ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΠΑΓΩΤΑ ΑΠΟ ΓΑΛΑ ΚΑΤΣΙΚΙΟΥ ΚΑΙ ΒΟΥΒΑΛΙΟΥ

Δεν μένει ούτε το... κουταλάκι!

• Γλυκές πάσες με γεύση καραμέλας από τον Lionel Messi

Δημοσίευση: 12 Ιουν 2016 11:57 | Τελευταία ενημέρωση: 12 Ιουν 2016 13:02

 

Οι λάτρεις του παγωτού εκτός από την πληθώρα των γεύσεων που κυκλοφορούν σε παγωτατζίδικα, γαλακτοπωλεία, τυροπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καφέ καλούνται τώρα να επιλέξουν ακόμα και το γάλα από το οποίο παρασκευάζεται το αγαπημένο τους έδεσμα.

Της Ζωής Παρμάκη

 

Στη Λάρισα εδώ και λίγες μέρες έκαναν την εμφάνισή τους τα παγωτά από κατσικίσιο γάλα αλλά και γάλα βουβαλιού. Και ως λάτρεις του παγωτού δεν θα μπορούσαμε να μην τα δοκιμάσουμε. Παράδοση, ποιότητα, προσεκτική επιλογή πρώτων υλών, κλασικές και πρωτότυπες γεύσεις είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που κάνουν τα συγκεκριμένα παγωτά να ξεχωρίζουν.

ΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ

Φράουλα, βανίλια και σοκολάτα παγωτό από γάλα κατσίκας! «Το υγιεινό», λένε η Στέλλα και η Μαρία από το κατάστημα «Τάχας» που εδώ και μία εβδομάδα με καμάρι παρουσιάζουν το νέο τους προϊόν.

Για όσους καταναλώνουν προϊόντα από γάλα κατσίκας είναι γνώριμη η γεύση, όσοι πάλι θα ήθελαν να δοκιμάσουν κάτι το οποίο δεν ξεφεύγει και πολύ από τις συνηθισμένες γεύσεις τους είναι μια υγιεινή επιλογή ως δροσιστική απόλαυση του καλοκαιριού. «Το προτιμούν κυρίως οι μαμάδες για τα παιδιά καθώς είναι περισσότερο θρεπτικό από τα υπόλοιπα παγωτά», αναφέρουν έτοιμες να πειραματιστούν σε νέες γεύσεις.

Η διαφορά στο γάλα δεν γίνεται αμέσως αντιληπτή όταν δοκιμάζει κάποιος για πρώτη φορά. Η γεύση του κατσικίσιου γάλακτος γίνεται έντονη αφού λιώσει το παγωτό στο στόμα.

ΤΟ ΒΟΥΒΑΛΙΣΙΟ

«Αυτοί που ξέρουν επιλέγουν παγωτό από γάλα βουβαλίσιο» λέει η Σπυριδούλα από το «Φύλλων Γεύσεις» που ετοιμάζει άλλο ένα κυπελλάκι από το αυθεντικό παγωτό καϊμάκι το οποίο έρχεται από τα βάθη της Ανατολής και φτιάχνεται με σαλέπι και μαστίχα. Είναι επίσης γνωστό με την ονομασία «ντουρντουμάς». Είναι ένα μαστιχωτό παγωτό που μπορεί κανείς να απολαύσει σκέτο ή με το αγαπημένο του σιροπιαστό γλυκό.

Επίσης, από βουβαλίσιο γάλα ο Λαρισαίος βρίσκει παγωμένο γιαούρτι. Πρόκειται για μια νέα δροσιστική πρόταση «είναι δυναμωτικό, λαχταριστό και υγιεινό επιδόρπιο», μας λέει.

ΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Το κατσίκι είναι από τα ζώα που εκτρέφεται ελεύθερο και επιλέγει από μόνο του καθαρό χώρο βοσκής και διαβίωσης. Λόγω της ελευθερίας του το γάλα του αλλά και το κρέας του είναι πιο αγνό.

«Το κατσικίσιο γάλα έχει ίση και ανώτερη θρεπτική αξία από το αγελαδινό», λέει η διαιτολόγος Γεωργία Λιούλια, «προτείνεται σε αυτούς που εμφανίζουν αλλεργία ή δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, λόγω της διαφορετικής σύνθεσης των πρωτεϊνών του. Η καλύτερη απορρόφηση προσδιορίζει και την καλύτερη ποιότητα».

Χωνεύεται εύκολα λόγω της σύστασής του, έχει δηλαδή μικρότερα λιποσφαίρια που διασπώνται εύκολα από τα ένζυμα του εντέρου.

Επίσης, σύμφωνα με την κ. Λιούλια «περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα απαραίτητων λιπαρών οξέων που συνιστώνται σε θεραπείες ασθενειών όπως στεφανιαίες νόσοι, εντερικές διαταραχές και κυστική ίνωση. Επίσης αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν το ιδιαίτερο μεταβολικό πλεονέκτημα να προσφέρουν ενέργεια ενώ συγχρόνως μειώνουν την ποσότητα χοληστερόλης. Περιέχει μικρότερη ποσότητα λακτόζης από το αγελαδινό γάλα».

Το βουβαλίσιο γάλα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχει περισσότερο ασβέστιο και περισσότερες πρωτεΐνες από το αγελαδινό και το κατσικίσιο. Αποτελεί πηγή σιδήρου, φωσφόρου, βιταμίνης Α και φυσικών αντιοξειδωτικών.

Αποτελεί λύση σε όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, περιέχει λιγότερη χοληστερόλη και έχει ωραία γεύση.

Είτε από κατσικίσιο, είτε από βουβαλίσιο «το παγωτό πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Το προτιμούμε από ένα γλυκό, αλλά όχι σε καθημερινή βάση μπορεί να αντικαταστήσει το απογευματινό μας φρούτο δύο φορές την εβδομάδα ένα παγωτό των 100 γραμ.».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Η μυστική συνταγή ταξίδεψε από την Αργεντινή και έφτασε αποκλειστικά στη Λάρισα. Πρόκειται για τη γεύση pastelero, του παγωτού dulce de leche της Mardel, που την έφερε στην πόλη το ζαχαροπλαστείο «Θεόφιλος Φοντάν».

Για όσους αγαπούν την καραμέλα θα λατρέψουν το συγκεκριμένο παγωτό που επιλέγει και ο Lionel Messi. Κατά τη δοκιμή αφήνει στον ουρανίσκο μια έντονη γεύση καραμελωμένου γάλακτος.

Από τις υπόλοιπες γεύσεις ξεχωρίζουν οι τσιχλόφουσκα, γκοφρέτα, μπισκότο-φράουλα, μπλακ φόρεστ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass