ΝΕΟ ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΕΜΠΩΝ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ:

Μόνο προσωρινά στο στρατόπεδο «Ζώγα»

* Προστασία πολιτών και περιουσιών ζήτησαν δημοτικοί σύμβουλοι- Τι αναφέρει σε επιστολή του ο Δ. Βίτσας

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2016 11:49

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Νέα έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών στην έδρα του Δήμου το Μακρυχώρι, με αφορμή επιστολή προς το Δήμο του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Βίτσα, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ. Μια συνεδρίαση στην οποία μετά την ανάγνωση της επιστολής υπήρξαν και στιγμές έντασης με κατοίκους του Κυψελοχωρίου αλλά και πολίτες οι οποίοι δήλωσαν και πάλι «Ελληνες» να διαφωνούν στη λειτουργία του στρατοπέδου «Ζώγα» ως χώρο εγκατάστασης μεταναστών.

Μετά την ανάγνωση της επιστολής του κ. Βίτσα το λόγο πήρε ο δήμαρχος κ. Κώστας Κολλάτος ο οποίος επανέλαβε τη διαφωνία του για το συγκεκριμένο στρατόπεδο για την εγκατάσταση μεταναστών. Επανέλαβε ότι το μέτρο πρέπει να είναι προσωρινό και η φιλοξενία μέχρι δύο μήνες. Διαφορετικά θα υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις κατά του μέτρου αυτού. Επίσης ζήτησε επιτακτικά η πολιτεία να σεβαστεί τους πολίτες - κατοίκους της περιοχής και να τους διαφυλάξει. Το στρατόπεδο να έχει φύλαξη όχι μόνο στην πύλη αλλά και περιμετρικά. Επίσης να διαφυλαχθούν από τυχόν «πλιάτσικο» οι περιουσίες, οι καλλιέργειες και παραγωγές των κατοίκων της περιοχής. Παράλληλα σε 24ωρη βάση να υπάρχουν περιπολικά της αστυνομίας στο Κυψελοχώρι και το Μακρυχώρι.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Μανώλης διαφώνησε με τη θέση του υπουργείου για το συγκεκριμένο στρατόπεδο και ζήτησε ως εναλλακτική λύση το πρώην εργοστάσιο «Ρόκα».

Η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον κ. Χρήστο Μπίκα κατέθεσε την πρόταση προς το Δημοτικό Συμβουλιο τονίζοντας ότι η θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι η δημιουργία αποκλειστικά ανοιχτών δημόσιων  καιπροσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, που θα λειτουργούν αποκλειστικάμε ευθύνη του κράτους και του Υπουργείου Εσωτερικών. Σε αυτά τα κέντρα να παρέχεται οργανωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία, νομικήαρωγή και προετοιμασία των εγγράφων που θα επιτρέψουν την ασφαλή συνέχιση του ταξιδιού τους.Τέτοιοι χώροι πρέπει να είναι ελεύθερα κτήρια του δημοσίου, ξενοδοχεία και άλλα αχρησιμοποίητα κτήρια , πρώην στρατόπεδα κατάλληλα διασκευασμένα για αξιοπρεπή στέγαση.

 Αυτά πρέπει να ισχύουν για κάθε χώρο που επιλέγεται, επομένως και για την περίπτωση του στρατοπέδου «Ζώγα»

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ Δ. ΒΙΤΣΑ

Σημειώνεται πως στην επιστολή του προς το δήμο Τεμπών ο συντονιστής του Διυπουργικού Δ. Βίτσας αναφέρει:

«Αγαπητέ Δήμαρχε,

Κατόπιν της από 09 Ιουνίου 16 επιστολής σας θέλω να σας τονίσω, ότι αναγνωρίζω την ευαισθησία και αλληλεγγύη που δείχνετε στην επίλυση του προσφυγικού ζητήματος, γι’ αυτό απόρησα με τα αναγραφόμενα σ’ αυτή.

Όσο αφορά της ανησυχίες σας, θα ήθελα να σας γνωρίσω τα παρακάτω:

* Ως ΕΔ γνωρίζουμε καλύτερα απ’ όλους το χώρο της προσωρινής φιλοξενίας και είναι πλήρως ασφαλής και για την περιοχή και για τους κατοίκους και για τους πρόσφυγες.

* Το πρόβλημα ύδρευσης θα αντιμετωπιστεί με μέριμνα των ΕΔ.

* Η έλλειψη συγκοινωνίας θα αντιμετωπιστεί από κοινού με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ).

* Την υγειονομική κάλυψη θα την αναλάβουν οι ΕΔ.

* Ο χώρος φιλοξενίας είναι τελείως προσωρινός και θα βοηθήσει στην μεταφορά προσφύγων προς πιο σταθερές δομές.

* Το ΥΠΕΘΑ εντείνει τις προσπάθειές του για δημιουργία σταθερών δομών φιλοξενίας και τη μεταφορά των προσφύγων σ’ αυτές, που αποτελεί και την Β’ Φάση αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος.

Τέλος, θέλω να σημειώσω πως διάθεση αλληλεγγύης προς πάσχοντες συνανθρώπους μας και φόβος περί ασφάλειας και ειρηνικής συνύπαρξης είναι έννοιες συνήθως ασύμβατες. Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία σας και είμαι στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινίσεις.

 Με εκτίμηση

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass