Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΚΟΡΡΕΣ» ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Το αμυγδαλέλαιο δίνει προστιθέμενη αξία στην αμυγδαλιά

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2016 12:00

 

Ολοένα και περισσότεροι νέοι παραγωγοί φυτεύουν τα τελευταία χρόνια αμυγδαλιές, έστω και αν αυτές δίνουν καρπούς μετά από 5-6 χρόνια, καθώς το προϊόν κερδίζει συνεχώς έδαφος στη διεθνή και εγχώρια αγορά. Μάλιστα οι προσφερόμενες τιμές των εμπόρων στους παραγωγούς αμυγδάλου, μετά και τον περιορισμό των εισαγωγών λόγω των capital control, είναι αρκετά καλές, αφού φέτος έφθασαν τα 4 ευρώ\κέλυφος, ενώ «έφυγε» όλη σχεδόν η παραγωγή.

Ωστόσο επειδή μόνο το 10% του δέντρου της αμυγδαλιάς θα προσφέρει τον καρπό του αμυγδάλου, κάποιοι σκέφθηκαν να εκμεταλλευθούν και τα άνθη! Έτσι προ μιας πενταετίας περίπου η οικογένεια της Βασιλικής Γκουντρουμπή στο ορεινό Σαραντάπορο Ελασσόνας του νομού Λάρισας τόλμησε να ξεφύγει από τα στερεότυπα και να επεξεργαστεί το άνθος της αμυγδαλιάς –ένα συστατικό με καλλυντική χρήση, καθώς το εκχύλισμα των ανθών διαθέτει ενυδατικές, θρεπτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες.

Σε συνεργασία με την εταιρία «Κορρές» και αφού απέκτησαν τεχνογνωσία και τον απαραίτητο εξοπλισμό (καταψύκτη, κ.α.) άρχισαν να συλλέγουν τα άνθη των βιολογικών αμυγδαλιών που φύτευσαν σε 70 περίπου στρέμματα και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Η σύμπραξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του εκτενούς δικτύου ηθικών συνεργασιών που διατηρεί η «Κορρές» με καλλιεργητές ανά την Ελλάδα, στα πρότυπα της Συμβολαιακής Γεωργίας. Η συνεργασία με τη Β. Γκουντρουμπή αφορά στην προμήθεια καρπού και ανθών αμυγδαλιάς, για την παραγωγή μοναδικής ποιότητας βιολογικού αμυγδαλέλαιου και εκχυλίσματος ανθών στην πρότυπη Μονάδα Εκχυλίσεως της «Κορρές».

«Με τα χρήματα που λαμβάνουμε από το άνθος συντηρούμε ουσιαστικά όλη την παραγωγική διαδικασία» υποστηρίζει η Βασ. Γκουντρουμπή, ενώ προσδιορίζει και τα επόμενα βήματα της οικογενειακής επιχείρησης: «Περιμένουμε τα νέα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης και ιδιαίτερα το leader, ώστε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα κονδύλια που απαιτούνται για την ίδρυση και λειτουργία ενός εργαστηρίου επεξεργασίας του αμυγδάλου και του αμυγδαλέλαιου».

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass