Το έργο του αιώνα

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΤΟΥΝΕΛ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Δημοσίευση: 11 Απρ 2024 7:55

ΒΙΕΝΝΗ
Προχωρά η κατασκευή της σιδηροδρομικής σήραγγας που θα αλλάξει τις μεταφορές στην Ευρώπη, συρρικνώνοντας τις αποστάσεις.

Έργο-ορόσημο θεωρείται για την Ευρώπη η κατασκευή του μεγαλύτερου σιδηροδρομικού τούνελ επί του εδάφους της, Brenner Base Tunnel, το οποίο θα «τρυπάει» τις Άλπεις ενώνοντας την πόλη Innsbruck στην Αυστρία με το Franzensfeste, ένα χωριό στο Νότιο Τιρόλο στην Ιταλία.
Η κατασκευή του τούνελ μήκους 64 χλμ., που έχει ορίζοντα ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2032, προχωράει με αμείωτη ένταση, ενώ προ ολίγων εβδομάδων παραδόθηκε το κατά σειρά 7o μηχάνημα διάνοιξης σηραγγών, το οποίο είναι τεχνολογίας διπλής ασπίδας (double shield TBM) η οποία ενδείκνυται για σκληρούς γεωσχηματισμούς.
Το μηχάνημα, το οποίο κατασκευάστηκε από τη γερμανική εταιρεία Herrenknecht έχει διάμετρο 10.370 χλστ., μήκος 183 μ. και βάρος 2.700 τόνων, ενώ φαίνεται ότι η εταιρεία ετοιμάζει και το κατά σειρά 8ο σειρά μηχάνημα TBM.
Κατασκευάζονται δύο ξεχωριστές σήραγγες (single-track main tubes) σε απόσταση 40 έως 70 μέτρα μακριά η μία από την άλλη, ενώ ανά 333 μέτρα θα υπάρχουν και μικρότερα τούνελ για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και τις ανάγκες των logistics.
Σημειώνεται ότι το πέρασμα Μπρενέρο, μέσω των Άλπεων, που αποτελεί το σύνορο μεταξύ της Ιταλίας και Αυστρίας, συνιστά μία από τις σημαντικότερες κυκλοφοριακές συνδέσεις μεταξύ Βόρειας και της Νότιας Ευρώπης.
Στόχος κατασκευής του τούνελ, που θα συνδυάζει τις εμπορευματικές με τις επιβατικές μεταφορές, είναι να βελτιωθεί η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ του Βόρειου και του Νότιου Τιρόλο (Μπολτσάνο), καθιστώντας δυνατή τη διάσχιση των Άλπεων σε πολύ μικρότερους χρόνους απ’ ό,τι σήμερα.
Ειδικότερα, το Brenner Base Tunnel θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή (σ.σ. ολοκληρώθηκε το 1867) όπου τα τρένα κινούνται με ταχύτητες έως και 70 χλμ./ώρα, εξαιτίας των απότομων κλίσεων του εδάφους στο οποίο βρίσκονται οι γραμμές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass