi θα μπορούσαν να επηρεαστούν εάν η ροή της λάβας δεν υποχωρήσει σύντομα, ενώ, ευτυχώς, η ηφαιστειακή δραστηριότητα βρίσκεται σε ύφεση. Είναι η τρίτη τέτοια έκρηξη στη χερσόνησο από τον Δεκέμβριο. Δορυφορικές εικόνες που δημοσίευσε η Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία δείχνουν τη λάβα να έχει φτάσει σε απόσταση περίπου 4,5 χιλιομέτρων δυτικά του σημείου της έκρηξης, όπως και κάπου 500 μέτρα από το Blue Lagoon - ένα πολυτελές γεωθερμικό σπα, το οποίο εκκενώθηκε χθες και παρέμεινε κλειστό. Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Ισλανδίας δήλωσε ότι προσπαθεί να βρει τρόπο να εγγυηθεί την παροχή ζεστού νερού σε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους των οποίων η πρόσβαση φέρεται να έχει διακοπεί.
Τα σχολεία στις περιοχές που πλήττονται από την έλλειψη ζεστού νερού θα παραμείνουν επίσης κλειστά, ανέφερε η Εθνική Υπηρεσία Ραδιοτηλεόρασης της Ισλανδίας (RUV). Το RUV πρόσθεσε ότι το αεροδρόμιο του Κέφλαβικ επηρεάστηκε, αλλά οι υπηρεσίες του λειτουργούν κανονικά. Η ηφαιστειολόγος δρ Evgenia Ilyinskaya δήλωσε στο BBC ότι, ενώ ο ίδιος ο σταθμός παραγωγής ενέργειας Svartsengi προστατεύεται σε κάποιον βαθμό από τα φράγματα που έχουν κατασκευαστεί γύρω του, υπάρχουν σωλήνες που παρέχουν ζεστό νερό σε επιπλέον 30.000 ανθρώπους σε όλη τη χερσόνησο που βρίσκονται σε πιο άμεσο κίνδυνο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass