ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ

Τον Άγιο Τρύφωνα τιμά η Φιλιππούπολη

Δημοσίευση: 29 Ιαν 2016 16:17

 

            Τον προστάτη τους Άγιο Τρύφωνα, τιμούν κάθε χρόνο, με ιδιαίτερη ευλάβεια, οι κάτοικοι της Φιλιππούπολης. Εδώ και μερικά χρόνια ο Άγιος Τρύφωνας εορτάζεται σε δικό του χώρο, αφού το παρεκκλήσι του Αγίου χτίστηκε από δωρεές των κατοίκων της Φιλιππούπολης.

         Ο Ιερός Ναός Αγίου Τρύφωνα βρίσκεται στην περιοχή Μεγάλο Λιβάδι Φιλιππούπολης, σε έκταση που παραχωρήθηκε από τους δικαιούχους της διανομής γης και που χρησίμευε ως χώρος ύδρευσης και τροφής των ζωντανών που χρησιμοποιούσαν οι γεωργοί για τις αγροτικές τους καλλιέργειες. Το απόγευμα της Κυριακής 31 Ιανουαρίου θα τελεστεί εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, ενώ θα ακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις μερίμνη της Εξωραϊστικής – Μορφωτικής Λέσχης και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαχανοπαραγωγών στον χώρο του Ιερού Ναού. Την επόμενη μέρα, ανήμερα της εορτής (Δευτέρα 1Φεβρουαρίου) θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία και Αγιασμός στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Φιλιππούπολης.

          Η λατρεία του Αγίου Τρύφωνα του Μεγαλομάρτυρα αποτελεί μία από τις θρησκευτικές παραδόσεις των προσφύγων της Ανατολικής Ρωμυλίας που μεταφυτεύτηκε στις νέες πατρίδες και παρέμεινε αναλλοίωτη ανά τους καιρούς.

          Ο Άγιος Τρύφωνας γεννήθηκε στην Λάμψακο, παραλιακή πόλη της Φρυγίας. Το επάγγελμα του ήταν βοσκός χηνών. Δέχτηκε την ευλογία του Αγίου Πνεύματος και απέκτησε τη χάρη να θεραπεύει τις ασθένειες και να διώχνει τα δαιμόνια από τους ανθρώπους. Το 249 μ.Χ, επί βασιλείας Δεκίου, με την κατηγορία της μη λατρείας των ειδώλων, οδηγήθηκε στη Νίκαια της φρυγικής Βιθυνίας όπου και μαρτύρησε μετά από σειρά σκληρών βασανισμών.

          Ο Άγιος Τρύφωνας συνδέεται με το κρασί επειδή κατάγονταν από μια  περιοχή που ήταν από τους μεγαλύτερους αμπελότοπους της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass