×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/117759

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΟΥΑΝΖΑΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗΝ «Ε»:

Ελληνικό αποτύπωμα προσφοράς στην Αφρική

* Μεγάλη η συμβολή των Λαρισαίων στο ιεραποστολικό του έργο

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2016 16:44

Μήνυμα ευγνωμοσύνης για τη συμβολή τους στον ιεραποστολικό έργο της Αφρικής και συμπάθειας για τα δεινά της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας στέλνει μέσω της «Ε» ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Μουάνζα (στην Τανζανία της Αφρικής) κ. Ιερώνυμος, ο οποίος βρέθηκε προ ημερών στη Λάρισα και χοροστάτησε μαζί με τον μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο, στην ακολουθία του πανηγυρικού εσπερινού προς τον νεοφανέντα Άγιο της Εκκλησίας, τον μεγάλο και θαυματουργό Ιεράρχη, Άγιο Λουκά, Αρχιεπίσκοπο Κριμαίας και Συμφερουπόλεως, τον νέο Ρώσο Ιατρό και ομολογητή. Ο έγχρωμος μητροπολίτης μιλώντας άπταιστα τα ελληνικά, μίλησε στην «Ε» για την αξιοποίηση των δωρεών τόσο του τοπικού Συλλόγου «Πορεία Αγάπης», όσο και των Ελλήνων αστυνομικών και γιατρών (από Αθήνα και Λάρισα) στην περιοχή του, καταθέτοντας την ευγνωμοσύνη του για τη συμβολή όλων των Λαρισαίων στον ιεραποστολικό αγώνα που δίδουν στη μακρινή Αφρική. Ο σεβ. Ιερώνυμος είναι μητροπολίτης κατάγεται από την Ουγκάντα, είναι ελληνομαθής, θεολόγος και πολύγλωσσος. Επισκέπτεται τακτικά τη Λάρισα και συνεργάζεται με τον Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Σύλλογο «Πορεία Αγάπης», η οποία τον συμπαρίσταται και τον ενισχύει στο έργο του.

* Σεβασμιότατε, ποια η σχέση σας με την Λάρισα;

- Ο λόγος που έρχομαι στη Λάρισα δεν είναι ένας, αλλά πολλοί. Καταρχήν η φιλοξενία που μου επιφυλάσσει ο σεβ. μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος είναι πάντα θερμή και ποτέ δεν αισθάνομαι φιλοξενούμενος. Πάντα επιδιώκω να συμμετέχω σε κάποια δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλίου, καθώς πριν από ένα χρόνο που συμμετείχα σε πανηγυρική θεία λειτουργία του πολιούχου Αγίου σας, αισθάνθηκα δέος και μεγάλη κατάνυξη. Να λοιπόν που με αξίωσε ο Θεός και μου δόθηκε η ευκαιρία φέτος, στη γιορτή του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως να χοροστατήσω ξανά και σας διαβεβαιώ ότι με διακατείχαν τα ίδια συναισθήματα. Ένας ακόμη λόγος που έρχομαι στην πόλη σας -κι έχει σχέση με τα παραπάνω- είναι η εδώ παρουσία του Ιεραποστολικού Συλλόγου «Πορεία Αγάπης», που από την ίδρυσή του, εδώ και οκτώ χρόνια περίπου, στέκεται δίπλα μας σε όλη την προσπάθεια που κάνουμε στην Αφρική, αλλά και στη φιλάδελφη και ευγενική διάθεση του εδώ Επισκόπου που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη φιλανθρωπία και στην αλληλεγγύη, καθώς και των ιερέων της Μητροπόλεως αυτής.

* Πόσο δύσκολο είναι να επιτελεί κάποιος το έργο του μητροπολίτη ή ακόμη και του ιερέα στη Μουάνζα;

- Πράγματι είναι δύσκολο, αλλά από την άλλη είναι μια καλή ευκαιρία ο άνθρωπος να συμμετάσχει σε αυτό το θεάρεστο έργο που είναι εντολή του Κυρίου μας «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη». Είναι δύσκολο γιατί πρέπει να έχεις την αίσθηση της ευθύνης ότι μεταδίδεις το Φως του Χριστού, το Φως της ορθοδοξίας. Είναι ευλογία που έχεις την αίσθηση ότι είσαι διάκονος του Χριστού, γιατί η εκκλησία είναι του Χριστού.

* Το έργο της Ιεραποστολής πως το αξιοποιείτε;

- Εκεί το έργο της Ιεραποστολής δεν είναι μόνο η μετάδοση του Φωτός του Χριστού, αλλά προσπαθούμε να βελτιώσουμε και τις άθλιες συνθήκες ζωής των ανθρώπων. Δίνουμε έμφαση στα κοινωνικά προβλήματα και δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι από την Ομοσπονδία των Ελλήνων Αστυνομικών (ΠΟΑΣΥ),την διετία 2006-2008, κτίσθηκε ένα μεγάλο για τα δεδομένα της Αφρικής Γυμνάσιο-Λύκειο (το οποίο ονομάσαμε «Αριστοτέλης», στο όνομα του Έλληνα Φιλοσόφου), που παρέχει τη δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις και παιδεία 320 παιδιά της περιοχής. Ανήκει στην Ορθόδοξη Μητρόπολή μας και καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για τη λειτουργία του, διότι τα έξοδα είναι τεράστια, οι δε δυνατότητες των μαθητών της περιοχής, να συμμετέχουν σε αυτά, ελάχιστες έως μηδαμινές! Υπάρχουν όμως άνθρωποι που μας σκέφτονται και βοηθούν με κάθε τρόπο. Όλους αυτούς τους ανθρώπους που βοήθησαν (τους κτήτορες δηλαδή και εκείνους που συμβάλλουν στη λειτουργία του σήμερα),ευχαριστώ θερμώς και ως Επίσκοπος και εκ μέρους των μαθητών που τους δίδεται η δυνατότητα απόκτησης γνώσεων και μορφώσεως.

* Στην περιοχή σας ο Χριστιανισμός διώκεται;

- Καθόλου. Υπάρχει ελευθερία κινήσεων, ελευθερία λατρείας και προστασία από τον Νόμο. Εκεί το κράτος της Τανζανίας, σε σχέση με ότι συμβαίνει σε άλλα κράτη της Αφρικής, είναι ειρηνικό και προσπαθεί για τον λαό του.

* Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι της Ιεραποστολής;

- Τον Οκτώβριο, οπότε και θα φιλοξενήσουμε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο, θέλουμε να πάνε όλα καλά, με τα εγκαίνια του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου που είναι δωρεά της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας, και να εγκαινιάσουμε το Νοσοκομείο που είναι δωρεά του Συλλόγου ΚΕΔΑΣ «Άγιοι Ανάργυροι» (εδρεύει στην Αθήνα), όπου πρωτοστατούν πανεπιστημιακοί γιατροί (καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, καταγόμενοι από Λάρισα) και για το οποίο έχουν προσφέρει πολλά. Ακόμη να εγκαινιάσουμε το Γυμνάσιο των Αστυνομικών «Αριστοτέλης» και ένα ακόμη Γυμνάσιο, που είναι δωρεά μιας οικογένειας από την Τρίπολη Πελοποννήσου.

* Στη μακρινή πατρίδα σας τι ακούτε για τη χώρα μας;

- Σίγουρα η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας απασχολεί και τα ΜΜΕ της περιοχής μου, από τη στιγμή που πάρα πολλά πράγματα που γίνονται σε μας οφείλονται σε Έλληνες. Από το ποίμνιο μας, συνεχώς ζητάμε να προσεύχονται για τους Έλληνες, ενώ κάθε Τρίτη-Πέμπτη –Σάββατο και Κυριακή τελούμε θεία λειτουργία αφιερωμένη στην Ελλάδα. Πιστεύουμε πως ο Παντοδύναμος Θεός θα βοηθήσει τον λαό της Εκκλησίας της Ελλάδας να ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες.

* Πόσο έχει επηρεάσει η ελληνική κρίση τις δωρεές προς τη Μητρόπολη σας;

- Αυτό είναι αυτονόητο, όχι μόνο για τη Μητρόπολη μας, αλλά για ολόκληρο το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Όμως δεν χάνουμε το κουράγιο μας και πιστεύουμε ότι ο Μεγαλοδύναμος θα φροντίσει για όλους.

* Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνεται στους αναγνώστες μας;

- Να βρισκόμαστε κοντά στον Χριστό και στην εκκλησία, να μην χάνουμε την πίστη μας και να προσευχόμαστε. Η ελπίδα μας είναι κοντά στον Χριστό.

Γ. Ρούστας

Gallery άρθρου

{gallery}117759{/gallery}
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass