ΒΟΘΡΟΙ ΠΟΥ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΙΟ

Λύματα... παρά θιν’ αλός!

* Καταγγελία ιδιοκτητών ακινήτων για βρομόνερα από ακαθάριστους βόθρους. * Το θέμα θα λυθεί σύντομα με το αποχετευτικό δίκτυο και τον Βιολογικό Καθαρισμό λένε παράγοντες της δημοτικής αρχής, που καλούν τους θιγόμενους να καταγγέλλουν έγκαιρα τις παρανομίες

Δημοσίευση: 12 Ιουν 2016 11:41
 Η καθίζηση τμήματος δρόμου και τα βρομόνερα που έχουν πάρει τον κατήφορο στα σκαλιά, είναι απόρροια της ίδιας κατάστασης, καταγγέλλουν εποχικοί κάτοικοι του Στομίου: λύματα από βόθρους που δεν καθαρίζονται... Η καθίζηση τμήματος δρόμου και τα βρομόνερα που έχουν πάρει τον κατήφορο στα σκαλιά, είναι απόρροια της ίδιας κατάστασης, καταγγέλλουν εποχικοί κάτοικοι του Στομίου: λύματα από βόθρους που δεν καθαρίζονται...

Θέμα δημόσιας υγείας, οπωσδήποτε περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αισθητικής και πιθανότατα και ασφάλειας, εγείρεται σε περιοχή του Στομίου του Δήμου Αγιάς, εξαιτίας της έλλειψης στοιχειωδών μέτρων καθαριότητας αλλά και κανόνων καλής γειτονίας. Το πρόβλημα έγκειται στη... διαφυγή βοθρολυμάτων από παράλια οικόπεδα, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν φροντίζουν για την έγκαιρη και συχνή εκκένωση των βόθρων τους. Το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο αλλά συχνό (και μάλλον σύνηθες σε παρόμοιους οικισμούς) και επιδεινώνεται από δύο παράγοντες: τη μεγάλη κλίση των εδαφών και τις ραγδαίες βροχοπτώσεις, που, σε συνδυασμό με την απουσία βιολογικών καθαρισμών και αποχετευτικού δικτύου, δημιουργούν ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες καταστάσεις.

Το πρόβλημα: Η περιοχή «Βίγλα» Στομίου, είναι δίπλα στη θάλασσα, με πολλές παραθαλάσσιες κατοικίες. Το έδαφος επικλινές (με σημαντική μάλιστα κλίση), τα οικόπεδα ως επί το πλείστον δεν διαθέτουν στεγανούς βόθρους, ενώ ορισμένοι εκ των ιδιοκτητών δεν μπαίνουν καν στον κόπο να τους καθαρίσουν όταν αυτοί (κάτι που συμβαίνει συχνά διότι είναι μικρής χωρητικότητας), γεμίζουν. Δεν αρκεί λοιπόν παρά μια καταιγίδα, ώστε λύματα και βρομιές να πάρουν την κατηφόρα, περνώντας μέσα από αυλές, γκρεμίζοντας πρανή δρόμων, γλείφοντας σκελετούς σπιτιών και, τελικά, καταλήγοντας στην ακρογιαλιά και τη θάλασσα.

Ε, το να έχεις σπίτι στο Στόμιο και να κάνεις μπάνιο ...στην Αιδηψό, συνιστά ελληνική πρωτοτυπία.

Να τι λένε (με επιστολή τους προς την «Ε») όσοι είναι υποχρεωμένοι να υποστούν τη ...δύσοσμη και απεχθή αδιαφορία των γειτόνων τους: «Η συνεχής και χρόνια ρίψη βοθρολυμάτων από ασυνείδητους υπερκείμενους ιδιοκτήτες οικιών στο Στόμιο Λάρισας (που σημειωτέον δεν εκκενώνουν ποτέ τους βόθρους τους με τον γνωστό και νόμιμο τρόπο) σε συνδυασμό πιθανόν και με τις δυνατές νεροποντές πέτυχαν τη διάβρωση του εδάφους και την κατακρήμνιση μέρους δρόμου που κατέπεσε σε παραλιακό οικόπεδο με επικλινή κλίση και επιπλέον απειλούν τα θεμέλια παρακείμενης τετραώροφης οικοδομής.

Οι ιδιοκτήτες του οικόπεδου καθώς και της πολυκατοικίας είναι ανάστατοι και έχουν απευθυνθεί κατ’ επανάληψη τόσο στους τοπικούς δημοτικούς παράγοντες του Στομίου, όσο και στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αγιάς, χωρίς ωστόσο από τον Μάρτιο του 2016 να αναλάβουν την ευθύνη αλλά και την πρωτοβουλία για την περισυλλογή των υδάτων ή την εκτέλεση άλλων αναγκαίων μέτρων, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ο δρόμος θα κατακρημνιστεί ολοσχερώς με απρόβλεπτες συνέπειες και για άλλες παρακείμενες ιδιοκτησίες.

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι απειλείται άμεσα η Δημόσια Υγεία και θίγεται επικίνδυνα το περιβάλλον, γι’ αυτό καλείται η Υγειονομική Υπηρεσία της Λάρισας να προβεί στις απαραίτητες δειγματοληψίες, αφού τα λύματα είναι εμφανέστατα τόσο στο επικλινές οικόπεδο όσο και στα θεμέλια, τη σκάλα και τον κήπο της τετραώροφης οικοδομής, φθάνοντας έως και τον παραλιακό δρόμο το Σάββατο 04/06/2016 με έντονη όχληση από τις χαρακτηριστικές οσμές τους.

Για το ανωτέρω γεγονός ενημερώθηκαν οι τοπικοί Δημοτικοί παράγοντες του Στομίου με την πρόσθετη επισήμανση ότι ακόμα και τα φρεάτια περισυλλογής όμβριων υδάτων δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιούνται για τη ρίψη βοθρολυμάτων μιας και αναπόφευκτα αυτά καταλήγουν στη θάλασσα».

Μιλώντας με τους ιδιοκτήτες που είναι υποχρεωμένοι να βιώνουν αυτή την κατάσταση, βγάζει κανείς αβίαστα το συμπέρασμα ότι, σε περιοχές όπως το Στόμιο, όπου δεν λειτουργεί ακόμη αποχετευτικό δίκτυο και βιολογικός καθαρισμός, μόνο η υπεύθυνη συμπεριφορά ενός εκάστου των κατοίκων (μόνιμων ή εποχικών), μπορεί να διασφαλίσει την καλή γειτονία, την ηρεμία και σε τελευταία ανάλυση τη δημόσια υγεία, άρα και την ποιότητα ζωής για όλους.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Από την πλευρά της, αρμόδιοι της δημοτικής αρχής Αγιάς, ενώ συμφωνούν ως προς την αναγκαιότητα έργων που θα αμβλύνουν (αν δεν λύσουν) τέτοια προβλήματα, δίνουν τη δική τους διάσταση στο ζήτημα. Μιλήσαμε τόσο με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας κ. Ν. Σαμαρά, όσο και με τον αντιδήμαρχο Ευρυμενών κ. Ρίζο Αγγελακόπουλο, οι οποίοι αποδίδουν στις βροχοπτώσεις την έξαρση του φαινομένου. Να τι αναφέρουν: «Το συγκεκριμένο διάστημα έπεσαν 280 χιλιοστά βροχής, όταν όλο τον χρόνο η περιοχή δέχεται 320 χιλιοστά. Γι’ αυτό και συμβαίνουν καθιζήσεις, όπως στη συγκεκριμένη περιοχή. Όλα τα σπίτια στο Στόμιο έχουν μικρούς και απλούς βόθρους, με εξαίρεση τα παραλιακά, τα οποία διαθέτουν στεγανούς, αφού έτσι ορίζει η νομοθεσία. Τα νερά που τρέχουν όμως δεν είναι βοθρολύματα, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε η διαρροή να είναι διαρκής και όχι μόνο μετά από μια ραγδαία βροχή. Πρόκειται για νερά πηγής που πλημμύρισε μετά τις βροχές. Σε κάθε περίπτωση μπορεί οποιοσδήποτε να προβεί σε ανάλυση για να βεβαιωθεί».

Για το ίδιο θέμα ο υπεύθυνος για τα ζητήματα Ποιότητας Ζωής κ. Αθ. Ολύμπιος, επισημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με συχνά φαινόμενα σε κατοικίες που είναι κτισμένες σε επικλινή εδάφη, καθώς με τις βροχές υπερχειλίζουν βόθροι και τουαλέτες. Καλεί όμως τους πληγέντες ιδιοκτήτες, μόλις αντιλαμβάνονται το πρόβλημα να ειδοποιούν τον δήμο, βεβαιώνοντας ότι είναι εφικτή η ανακάλυψη του υπαίτιου και η επιβολή των νόμιμων κυρώσεων.

Και οι τρεις πάντως διαβεβαιώνουν ότι με τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού από το ερχόμενο φθινόπωρο (ήδη ο εργολάβος για το αποχετευτικό δίκτυο είναι εγκατεστημένος), τέτοια προβλήματα θα αμβλυνθούν και συνιστούν υπομονή.

Ταυτόχρονα όμως συμφωνούν ότι η μη εκκένωση των βόθρων συνιστά μια μη νόμιμη και αντικοινωνική συμπεριφορά.

ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ...

Ας δούμε όμως και μια άλλη εκδοχή που δεν φαίνεται να απέχει πολύ από την πραγματικότητα: Στο Στόμιο –όπως και αλλού- ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ψηλά, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η κατασκευή βόθρων μεγάλου βάθους. Όταν λοιπόν φουσκώνει η θάλασσα ή σημειώνονται ραγδαίες βροχοπτώσεις, τα πηγάδια-βόθροι ξεχειλίζουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Κι επειδή το κόστος της εκκένωσης των βόθρων είναι υψηλό, ειδικά όταν κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει πολλές φορές μέσα στο καλοκαίρι, κάποιοι δεν διστάζουν, εκμεταλλευόμενοι τις καιρικές συνθήκες ακόμη και να ανοίξουν τους βόθρους για να τους «ανακουφίσουν»...

Υψηλόβαθμος παράγοντας του Δήμου Αγιάς πάντως, συνέστησε να καταφύγουν στην Υγειονομική Υπηρεσία ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι...

Δ. Χατζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass