ΓΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Ανέβηκαν οι τόνοι για τους παιδικούς σταθμούς

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2016 12:00

 

Το θέμα των αλλαγών στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», έφερε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Λαρισαίων, υποστηρίζοντας ότι θα απειληθεί η εύρυθμη λειτουργία των παιδικών σταθμών του Δήμου.

Κατά τη συζήτηση του θέματος και την τοποθέτηση των δημοτικών συμβούλων επικράτησε ένταση, ενώ η δημοτική αρχή διευκρίνισε ότι οι συγκεκριμένες δομές προσφέρουν παροχές υψηλού επιπέδου. Με τον δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη να υποστηρίζει ότι «οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί του Δήμου της Λάρισας είναι από τους καλύτερους στη χώρα».  

Αρχικά να διευκρινιστεί ότι ο Πέτρος Κρίκης εκ μέρους της δημοτικής παράταξης ανέφερε ότι «το συγκεκριμένο πρόγραμμα για χρόνια συμπληρώνει τη λειψή από το κράτος χρηματοδότηση των δημοτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι η χρηματοδότηση που θα δοθεί τη σχολική χρονιά 2016-2017 για τη λειτουργία του προγράμματος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ανέρχεται στα 175 εκατομμύρια ευρώ, (95 εκατομμύρια από το νέο ΕΣΠΑ) και τα υπόλοιπα από εθνικούς πόρους. Τη χρονιά 2015-2016 η αντίστοιχη χρηματοδότηση ήταν 184 εκατομμύρια ευρώ.

Φέτος καταγράφεται μείωση της χρηματοδότησης 5% σε σχέση με πέρσι, μείωση που προστίθεται σε αντίστοιχη της περσινής χρονιάς, με αποτέλεσμα μόνο στα δυο τελευταία χρόνια να έχουμε 10% μείωση στη χρηματοδότηση του προγράμματος! Έχουμε μείωση 135 ευρώ σε κάθε παιδί σε παιδικό σταθμό το χρόνο, 75 ευρώ στα ΚΔΑΠ και 500 ευρώ στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Άμεση συνέπεια λιγότερα παιδιά στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη, εξαιτίας της αρνητικής και επικίνδυνης αλλαγής που σχετίζεται με τη χρηματοδότηση (voucher) που κατευθύνεται στον ωφελούμενο και όχι στη δομή. Οι εξελίξεις αυτές προμηνύουν ότι και φέτος χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών».

Συγχρόνως υποστήριξε ότι «ο κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα η λειτουργία των παιδικών σταθμών είναι άμεσος, αφού δεν γνωρίζουμε ποιοι από τους ωφελούμενους θα επιλέξουν τις δημοτικές δομές, πόσα παιδιά θα συμμετέχουν και ποιο θα είναι το ύψος της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα. Οι δε εργαζόμενοι στο πρόγραμμα κινδυνεύουν γιατί δεν μπορεί στοιχειωδώς να γίνει προγραμματισμός ανανέωσης συμβάσεων. Μπροστά σε αυτές τις αρνητικότατες εξελίξεις η δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, κ.α. “ποιεί τη νήσσα”, ενώ θα έπρεπε να ενημερώσει τις χιλιάδες λαϊκές οικογένειες που εξυπηρετούνται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αντί λοιπόν η δημοτική αρχή της “πρώτης φορά αριστερά” να χτυπάει καμπανάκι κινδύνου, κομπάζει ότι λόγο της αύξησης της απορροφητικότητας του προγράμματος (70%) θα εξυπηρετηθούν δωρεάν περισσότερες οικογένειες».

Η Λαϊκή Συσπείρωση κάλεσε τη δημοτική αρχή να προχωρήσει άμεσα στην ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων τέλος Αυγούστου, υποστηρίζοντας ότι «έστω και αν αυτό επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου, αν τελικά οι γονείς επιλέξουν ιδιωτικές δομές και τα παιδιά είναι λιγότερα από προηγούμενα χρόνια, αξιοποιώντας το “περίφημο” αποθεματικό των εκατομμυρίων ευρώ του δήμου».

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου σχετικά με το θέμα είπε ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οι γονείς θα επιλέξουν και πάλι τους δημοτικούς σταθμούς και το μόνο πρόβλημα που δημιουργείται είναι στη μείωση του ποσού της χρηματοδότησης». Για να προσθέσει στη δευτερολογία της ότι «όταν υπάρχουν θέματα εμείς δε θα τα κουκουλώνουμε αλλά θα τα αναδεικνύουμε. Ειδικά όταν αυτά αφορούν μικρά παιδιά».  

Την ανησυχία του για τη μείωση του voucher εξέφρασε ο επικεφαλής «Ανθρώπινη Πόλη» Έκτορας Νασιώκας υποστηρίζοντας ότι «οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί παρέχουν ένα πλήρως ανταγωνιστικό πρόγραμμα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η συνεχής αναβάθμιση ποιότητας παροχής υπηρεσιών. Πρέπει να υπάρξουν μόνιμοι πόροι για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών».

«Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί τα τελευταία χρόνια κατέκτησαν ένα υψηλό επίπεδο σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Λάρισα» Ντίνος Διαμάντος.  

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Δεληγιάννης σε έντονο ύφος υποστήριξε ότι «είναι μια χρονική στιγμή που πρέπει να είμαστε όλοι σοβαροί. Την ίδια στιγμή που συζητάμε την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των παιδικών σταθμών έρχεστε εδώ και τους δυσφημείτε. Εμείς πιστεύουμε στην αναβάθμιση των υπηρεσιών για τις λαϊκές οικογένειες».

Το θέμα έκλεισε ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης τονίζοντας ότι «τα προγράμματα χρηματοδότησης που έρχονται από την Ε.Ε. είναι αστικοποιημένα. Ζούμε σε μια μεικτή οικονομία και το ζήτημα του ανταγωνισμού είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου της Λάρισας είναι από τους καλύτερους στη χώρα. Είναι υψηλότατου επιπέδου. Και δεν έχουν σε τίποτα να φοβηθούν κανέναν ανταγωνισμό. Θέλει προσοχή η όλη κατάσταση. Χρειάζεται να δουλέψουμε για τη βελτίωση των δομών.

Είναι εύκολο, λαϊκίστικο να μιλά κανείς χωρίς να αποδεικνύει πως ότι μπορούν να καταργηθούν τα τροφεία, να καταργηθούν τα πάντα».

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass