ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΡΧΗΣ ΓΕΝΟΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Επιχείρηση διάσωσης του νεοκλασικού Αντωνίου

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2016 1:30

 

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Σε ανοιχτό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών προχωρά ο Δήμος Αγιάς στην προσπάθειά του να διασώσει ένα από τα σημαντικότερα και κομψότερα κτίσματα της Αγιάς και να το μετατρέψει μελλοντικά σε δημαρχείο.

Ο λόγος για το νεοκλασικό Αντωνίου που εδώ και έναν αιώνα σχεδόν δεσπόζει με τον επιβλητικό του όγκο και την αρχιτεκτονική του ομορφιά στο κέντρο της κωμόπολης. Πρόκειται για ένα κτίριο το οποίο σήμερα είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Αγιάς, αφού μεταβιβάστηκε σ’ αυτόν από τον Δημήτριο Κ. Αντωνίου, τελευταίο κληρονόμο της εν λόγω οικίας, την 8η Ιουλίου του 2004, επί δημαρχίας Χριστίνας Χριστούλα, έναντι του ποσού των 117.300 ευρώ, ύστερα από την υπ’ αριθμό 152/2003 απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου αγοράς του ακινήτου, με σκοπό, όπως συγκεκριμένα αναφέρει, τη στέγαση υπηρεσιών του Δήμου. Το κτίσμα περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο, πρώτο όροφο και ισόγεια λιθόκτιστη αποθήκη, εμβαδού όλων αυτών 530 τ.μ., ενώ το όλο οικόπεδο φθάνει τα 404 τ.μ.

Στις 11 Νοεμβρίου του 2005 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε η από την 31η Οκτωβρίου του ιδίου έτους απόφαση του τότε υφυπουργού Πολιτισμού κ. Πέτρου Τατούλη, με την οποία η οικία Αντωνίου χαρακτηρίζεται ως μνημείο. Η αιτιολόγησή της αναφέρει: «Χαρακτηρίζουμε ως μνημείο, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3028/2002, την οικία Αντωνίου, που περιλαμβάνει την κύρια οικία και τα βοηθητικά της κτίσματα, που βρίσκεται επί της οδού Σοφοκλή Ευστρατιάδη στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγιάς του Δήμου Αγιάς του Νομού Λάρισας, φερόμενης ιδιοκτησίας του Δήμου Αγιάς, διότι αποτελεί ιδιαίτερα αξιόλογο και χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής κατοικίας που κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Η οικία διακρίνεται για τη συμμετρία των όψεών της, τον πλούσιο εξωτερικό και εσωτερικό διάκοσμο και αποτελεί ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μαρτυρία για την ανάπτυξη των κοινωνικοοικονομικών σχέσεων στην Αγιά τον περασμένο αιώνα. Η διατήρησή της συμβάλλει αποφασιστικά στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στον αρχιτεκτονικό πλούτο της πόλεως».

Τον διαγωνισμό διενεργεί το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος του Δήμου Αγιάς και απευθύνεται σε αρχιτέκτονες, είτε ατομικά είτε ως υπεύθυνους ομάδας, διπλωματούχους Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής ή ισότιμων Σχολών αλλοδαπής, μέλη του Τ.Ε.Ε., που κατέχουν την από τον νόμο οριζόμενη άδεια άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας αρχιτέκτονα μηχανικού στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος.

Το ζητούμενο του διαγωνισμού είναι η διερεύνηση και αποσαφήνιση της παρέμβασης που πρέπει να γίνει στο κτίριο, με σκοπό τη δημιουργία ενός αισθητικά και λειτουργικά βελτιωμένου χώρου για διοικητική χρήση, λαμβάνοντας ταυτοχρόνως υπόψη την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων του, αλλά και την ιδιαίτερη γοητεία αυτών των κτισμάτων, με απώτερο σκοπό την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Κυρίως αναζητείται ο τρόπος συντήρησης και αποκατάστασης του κτιρίου για διοικητική χρήση, ώστε με την αισθητική, αλλά και τη χρηστική αναβάθμιση, να επιτευχθεί η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών της περιοχής, αλλά και η ικανοποίηση της συνείδησης της κοινωνίας ότι η επανάχρηση κτιρίων που είναι συνυφασμένα με την ιστορία της πόλης και η απόδοση σ’ αυτά ενός λειτουργικού ρόλου, τα διατηρεί σε βάθος χρόνου αναλλοίωτα και τα καθιστά ταυτόχρονα χρήσιμα στο κοινωνικό σύνολο. Είναι φανερό ότι οι προτεινόμενες επεμβάσεις από τους μελετητές θα πρέπει να είναι οι αναγκαίες ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία ενός σύγχρονου χώρου διοίκησης στο κέντρο της πόλης που θα αναδείξει ταυτόχρονα την πολιτιστική κληρονομιά του κτιρίου.

Στον διαγωνισμό θα απονεμηθούν τρία βραβεία συνολικού ποσού 2.200 ευρώ. Το πρώτο θα είναι ποσού 990 ευρώ, το δεύτερο 726 και το τρίτο βραβείο θα είναι ποσού 484 ευρώ. Θα συνεκτιμηθούν η πρωτοτυπία της λύσης, η λειτουργικότητα, η μορφολογική αντιμετώπιση των όψεων σε συνδυασμό με τη δυνατότητα υλοποίησης της πρότασης, τόσο κατασκευαστικά, όσο και οικονομικά. Προτάσεις μπορούν να υποβάλλονται ως την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016. Η Κριτική Επιτροπή είναι πενταμελής. Ένας κριτής «εκ προσωπικοτήτων» υποδεικνυόμενος από τη διοργανώτρια αρχή. Ένας κριτής υποδεικνυόμενος από τη διοργανώτρια αρχή. Τρεις κριτές με κλήρωση από τον κατάλογο κριτών του ΥΠΕΚΑ. Η προκήρυξη του διαγωνισμού είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής, www.dimosagias.gr, στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ www.tee.gr και ΤΕΕ Λάρισας, στην ιστοσελίδα του Υ.Π.Ε.Κ.Α. www.ypeka.gr και στην ιστοσελίδα του Σ.Α.Δ.Α.Σ.- Π.Ε.Α. Την αναλυτική προκήρυξη μπορούν να παραλάβουν οι ενδιαφερόμενοι και από τα γραφεία της διοργανώτριας Αρχής, Καλυψώς Αλεξούλη 27, στην Αγιά, μέχρι την Πέμπτη 2 Ιουνίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΗΝΕΙΟΥ 2024
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass