ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΛ

Ζητούν το πόρισμα, θέτουν ερωτήματα...

* Νασιώκας: Εύλογες απορίες για τον τρόπο αποφάσεων * Κρίκης: Πολιτική τζογαρίσματος που συνεχίζεται * Διαμάντος: Καταστροφικό το PSI, το ΔΣ έπρεπε να αποφασίσει

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2016 11:36 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιουλ 2016 16:03
Φωτ. αρχείου Φωτ. αρχείου

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις θέτουν επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου της Λάρισας με αφορμή την έκθεση του ορκωτού λογιστή για τα στοιχεία αυτής που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τα οποία η ΔΕΥΑΛ ζημιώθηκε κατά 4,9 εκ. ευρώ, από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, ενώ η λογιστική σωρευτική ζημία των νέων ομολόγων ανέρχεται σε 8,9 εκ. ευρώ περίπου. Η απόφαση για την επένδυση φέρεται να λήφθηκε χωρίς συζήτηση και σχετική έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της δημοτικής επιχείρησης.

Η δημοτική αρχή θεωρεί ότι «υπάρχουν ευθύνες για τη λήψη των συγκεκριμένων αποφάσεων» ενώ η τότε δημοτική αρχή του Κώστα Τζανακούλη αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις μέχρι τη Δευτέρα.

ΝΑΣΙΩΚΑΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ

Περισσότερη ενημέρωση ζητά για το θέμα η παράταξη «Ανθρώπινη Πόλη» υποστηρίζοντας ο Έκτορας Νασιώκας ότι «δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα γιατί η αγορά των ομολόγων δεν συζητήθηκε και δεν εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΔΕΥΑΛ, αλλά και γιατί η λογιστική αποτύπωση των τόκων και της ζημιάς από την αποτίμηση των ομολόγων δεν έγινε με τον ενδεδειγμένο τρόπο στους ισολογισμούς της επιχείρησης. Είμαστε σε αναμονή της δημοσίευσης του πορίσματος ώστε να λάβουμε και επίσημα θέση».

Επιπλέον ο κ. Νασιώκας υπενθυμίζει ότι παράταξή του δεν συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ καθώς «από πέρυσι έχουμε αποσύρει τον εκπρόσωπό μας ως ένδειξη διαμαρτυρίας τόσο για τον παράδοξο τρόπο στελέχωσης του Δ.Σ., όσο και για την εν γένει πολιτική της δημοτικής αρχής στην επιχείρηση, η οποία πολιτική ακολουθεί την πρακτική της προηγούμενης δημοτικής αρχής, τα πεπραγμένα της οποίας "ευλόγησε" απολύτως παρά τα ακριβώς αντίθετα που έλεγε προεκλογικά».

ΚΡΙΚΗΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΖΟΓΑΡΙΣΜΑΤΟΣ

«Η έκθεση του ορκωτού λογιστή στην υπόθεση αγοράς ομολόγων από τη ΔΕΥΑΛ ύψους 21 εκ. ευρώ την περίοδο 2009-2010 και των σωρευτικών απωλειών 8,9 εκ. από το κούρεμα του 2012 και μετά, αποδεικνύουν περίτρανα την καταλήστευση του μόχθου των εργαζόμενων της δημοτικής επιχείρησης, όπως και των χρημάτων του λαού της πόλης από το μεγάλο κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές που το υπηρετούν», τονίζει εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Πέτρος Κρίκης.

Από τα βέλη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δεν ξεφεύγει και η παρούσα δημοτική αρχή καθώς υποστηρίζει ότι ο «κουρνιαχτός» της κακοδιαχείρισης των “προηγούμενων” που σηκώνεται από πλευράς δημοτικής αρχής ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, κ.α. με αφορμή την αιτιολογική έκθεση, είναι για να κρύψει την ουσιαστική συμφωνία όλων τους, πλην φυσικά Λαϊκής Συσπείρωσης, στην πολιτική επιλογή του “τζογαρίσματος” των αποθεματικών της ΔΕΥΑΛ στα “ευαγή ιδρύματα” του τραπεζικού και χρηματιστηριακού κεφαλαίου. Αυτό φυσικά και δεν σημαίνει από την πλευρά μας ότι δεν χρειάζεται να αποδοθούν οι κατάλληλες πολιτικές και ποινικές ευθύνες σ’ αυτούς που αποφάσισαν και χειρίστηκαν αυτή την υπόθεση. Πάει όμως πολύ η σημερινή δημοτική αρχή να υψώνει τη “σημαία” της διαφάνειας και της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων όταν και η ίδια στο πρόσφατο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ αποφάσισε να συνεχίσει το τζογάρισμα των αποθεματικών, δεσμεύοντας ένα σημαντικό ποσό μέχρι το 2042».

ΔΙΑΜΑΝΤΟΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Ο Κωνσταντίνος Διαμάντος μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ και επικεφαλής της παράταξης «Νέα Λάρισα» υποστηρίζει ότι η έκθεση του ορκωτού λογιστή αναδεικνύει ότι «η επένδυση σε ομόλογα δεν έγινε με απόφαση του Δ.Σ. αλλά, από τον γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑΛ με τη σύμφωνη γνώμη του προεδρείου. Αυτό τυπικά αποτελεί μια διασταλτική ερμηνεία - που η Εθνική Τράπεζα έκανε αποδεκτή και προχώρησε στην πράξη αγοράς- της εξουσιοδότησης αρμοδιοτήτων από το Δ.Σ. προς τον γενικό διευθυντή.

Πολιτικά δεν συμφωνούμε και θεωρούμε ότι μόνο με απόφαση Δ.Σ. πρέπει να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις. Επιβεβαιώνεται ότι το PSI - που κάποιοι επιμένουν να μας πείσουν για το αντίθετο- ήταν καταστροφικό για τα αποθεματικά και της ΔΕΥΑΛ». Σχετικά με την ποινική διάσταση της υπόθεση ο κ. Διαμάντος θεωρεί ότι είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της δικαιοσύνης». «Η οποία», όπως λέει «ερευνώντας έθεσε την υπόθεση στο αρχείο. Και μόνο αυτή μπορεί να κρίνει περαιτέρω».

Ζ.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass