ΠΑΡΕΑ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΝ ΧΘΕΣΙΝΟ ΒΟΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΤΗΣ KITESURF

Συναρπαστικό θέαμα με σανίδες και αετούς!

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2016 12:05

Του Δημ. Κατσανάκη

Το μόνο που χρειάζεται είναι νερό και άνεμο. Και φυσικά σεβασμό στη δύναμη της φύσης. Από άνεμο άλλο τίποτε, για νερό βέβαια δεν συζητάμε, στην παραλιακή ζώνη του νομού χθες το πρωί, συνεπώς ιδανικές οι συνθήκες για τους λάτρεις του συναρπαστικού kite-surf, την ελληνική... αετοσανίδα, που τελικά δεν είναι και λίγοι.

Μια παρέα νεαρών Λαρισαίων έχει κατακλύσει ένα τμήμα της έρημης παραλίας κάπου ανάμεσα στη Σωτηρίτσα και τη Βελίκα. H αμμουδιά γεμάτη χρώματα και ο ουρανός γεμάτος από αετούς, πολλούς αετούς, διαφορετικών χρωμάτων, σχεδίων και διαστάσεων. Ο Άρης, ο Κώστας, ο Στέλιος και τα άλλα παιδιά δείχνουν να απολαμβάνουν τη διαδρομή πάνω στη σανίδα δαμάζοντας τα κύματα.

Ορατοί από μακριά οι αετοί προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών της περιοχής. Στην αρχή λιγοστοί, ακολούθως ολοένα και περισσότερο για το θέαμα που αποδεικνύεται συναρπαστικό από κοντά. Τα παιδιά της παρέας, πρωταγωνιστές της παράστασης με μοναδικά άλματα, δύσκολες περιστροφές και θεαματικές τούμπες δείχνουν να σέβονται τον άνεμο, αναγνωρίζοντας ότι είναι αυτός που θα τους πάει ψηλά, εκείνος είναι που θα τους δώσει ώθηση, που θα τους απογειώσει. Χωρίς αυτόν τίποτε από αυτά δεν μπορούν να υπάρξουν.

Η παρέα απαριθμεί 30 περίπου μέλη, που εξορμούν με κάθε ευκαιρία και κάθε εμφάνιση του ανέμου. «Με τον βοριά κατεβαίνουμε στον Αγιόκαμπο, όταν φυσάει νοτιάς προτιμούμε το Στόμιο...» λέει ο Άρης λίγο πριν μαζέψει τον κόκκινο αετό του από την αμμουδιά μετά από αρκετή ώρα δράσης στον ουρανό του Αγιοκάμπου.

Το kitesurf είναι ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο θαλάσσιο άθλημα, με εξάπλωση σε όλο τον κόσμο ακόμα και από λαούς χωρίς θάλασσα, οι οποίοι ταξιδεύουν για διακοπές κάνοντας ταυτόχρονα και το αγαπημένο τους σπορ. Ταχύτατα αναπτυσσόμενο γιατί και αυτό υπάγεται στα αθλήματα που έχουν airtime, δηλαδή αρκετό χρόνο στον αέρα (μεγάλα άλματα), όπως πλέον τα πιο πολλά extreme sports που έχουν λάτρεις ανά την υφήλιο, π.χ. αλεξίπτωτα, πτώση με λάστιχο, super cross κ.λπ., και που ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη.

Δεν θεωρείται ακριβό σπορ καθώς το κόστος του εξοπλισμού –αετός, σανίδα, κρεμάστρα, μάτσα- δεν υπερβαίνει τα 1500 ευρώ ενώ θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος της εκπαίδευσης. Σε πολλά μέρη στην Ελλάδα, μας λέει ο Άρης, υπάρχουν σχολές kite όπου μπορεί κάποιος να μάθει ή να κάνει με ασφάλεια αετοσανίδα, όπως στην Πούντα της Πάρου, τη Μύκονο, τη Ρόδο, την Κρήτη, την Κάρπαθο, το όμορφο Κέρος της Λήμνου, το Ναύπλιο, την Πάτρα, τη Λούτσα, στον Κάλαμο και το Σχοινιά στην Αθήνα, και αλλού.

Όσοι ασχοληθούν με το kitesurf μπορούν είτε να συμμετάσχουν σε αγώνες ταχύτητας είτε με το ελεύθερο στυλ, που είναι και το πιο εντυπωσιακό ως θέαμα μας πληροφορεί ο Άρης πριν φύγει για να μαζέψει τον αετό του και να αποφασίσουν για τη συνέχεια της εξόρμησής τους αφήνοντας το φωτογραφικό φακό να απαθανατίζει τις εντυπωσιακές φιγούρες των πρωταγωνιστών πάνω στις σανίδες.

Σύμφωνα πάντως με την εγκύκλιο για τον καθορισμό όρων και προϋποθέσεων διενέργειας καινοφανούς Θαλασσίου Μέσου Αναψυχής Αετοσανίδα (Kitesurf) η θαλάσσια περιοχή διενέργειας αετοσανίδας πρέπει:

α) Να είναι απαλλαγμένη από βράχους, βραχονησίδες, υφάλους, ποντισμένα δίχτυα ή άλλα εμπόδια.

β) Να βρίσκεται σε ικανή απόσταση από αεροδρόμια και ιδιαίτερα από τις νοητές ευθείες προσγείωσης και απογείωσης των αεροπλάνων. Στην περίπτωση αυτή οι ελάχιστες αποστάσεις καθορίζονται τοπικά, σε συνεννόηση με την αρμόδια Υπηρεσία του αεροδρομίου.

γ) Να απέχει τουλάχιστον ένα (01) ν. μίλι από εισόδους λιμένων, μαρινών και αλιευτικών καταφυγίων. Η απόσταση αυτή δύναται να μειωθεί μέχρι και το όριο των πεντακοσίων (500) μέτρων, εφόσον κριθεί σκόπιμο από την επιτροπή του άρθρου 35 του αριθμ. 20 Γ.Κ.Λ., λόγω τοπικών ιδιαιτεροτήτων.

Η χρήση της αετοσανίδας απαγορεύεται:

1. Από άτομα ηλικίας μικρότερης των δεκαέξι (16) ετών, καθώς και από άτομα που δεν γνωρίζουν κολύμβηση. Για μικρότερης ηλικίας άτομα, η διενέργεια K.S. επιτρέπεται μετά από συγκατάθεση του ασκούντος τη γονική μέριμνα με την οποία βεβαιώνεται παράλληλα ότι ο ανήλικος γνωρίζει κολύμβηση.

2. Εντός πολυσύχναστων παραλιών.

3. Πριν από την ανατολή και μετά τη δύση του ηλίου.

4. Σε απόσταση μικρότερη των διακοσίων (200) μέτρων από αγκυροβολημένα πλοία, σημαδούρες που επισημαίνουν υποβρύχιες δραστηριότητες, βράχια, βραχονησίδες, υφάλους, κινούμενα σκάφη ή άλλα εμπόδια.

5. Εντός λιμένων , μαρινών και αλιευτικών καταφυγίων.

6. Όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες με κίνδυνο κεραυνών.

7. Πέραν του ενός (01) ν. μιλίου από τις ακτές.

8. Εφόσον ο χειριστής βρίσκεται υπο την επίδραση οινοπνεύματος ή τοξικών ουσιών.

9. Όταν η διεύθυνση του ανέμου έχει κατεύθυνση προς την ανοιχτή θάλασσα και δεν υπάρχει επιτήρηση από άτομο που διαθέτει μηχανοκίνητο θαλάσσιο μέσο, για περισυλλογή του χειριστή σε περίπτωση ανάγκης.

10. Όταν η ένταση του ανέμου είναι άνω των επτά (07) μποφόρ και δεν υπάρχει επιτήρηση από άτομο που διαθέτει νόμιμο πιστοποιητικό ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, καθώς και μηχανοκίνητο θαλάσσιο μέσο, για περισυλλογή του χειριστή σε περίπτωση ανάγκης.

11. Σε απόσταση μικρότερη των διακοσίων (200) μέτρων από λουόμενους

Η ιστορία του kitesurfing

Η ιστορία του Kiteboarding ή Kitesurfing είναι μια ιστορία δύο Γάλλων αδελφών - Dominique και Bruno Legaignoux - με ισχυρή αποφασιστικότητα και αγάπη για τα θαλάσσια σπορ . Η ιστορία τους άρχισε κερδίζοντας τίτλους ιστιοπλοΐας στην ηλικία των 10, όπως το Γαλλικό Πρωτάθλημα Νέων το 1979. Το 1984, εμπνευσμένοι από τη "σκάλα του Ιακώβ" (ένα καταμαράν τραβιέται από flexifoils) ο Dominique και ο Bruno σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν έναν αετό ως προωθητήρα.

Το πρώτο kite χρησιμοποιήθηκε φορώντας τα πέδιλα του σκι στα πόδια. Το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας είχε καταχωρηθεί το 1985 , το έτος κατά το οποίο παρουσιάζεται η εφεύρεση στη Διεθνή Εβδομάδα Ταχύτητας της Βρέστης. Δυστυχώς, οι αδελφοί Legaignoux δεν ήταν ακόμα τυχεροί . Δεν υπήρχε καμία εταιρία windsurfing να ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του νέου αθλήματος.

Στα επόμενα δύο χρόνια, ήρθε η ώρα να βελτιώσουν τα φτερά τους. Το 1987, ο Bruno κάνει μια πολύ επιτυχημένη επίδειξη κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Funboard με τη μεγαλύτερη πτέρυγα που κατασκευάστηκε ποτέ μέχρι τότε: 17m2. Μεταξύ 1988 και 1989, η φτερούγα είναι πιο σταθερή και με μικρότερο βάρος. Μια μεγάλη βελτίωση έχει επιτευχθεί.

Οι πρώτοι αετοί δοκιμάζονται σε καταμαράν, μικρά αλιευτικά σκάφη, θαλάσσιο σκι, σανίδες windsurf, skateboards, πατίνια, φουσκωτά σκάφη, καγιάκ, buggies και σε πολλές άλλες εφαρμογές.

Μέχρι το 1993, Dominique και Μπρούνο αποφασίζουν να ιδρύσουν τη δική τους εταιρία και να θέσουν την εφεύρεσή τους σε εμπορική δοκιμή. Μετά από αρκετές συναντήσεις με τον Neil Pryde (πολύ γνωστή εταιρία windsurf) η πρώτη σειρά των αετών αρχίζει να κυκλοφορεί στην αγορά, με την εμπορική ονομασία Wipika. Ήμασταν στο 1995-1996.

Κατά τη διάρκεια του 1998, ο Don Montague και ο Robby Naish ζήτησαν επίσης τα δικαιώματα. Το 1999, με πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας να τους προστατεύουν, ο Bruno κινείται προς τη Δομινικανή Δημοκρατία, προκειμένου να αναπτύξει και την έρευνα για περαιτέρω εξέλιξη του αθλήματος.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ο Bruno: «Είναι ο λόγος που το 1999 έψαξα για ανθρώπους να ασχοληθούν με τη Wipika και να ασχοληθώ περισσότερο στον τομέα της εξέλιξης και ανάπτυξης του σπορ. Στις αρχές του 2000 μετακόμισα στη Δομινικανή Δημοκρατία που είναι πραγματικά ένα ιδανικό μέρος για αυτό τον σκοπό. Δεύτερον, η αγορά δεν ήταν έτοιμη για πιο εξελιγμένους αετούς».

Σταδιακά το Kiteboard αρχίζει να θεωρείται ως σοβαρή ανάπτυξη νέου δημοφιλούς θαλάσσιου σπορ. Η ασφάλεια είναι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες για τους κατασκευαστές σύγχρονων αετοσανίδων υψηλού προφίλ. Πολλές νέες εταιρίες δραστηριοποιήθηκαν ενεργά στο χώρο του kitesurfing και αθλητές προερχόμενοι από άλλα σπορ (windsurfing, wakeboarding, κτλ) άρχισαν να ασχολούνται σοβαρά με το kitesurf και διάφοροι οργανισμοί kitesurf εξαπλώθηκαν ραγδαία.

Το 2008, όπως αναφέρεται στο SurferToday.com, Dominique και Bruno Legaignoux ανακοίνωσαν ότι έχουν εισέλθει σε μια συνεχή συμφωνία άδειας πνευματικής ιδιοκτησίας με την εταιρεία Best Kiteboarding. Την ίδια χρονιά η Διεθνής Κλάση Αετοσανίδας υιοθετείται ως κλάση της ISAF και είναι ο παγκόσμιος διοικητικός φορέας για το άθλημα της αετοσανίδας, στις αρμοδιότητες του οποίου εμπίπτει και η διαχείριση του αθλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο και ο συνδυασμός παγκόσμιων αθλητικών γεγονότων σε μια ενιαία ταξινόμηση.

Η συμφωνία αδειοδότησης διευθετεί όλα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας μεταξύ των μερών για φουσκωτούς αετούς και των συστημάτων ελέγχου και πλοήγησης, για το παρελθόν και το παρόν. Το Kiteboarding ή Kitesurfing μετράει σήμερα 25 έτη ιστορίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass