Σύσκεψη παρουσία Κόκκαλη για τις οριοθετήσεις αγροτικών οικισμών

Δημοσίευση: 08 Απρ 2016 12:42

Σύσκεψη με θέμα τις οριοθετήσεις των αγροτικών οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων που θεσμοθετήθηκαν μετά το 1985, και το πρόβλημα που έχει ανακύψει σήμερα από την υπέρμετρη φορολόγηση των χωραφιών που τέθηκαν τότε εντός των ορίων των οικισμών, που ενώ παραμένουν χωράφια που καλλιεργούνται φορολογούνται ως οικόπεδα, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Βουλευτής Λάρισας των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Βασίλειος Κόκκαλης, η Γενική Γραμματέας κ. Ειρήνη Κλαμπατσέα και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Τράπεζας Γης του Υπουργείου κ. Θεοδόσης Ψυχογιός.

Στην σύσκεψη εξετάστηκαν οι περιπτώσεις των οικισμών Κάμπου και Κρύας Βρύσης του Δήμου Κιλελέρ για τους οποίους ήδη έχουν εκπονηθεί μελέτες μείωσης των ορίων τους από τον Δήμο Κιλελέρ, παρουσία του μελετητή των μελετών αυτών κ. Χρήστου Κουτάκου Μηχ/κού Χωροταξίας Πολεοδομίας και κατοίκων των οικισμών.

Όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ένα χωράφι εμβαδού π.χ. 10 στρεμμάτων το οποίο τέθηκε εντός ορίων του οικισμού, ενώ σήμερα παραμένει χωράφι που καλλιεργείται, φορολογείται ως οικόπεδο 10 στρεμμάτων με αντικειμενική αξία 9 ευρώ/τ.μ. δηλαδή με 90.000 ευρώ. Αυτό δημιουργεί σημαντικά προβλήματα λόγω υπέρμετρης φορολόγησης π.χ. ΕΝΦΙΑ, φόροι μεταβίβασης κλπ., και επιβαρύνει το κόστος παραγωγής με τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή.

Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι η ένταξη αγροτεμαχίων εντός ορίων οικισμών χωρίς να υπάρχει πολεοδομικός λόγος για αυτό αντιβαίνει τον κανόνα των συμπαγών οικισμών και των λελογισμένων επεκτάσεων, που τίθεται για λόγους προστασίας της γεωργικής γης ως παραγωγικό πόρο απαραίτητο για τους αγρότες παραγωγούς αλλά και για την κοινωνία γενικότερα. Ενώ, αυξάνει και τα έξοδα των Δήμων από την υλοποίηση έργων οδοποιίας, ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού κλπ. όταν έστω ένας μεμονωμένος πολίτης χτίσει το σπίτι του στην άκρη ενός τέτοιου οικισμού. Κατόπιν των παραπάνω, συμφωνήθηκε ότι η διαδικασία μείωσης των οριοθετημένων εκτάσεων των αγροτικών οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων είναι σύμφωνη με τις πολιτικές κατευθύνσεις της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ότι οι περιπτώσεις των οικισμών Κάμπου και Κρύας Βρύσης του Δήμου Κιλελέρ για τους οποίους ήδη έχουν εκπονηθεί σχετικές μελέτες από τον Δήμο Κιλελέρ θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass