ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ 353.000 ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Απαράγραπτο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας

* Έκκληση στην Πολιτεία να συνδράμει στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2016 12:00
Από τις εκδηλώσεις μνήμης στον ιερό ναό Αναλήψεως και τις καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο Από τις εκδηλώσεις μνήμης στον ιερό ναό Αναλήψεως και τις καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο

Με επιμνημόσυνη δέηση στο ιερό ναό Αναλήψεως του Σωτήρος και κατάθεση στεφάνων στον μνημείο στο Αβέρωφ, από πολιτικές, αυτοδιοικητικές, στρατιωτικές και εκκλησιαστικές αρχές, από φορείς και συλλόγους της Λάρισας, τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η χθεσινή εκδήλωση, η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων που υλοποιεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων, ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων «Ο Πόντος» και ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Λάρισας «Το Ροδάφνον», αποτέλεσε μια πράξη τιμής, σεβασμού και αναγνώρισης προς τον ποντιακό ελληνισμό, που παρά τις προσπάθειες αφανισμού του, κατάφερε να θριαμβεύσει...

"Η γενοκτονία των Ποντίων είναι μία σελίδα της ευρύτερης ιστορίας, ένα πρωτογενές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, επισήμανε στην ομιλία της στον ιερό ναό η γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος» κ. Αικ. Παπαδοπούλου. "Η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής για τις 353.000 ψυχές που άδικα χάθηκαν με τη μεθοδική και συστηματική εξολόθρευση των Ελλήνων χριστιανών του Πόντου". Ύστερα από 27 αιώνες ένας ολόκληρος λαός ξεριζώθηκε από τη γη του, αφήνοντας σπίτια, εκκλησίες, τάφους προγόνων και κατέληξε στη μητέρα Ελλάδα, που σε ορισμένες περιπτώσεις, τους συμπεριφέρθηκε ως "κακιά μητριά". Και όμως μαζί με άλλους πρόσφυγες οι Έλληνες του Πόντου ξεκινώντας και πάλι από την αρχή κατάφεραν με την προοδευτικότητα, το πείσμα και την εργατικότητά τους να αφομοιωθούν και να οδηγήσουν την Ελλάδα σε εθνολογική, οικονομική και πνευματική ανάπτυξη".

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Την πολιτική διάσταση του ζητήματος ανέδειξε στην ομιλία του στο μνημείο τους σε πλατεία του Αβέρωφ, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) και του Συλλόγου Λαρισαίων Ποντίων Χρήστος Τοπαλίδης λέγοντας πως "η γενοκτονία αποτελεί ένα διαρκές απαράγραπτο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η άρνησή της νομιμοποιεί τον θύτη και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη διάπραξη νέων γενοκτονιών. Ζητούμε από την ελληνική πολιτεία, πέραν των εκδηλώσεων μνήμης, να μας συνδράμει ουσιαστικά στον αγώνα που δίνουμε για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας, καθώς θα έπρεπε η ίδια να ηγείται των προσπαθειών, γιατί το ζήτημα της γενοκτονίας δεν είναι υπόθεση ποντιακή, ουδόλως μόνον ελληνική, μα πανανθρώπινη".

Στεφάνια να σημειώσουμε κατατέθηκαν από τον αντιπεριφερειάρχη Βασ. Αναγνωστόπουλο, τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, από εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών, από συλλόγους Ποντίων, Κυπρίων, Κρητικών, από εκπροσώπους των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κ.α.

ΝΕΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σημειώνεται, πως ο κύκλος των εκδηλώσεων μνήμης θα συνεχιστεί και αύριο στις 7 μ.μ. με λαμπαδηφορία από την Κεντρική πλατεία της Λάρισας προς την πλατεία Αβέρωφ και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη στις 8.30 μ.μ. με την κεντρική εκδήλωση στο "Χατζηγιάννειο".

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass