ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ ΑΠΟ ΑΓΙΟΚΑΜΠΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑΓΓΑΛΑ

Νερά… να τα πιείς!

* …Πόσο μάλλον να κολυμπήσεις * Γκουντάρας – Κολλάτος στην «Ε»: «Προστιθέμενη αξία στο Νομό Λάρισας»

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2016 12:00

 

 

Του Κώστα Γκιάστα

«Τα ύδατα κολύμβησης στις ακτές Αγιοκάμπου, Βελίκας, Σωτηρίτσας, Παλιουριάς, Κουτσουπιάς, Κόκκινου Νερού, Πλατιάς Άμμου, Καλυβίου, Στομίου, Αλεξανδρινής, Μεσαγγάλων 1-2 είναι εξαιρετικής ποιότητας».

Όχι, δεν το λέμε εμείς, αλλά το μαρτυρούν τα αποτελέσματα των παρακολουθούμενων περιοχών και σημείων δειγματοληψίας που έχει γίνει από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υ.Π.Ε.Κ.Α., σε συνεργασία με τις κεντρικές και περιφερειακές συναρμόδιες υπηρεσίες της χώρας. Η αξιολόγηση των υδάτων κολύμβησης, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής φέρνει αν μη τι άλλο έναν άνεμο αισιοδοξίας για την περιοχή.

Νερά – γυαλί και με τη… βούλα λοιπόν, στοιχείο που δίνει μια ακόμα προστιθέμενη αξία στην προσπάθεια τουριστικής ανόδου που προσπαθούν να κάνουν οι παραλιακοί δήμοι του νομού, Αγιάς και Τεμπών.

Συνολικά για το έτος 2015 πραγματοποιήθηκε η παρακολούθηση σε 1.542 σημεία σε όλη την Ελλάδα (σε συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν επίσης εξαιρετική ποιότητα) και οι ποιοτικές παράμετροι, που εξετάσθηκαν επιλέχθηκαν ομαδοποιούνται σε δύο κατηγορίες:

- Μικροβιολογικές: “Escherichiacoli” και “Εντερόκοκκοι”, οι οποίες αναλύθηκαν σύμφωνα με εργαστηριακές μεθόδους

- Οπτικά Παρακολουθούμενες: κατάλοιπα πίσσας, γυαλιά, πλαστικά, καουτσούκ ή οποιαδήποτε άλλα απορρίμματα.

Σε κάθε σημείο δειγματοληψίας λήφθηκαν κατ’ ελάχιστον 6 δείγματα, ένα προκαταρκτικό (πριν την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου) και τα υπόλοιπα δείγματα κατανεμημένα εντός της κολυμβητικής περιόδου, ενώ σε κάθε περίπτωση το διάστημα μεταξύ δύο διαδοχικών δειγματοληψιών δεν υπερέβη τον μήνα. Σε όλα τα σημεία παρακολούθησης έγινε επανέλεγχος των συντεταγμένων και της περιγραφής τους, ώστε να είναι δυνατή η προσέγγισή τους βάσει αυτών των δύο χαρακτηριστικών από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο πολίτη ή δημόσιο φορέα.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

Ως μια ακόμα προστιθέμενη αξία στον τουρισμό της Λάρισας εκτίμησαν τις παραπάνω μετρήσεις οι δύο δήμαρχοι των περιοχών που «βρέχονται» από το Αιγαίο.

Ο δήμαρχος Αγιάς, κ. Αντώνης Γκουντάρας μεταξύ άλλων τόνισε: «Τα παράλια του νομού Λάρισας είναι πεντακάθαρα. Τα νερά μας είναι διαφήμιση και αυτό πλέον φαίνεται με τις αντίστοιχες μετρήσεις. Είναι κάτι που είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Άφοβα οι λουόμενοι και οι παραθεριστές μπορούν να κολυμπούν και να το απολαμβάνουν τις διακοπές τους. Τα καθαρά μας νερά αποτελούν μια προστιθέμενη αξία για τον νομό Λάρισας»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κόλλατος, υπογράμμισε πως «Κοντά σε όλα τα άλλα έρχεται και το στοιχείο των καθαρών νερών που δίνει ακόμα ένα θετικό στην προσπάθεια που κάνουν όλοι όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή. Καθαρά νερά, γαλάζιες σημαίες, ιαματικές ιδιότητες, προσβασιμότητα στα ΑμεΑ έρχονται και γίνονται ένα με τις παροχές των επαγγελματιών».

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2016

Ήδη έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται οι μετρήσεις για το νέο έτος κολύμβησης, δηλαδή για το 2016. Τα σημεία που έγιναν οι μετρήσεις στο νομό Λάρισας τέλη Μαΐου και ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:

Αγιόκαμπος  650 μ. από το ΝΔ άκρο της ακτής

Σωτηρίτσα – Βελίκα 2000 μ. από το ΝΑ άκρο της ακτής

Παλιουριά      900 μ. από το ΒΔ άκρο της ακτής

Κουτσουπιάς 250 μ. από το ΒΔ άκρο της ακτής

Κόκκινο Νερό 230 μ. από το ΝΑ άκρο της ακτής

Πλατιά Άμμος          180 μ. από το ΝΑ άκρο της ακτής

Καλύβι          Μέσον ακτής

Στόμιο 500 μ. από το ΝΑ άκρο της ακτής

Στρίτζος – Αλεξανδρινή      1200 μ. από το ΝΑ άκρο της ακτής

Νέα Μεσαγγάλα 2   1000 μ. από το ΝΑ άκρο της ακτής

Νέα Μεσαγγάλα 1   1500 μ. από το ΝΑ άκρο της ακτής

ΜΗΤΡΩΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

Το Μητρώο των Ταυτοτήτων Υδάτων Κολύμβησης (Bathing Water Profiles), που καταρτίστηκε για πρώτη φορά το 2012, επικαιροποιείται και αναπροσαρμόζεται ετησίως, υπό την επίβλεψη της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, σε σχέση με τυχόν μεταβολές στο δίκτυο παρακολούθησης, την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, τη σχέση των ακτών με υδάτινα σώματα και προστατευόμενες περιοχές, τις αναγνωρισμένες πιέσεις από πηγές ρύπανσης, καθώς και τα μέτρα αντιμετώπισης αυτών.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Αναθεώρηση του Δικτύου Παρακολούθησης

Εν τω μεταξύ, η Διεύθυνση Υδάτων Θεσσαλίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας ενημερώνει ότι σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων (Ε.Γ.Υ.) προβαίνει στην εκ νέου αναθεώρηση του δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης ακολουθώντας τη διαδικασία που ορίζεται στην αντίστοιχη εγκύκλιο της Ε.Γ.Υ. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία αναθεώρησης του δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης με την προσθήκη ή αφαίρεση ακτών όπως ακριβώς ορίζεται στην ανωτέρω εγκύκλιο. Μετά την τελευταία αναθεώρηση του δικτύου το 2014, η αναθεώρηση του δικτύου θα πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια με έναρξη το έτος 2016. Κατά την αξιολόγηση των υποβληθέντων αιτημάτων λαμβάνονται υπόψη οι ήδη διαμορφωμένες ταυτότητες υδάτων κολύμβησης (www.bathingwaterprofiles.gr) και οι ενταγμένες στο δίκτυο παρακολούθησης ακτές. Οι Δήμοι διαβιβάζουν τα συμπληρωμένα αιτήματα στη Διεύθυνση Υδάτων Θεσσαλίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας το αργότερο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2016.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass