«Ανάγκη η κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής συνεννόησης»

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2016 12:10 | Τελευταία ενημέρωση: 14 Ιουν 2016 12:15

«Η χώρα έχει ανάγκη μια μεγάλη, προοδευτική, μεταρρυθμιστική και σοσιαλδημοκρατική παράταξη που θα βρεθεί απέναντι, τόσο στο συντηρητικές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας όσο και στον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ».

Τα παραπάνω τόνισε χθες από τη Λάρισα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος πραγματοποιεί περιοδεία στη Θεσσαλία – χθες εκτός από τη Λάρισα επισκέφθηκε τη Μαγνησία, ενώ σήμερα θα βρεθεί σε Καρδίτσα και Τρίκαλα – στο πλαίσιο συναντήσεων και συζητήσεων για την ανασυγκρότηση του χώρου της ευρύτερης κεντροαριστεράς.

Μιλώντας στην «Ε», ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι «τώρα είναι η στιγμή για τα επόμενα βήματα των δράσεων και των πρωτοβουλιών που θα οδηγήσουν στην ενοποίηση του χώρου αυτού που μέχρι το προηγούμενο καλοκαίρι υπήρξε κατακερματισμένος. Τώρα, μετά το πετυχημένο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αναμένεται μέχρι τα τέλη Ιουνίου το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, κλπ), ώστε να προχωρήσουν τα κόμματα, χωρίς αμφισημίες, ταλαντεύσεις και κομματικούς εγωισμούς, στο επόμενο βήμα, τη δημιουργία της μεγάλης προοδευτικής παράταξης που έχει ανάγκη ο τόπος. Μόνο μια ανάλογη, ευρεία συμμαχία μπορεί να κινητοποιήσει και το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που εγκλωβίστηκε από τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Ερωτώμενος για την αμφισημία που επιδεικνύει το Ποτάμι στη συγκεκριμένη συμμαχία, ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά την παροιμία «όποιος δε θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει»…

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε αναποτελεσματική την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που δεν προσφέρει διέξοδο στον ελληνικό λαό, αλλά τόνισε ότι δεν είναι σοβαρή και η πρόταση Μητσοτάκη περί άμεσων εκλογών, γιατί δεν είναι δυνατό να γίνονται τρεις εκλογικές αναμετρήσεις σε διάστημα 18 μηνών.

«Ο τόπος χρειάζεται μια κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής συνεννόησης, στην οποία μπορεί να συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα από ότι έπραξε το κόμμα αυτό το 2012. Μόνο που θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του με αποτελεσματικότητα. Δεν εννοούμε όμως μοίρασμα θέσεων, αλλά κυβέρνηση με πρόσωπα κοινής αποδοχής που θα βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια εντός τριετίας με πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει βασικές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και όχι τις αντιμεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή τις απορυθμίσεις της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος επεσήμανε παράλληλα ότι η χώρα χρειάζεται σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και εθνικής ανάπτυξης, βασικοί πυλώνες του οποίου θα είναι η περιφερειακή και αγροτική ανάπτυξη.

Για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του εγχειρήματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι «υπήρξε για πρώτη φορά σύγκλιση της σοσιαλδημοκρατίας με την ανανεωτική αριστερά, έγιναν πολλά βήματα, αλλά τώρα χρειάζεται μεγαλύτερη ταχύτητα προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί η κοινωνία είναι μουδιασμένη, ψάχνει λύσεις, μας ακούει και περιμένει πρωτοβουλίες και μεγαλύτερη συσπείρωση».

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο ο κ. Θεοχαρόπουλος επανέλαβε ότι είναι πάγιο αίτημα της Αριστεράς η απλή αναλογική, ενώ θεώρησε απαραίτητη τη συνταγματική αναθεώρηση, όχι όμως για μικροκομματικούς λόγους. «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταθέσει τις προτάσεις της που αφορούν σε σοβαρές αλλαγές, όπως η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων, αλλά και στις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίες όμως θα πρέπει να μελετηθούν με προσοχή ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο δυαρχίας», κατέληξε.

Μενέλαος Κατσαμπέλας         

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass