ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ

Ελλάδα και Brexit επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2016 12:10

 

Οι κάλπες στην Ισπανία μίλησαν την Κυριακή. Και εκτιμάται ότι έδειξαν φόβο, προσανατολισμό στη σταθερότητα, τάση απογοήτευσης αλλά και διάθεση τιμωρίας. Χρειάστηκε τελικά να περάσουν έξι μήνες από τις προηγούμενες εκλογές για να φτάσει η Ισπανία στο ίδιο σημείο. Σε ένα νέο αδιέξοδο.

Στη Λάρισα εδώ και χρόνια δραστηριοποιούνται επαγγελματικά αρκετοί Ισπανοί, κάποιοι εκ των οποίων σχολιάζουν στην «Ε» πώς βλέπουν το αποτέλεσμα των προχθεσινών εκλογών. Είναι όλοι τους καθηγητές που διδάσκουν την ισπανική γλώσσα σε Λαρισαίους.

Σε επίπεδο προσώπων ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής των εκλογών καθώς παρά την αποχή (30%), αύξησε τόσο τις ψήφους όσο και τις έδρες του Λαϊκού Κόμματος, εξασφαλίζοντας 14 περισσότερες από τον Δεκέμβριο του 2015. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο πολυσυζητημένος αντισυμβατικός ηγέτης των Unidos Podemos διαπίστωσε ότι η αντισυστημική ρητορική έχει τελικά ταβάνι – δεν «πέρασε» τόσο στους Ισπανούς πολίτες, που επέλεξαν να διατηρήσουν τον παραδοσιακό δικομματισμό, έστω και με ψαλιδισμένα ποσοστά σε σχέση με το παρελθόν.

«Το Brexit οδήγησε τους Ισπανούς ψηφοφόρους προς τα ασφαλή λιμάνια», σχολιάζει η Ρομίνα Τζήμα καθηγήτρια στο Κέντρο Ισπανικών Σπουδών Maria Barbero – Σπανού, ενώ συγχρόνως επισημαίνει ότι «ήταν ένας λόγος που συσπειρώθηκαν οι ψηφοφόροι του Μαριάνο Ραχόι. Οι Ισπανοί φοβήθηκαν και επέλεξαν τη σταθερότητα. Δεν θέλησαν να βάλουν σε κίνδυνο τη χώρα τους. Δεν μπόρεσαν να εμπιστευτούν τους Podemos και πιστεύω ότι επηρεάστηκαν και από την κατάσταση στην Ελλάδα. Βέβαια αν δεν υπάρξουν συνεργασίες ο κίνδυνος είναι ορατός η χώρα να συρθεί σε νέες εκλογές».

Υπενθυμίζεται ότι οι Podemos διατήρησαν τις ίδιες έδρες με αυτές που είχαν εξασφαλίσει τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά είδαν την απήχησή τους να μειώνεται κατά σχεδόν 1 εκατ. ψήφους. Οι συντηρητικοί κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Ισπανία, ενώ ακολουθούν οι Σοσιαλιστές οι οποίοι αντιστάθηκαν στην πίεση του συνασπισμού υπό το Podemos.

«Δεν νομίζω ότι η περιφέρεια, τα χωριά να επηρεάστηκαν από το Brexit», λέει η Maria Barbero Vaquero «ήταν ψήφος φόβου. Ο Ραχόι απειλούσε και έλεγε ότι θα γίνουν Βενεζουέλα και Ελλάδα αν στήριζαν τους Podemos. Οι ηλικιωμένοι στήριξαν το λαϊκό κόμμα γιατί πίστεψαν ότι θα τους αυξήσουν τις συντάξεις. Ψήφισαν σταθερότητα. Το μήνυμα του λαού ήταν ότι πρέπει τα κόμματα να συνεργαστούν. "Δεν αξίζει κανένας σας την αυτοδυναμία, τώρα πρέπει να συνεργαστείτε"».

Στην επόμενη ημέρα, αλλά και στην επιρροή που δέχτηκαν οι Ισπανοί από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, αναφέρθηκε η Παρασκευή Πίσκου: «Θεωρώ ότι επηρεάστηκαν αρκετά και από το Brexit και από την κατάσταση στην Ελλάδα. Η επόμενη ημέρα και στη Βρετανία αλλά και στην Ισπανία έδειξε ότι πρέπει να αλλάξει η Ευρώπη».

Για απογοήτευση έκανε λόγο και ο Josu Amelibia επίσης καθηγητής στο Κέντρο Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού Λάρισας Hispamundo ενώ χρησιμοποίησε μια ισπανική παροιμία για να περιγράψει την κατάσταση, «το γνωστό κι ας είναι κακό», φαίνεται ότι προτίμησαν οι Ισπανοί «παρά το άγνωστο κι αν είναι καλό». Επίσης, επισημαίνει ότι «επικράτησε και η απογοήτευση για την κατάσταση στην Ελλάδα. Σκέφτηκαν πολλοί ότι αυτά που τους λένε οι Podemos δεν θα μπορέσουν να τα εφαρμόσουν. Ότι αυτό το ρίσκο δεν ήθελαν να το πάρουν. Ο κόσμος θέλει σταθερότητα. Αν και τώρα δεν βρεθεί λύση, τότε οι Ισπανοί θα εξαγριωθούν. Αν δεν βρουν τρόπο συνεργασίας τότε θα τους πάρουν με τις πέτρες».

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass