ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Τρόμος από αντιλυσσικά δολώματα σε αυλή σπιτιού στον Τύρναβο

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2015 17:28 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 18:38

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Μεγάλη αναστάτωση  ακόμα  και τρόμος χθες στην πόλη του Τυρνάβου από το γεγονός ότι σε αυλή σπιτιού στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη Τυρνάβου βρέθηκαν  δύο αντιλυσσικά  δολώματα. Δολώματα τα οποία είναι σαν  εκείνα  που ρίχθηκαν από αεροπλάνα σε αγροτικές, δασικές και κτηνοτροφικές περιοχές για άγρια ζώα όπως η αλεπού και ο λύκος.

Τα δολώματα αυτά μοιάζουν με  κομμάτι σοκολάτας – κουβερτούρα και δεν πρέπει ο άνθρωπος να έρθει σε επαφή με αυτά.

Μετά τη διαπίστωση του γεγονότος η συμπολίτισσα από τον Τύρναβο που άγγιξε τα δολώματα, μη γνωρίζοντας τι είναι, για προληπτικούς λόγους μετέβη στο Κέντρο Υγείας Τυρνάβου και από εκεί υπήρξε επαφή με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ΚΕΕΛΠΝΟ για την περαιτέρω αντιμετώπιση του προβλήματος που προέκυψε. Άμεση ήταν και η κινητοποίηση του Δήμου Τυρνάβου.

Ο αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Τσιόπας επικοινώνησε με την ίδια τη συμπολίτισσα η οποία ήταν ήδη στο Κέντρο Υγείας Τυρνάβου. Επίσης ο κ. Τσιόπας μιλώντας αμέσως μετά στην «Ε» αναφερόμενος στο γεγονός έθεσε θέμα για το πως βρέθηκαν αυτά τα δολώματα σε κατοικημένες περιοχές, ενώ πριν μήνες  υπήρξε επίσημη ανακοίνωση ότι  τα συγκεκριμένα αντιλυσσικά δολώματα θα πέσουν από αέρος και σε μη κατοικημένες περιοχές. Επίσης επειδή το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και αφορά την  υγεία των ανθρώπων καλεί τους κατοίκους του Δήμου Τυρνάβου που βρίσκουν σε χώρους και αυλές σπιτιών αντιλυσσικά δολώματα να μην τα αγγίζουν και άμεσα να επικοινωνούν με τον Δήμο Τυρνάβου.

Στη συνέχεια, όπως έγινε γνωστό, πραγματοποιήθηκαν  ρίψεις δολωμάτων από αέρος προχθές Παρασκευή. Οι υπεύθυνοι για τη ρίψη είναι εταιρία από τη Βουλγαρία η οποία ήρθε σε σύμβαση με το Ελληνικό κράτος. Έκανε ρίψεις αργότερα, λόγω κακών καιρικών συνθηκών και το σοβαρότερο έκανε ρίψεις εκτός περιοχής που επιλεγεί με αποτέλεσμα αντί για  μη κατοικημένες περιοχές να πέσουν δολώματα και μέσα στην πόλη του Τυρνάβου.

ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ  ΚΕΕΛΠΝΟ  ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

Αναφορικά με τα αντιλυσσικά εμβόλια το ΚΕΕΛΠΝΟ συμβουλεύει:

Αν βρείτε εμβόλιο-δόλωμα κατά της λύσσας Αποφύγετε την επαφή με αυτό. Αν χρειαστεί να το απομακρύνετε:

 • Μην το πιάσετε με γυμνά χέρια. Χρησιμοποιήστε πλαστικά γάντια ή μία πλαστική σακούλα και τοποθετείστε το σε κοντινή μη πολυσύχναστη περιοχή με σχετική βλάστηση (π.χ. εντός θάμνων) έτσι ώστε να μην έρθει σε επαφή με άνθρωπο.

 • Εναλλακτικά μπορείτε να επικοινωνήσετε με την τοπική Κτηνιατρική Υπηρεσία για περαιτέρω οδηγίες. Μετά από άμεση επαφή με εμβόλιο-δόλωμα

 • Κίνδυνος έκθεσης στον ιό του εμβολίου υπάρχει για τον άνθρωπο μόνο όταν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας, που υπάρχει στο εσωτερικό του δολώματος, έρθει σε επαφή με ανοιχτές πληγές, μη επουλωμένα τραύματα ή βλεννογόνο (μάτια, στόμα).

 • Πλύνετε με άφθονο νερό και σαπούνι την περιοχή του δέρματος που ήρθε σε επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά, μπορείτε να εφαρμόσετε αλκοολούχο (οινόπνευμα) ή ιωδιούχο διάλυμα (ιώδιο).

 • Πλύνετε με άφθονο νερό τους βλεννογόνους (μάτια, στόμα) που ήρθαν σε επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα.

 • Αν είχατε επικίνδυνη επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια σε Μονάδα Υγείας. Αν είναι δυνατόν, λαμβάνοντας επαρκή προστασία των χεριών (π.χ. πλαστικά γάντια) μπορείτε να πάρετε το εμβόλιο-δόλωμα μαζί σας, τοποθετώντας το με ασφάλεια σε πλαστική σακούλα.

 • Αν το κατοικίδιο σας μεταφέρει στο στόμα του ή καταναλώσει το εμβόλιο-δόλωμα που βρήκε, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του. Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσετε να αποσπάσετε το δόλωμα-εμβόλιο από τη στοματική κοιλότητα του ζώου.

 Για περαιτέρω πληροφορίες, διαβάστε τις Οδηγίες Προφύλαξης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή μπορείτε να καλέστε το ΚΕΕΛΠΝΟ στο 210-5212054, 24 ώρες το 24ωρο.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass