ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ, ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δουλεύαμε μια ζωή για... ψίχουλα

* Ανεβαίνουν οι τόνοι στη «μικρή βουλή» της Κεντρικής πλατείας σχετικά με τις συντάξεις

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2016 11:45

 

Του Κώστα Γκιάστα

«Εμένα που με βλέπεις δούλευα μια ζωή σε πολλές δουλειές. Οικοδομή, εργοστάσια, χωράφια. Παντού. Πιστεύω πως δικαιούμαι μια σύνταξη αξιοπρέπειας. Όχι για να κάνω την ακριβή ζωή, αλλά για να έχω μια ελπίδα πως θα μπορέσω να κεράσω κάτι τα εγγόνια μου...».

Τον κ. Μανώλη δεν τον χωράει ο τόπος. Πάει – έρχεται από το πρωί στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας και τα βάζει με όλους και με όλα. Είναι ένας από τους χιλιάδες συνταξιούχους ανά την Ελλάδα που είδαν «κουρεμένα» τα ποσά των μηνιαίων αποδοχών που κατατέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους τις προηγούμενες ημέρες.

Στην παρέα να σου και δύο άλλοι Λαρισαίοι, ηλικιωμένοι. Συνταξιούχοι του δημοσίου, δηλώνουν καθώς ανάβουν τσιγάρο. Είναι δύο από τους δεκάδες χιλιάδες του δημοσίου που εισέπραξαν μικρότερα μερίσματα.

Μαζεύονται και η «μικρή βουλή» αρχίζει τη συνεδρίασή της.

«Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Είμαστε μια κατηγορία που δεν μπορούμε να αντιδράσουμε παρά μόνο με την ψήφο μας» κάνει ο κ. Δημήτρης καθώς βγάζει το ψάθινο καπέλο από το κεφάλι και ξαποσταίνει λίγο στο παγκάκι. «Αααχχχ» βαριαναστενάζει: «Δουλεύαμε 40 χρόνια για να έχουμε το άγχος πόσα θα μας κόψουν και πόσα θα μας κόψουν. Είπαμε πως αντιδράσαμε ψηφίζοντας τον Τσίπρα αλλά δεν βλέπω να αλλάζει τίποτα. Εμείς τώρα έπρεπε να πάμε τουλάχιστον για ένα μπανάκι με τέτοια ζέστη αλλά ούτε και αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε».

«Ποιο μπάνιο λες;» έρχεται ο αντίλογος και μάλιστα από συνομήλικο αλλά με άλλα ιδανικά: «Εδώ δεν έχουν δουλειά τα παιδιά μας. Τα μπάνια θα σκεφτόμαστε. Ανοίξαμε τα σύνορα, γεμίσαμε ξένους και μας πήραν τις δουλειές. Σε λίγο θα μας τα πάρουν όλα».

Από το πρωί περισσότεροι από 150.000 χαμηλοσυνταξιούχοι είδαν το ποσό της σύνταξής τους να είναι πολύ μικρότερο και συγκεκριμένα κατά 48% σε σχέση με αυτό που έπαιρναν τους προηγούμενους μήνες. Συγκεκριμένα οι συνταξιούχοι που εισέπρατταν 810 ευρώ (580 ευρώ κύρια σύνταξη και 230 ευρώ ΕΚΑΣ) βρήκαν στους λογαριασμούς τους 420 ευρώ. Κανονικά θα έπρεπε να τους έχουν κατατεθεί 580 ευρώ αλλά παρακρατήθηκε και η πρώτη δόση επιστροφής του ΕΚΑΣ του Ιουνίου.

«Περιμένουμε να δούμε τώρα την καταβολή των επικουρικών συντάξεων που θα γίνει τη Δευτέρα. Λίγη υπομονή...» λέει ο ψύχραιμος της παρέας, μα δεν βρίσκει συμπαραστάτες.

«Ακόμα και εκεί παιχνίδι κάνουν. Δεν είδες με το τρικ αυτό κλέβουν μια επικουρική τον χρόνο. Διάβασα εγώ τι πάνε να κάνουν...

Του εξηγούμε πως ο υπουργός Τ. Πετρόπουλος είπε ότι η αλλαγή έγινε λόγω τεχνικής αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος και όχι για να κοπεί κάποια επικουρική σύνταξη.

«Άστα αυτά. Μας υποσχέθηκαν 13 συντάξεις και τώρα όχι μόνο δεν τις άφησαν 12 αλλά πάνε να τις κάνουν και 11». Δεν αλλάζει άποψη, και ούτε έχουμε την ψυχολογία να κάνουμε τον συνήγορο του διαβόλου.

«Μόνο η Βαγενά μιλάει ωραία. Να κοίτα εδώ, εσείς τα γράφετε» λέει ένας χαμηλοσυνταξιούχος, όπως δηλώνει, καθώς κουνάει την «Ελευθερία» στη σελίδα 11. «Στέλνει και επιστολή στον Τσίπρα και δηλώνει αντίθετη με την περικοπή ή μείωση του ΕΚΑΣ. Επιτέλους είναι και Λαρισαία» καταλήγει με περηφάνια.

«Πφφ, το ΕΚΑΣ πρέπει να κοπεί» μονολογεί ένας συνταξιούχος του Δημοσίου και σηκώνει κύμα αντιδράσεων. «Αυτά τα λέτε εσείς του δημοσίου. Στο Ζαχάρεως θυμάμαι πως τις Κυριακές ήταν γεμάτες εργαζόμενους για το 75% και τις Δευτέρες κανένας. Οι μόνιμοι περίμεναν τους εποχικούς. Να μην πούμε για τον ΟΣΕ. Κάποιοι έφευγαν και πήγαιναν στο μπαχτσέ τους εν ώρα εργασίας. Και τώρα ζητάνε να κοπεί το ΕΚΑΣ. Μπήκαν στις δουλειές γιατί μοίραζαν φυλλάδια του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήταν άξιοι για ένα πραγματικό μεροκάματο».

Τι λένε; Πως η φτώχεια φέρνει γκρίνια; Ε, δίκιο έχουν...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass