ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΝΟΥΣ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΕ ΥΠΟ ΜΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

Κάηκαν χιλιάδες ελαιόδεντρα

* Σε απόγνωση ελαιοπαραγωγοί *Αρχίζει άμεσα καταγραφή ζημιών

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2016 9:15

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Υπό μερικό έλεγχο βρισκόταν μέχρι χθες το βράδυ η μεγάλη φωτιά που κατακαίει δύο ημέρες τώρα ελαιώνες και δασική έκταση στην ευρύτερη περιοχή Γόννων – Ελιάς – Ροδιάς. Ωστόσο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκονται όλη τη νύχτα στην περιοχή σβήνοντας εστίες φωτιάς και αποτρέποντας τον κίνδυνο αναζωπύρωσης.

Βιβλική καταστροφή είναι το αποτέλεσμα που άφησε στο πέρασμά της η μεγάλη φωτιά κατακαίοντας χιλιάδες στρέμματα με ελαιόδεντρα. Η καταστροφική φωτιά μαινόταν χθες για δεύτερη μέρα παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και πεζοπόρων τμημάτων.

Με την ενίσχυση των μετώπων της φωτιάς και από τον δυνατό άνεμο στράφηκε προς τον οικισμό Ελιά.

Χθες λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης τον συντονισμό των επίγειων και εναέριων μέσων ανέλαβε προσωπικά ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αντιστράτηγος Αθανάσιος Σερεντέλος.

Συνολικά χθες όλη τη μέρα επιχειρούσαν 75 άτομα με 31 οχήματα και πεζοπόρα τμήματα αποτελούμενα από 54 άνδρες καθώς επίσης ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη τύπου «Καναντέρ». Σημαντική ήταν και η συμμετοχή στην κατάσβεση της φωτιάς και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η οποία διέθεσε μηχανήματα και άλλο εξοπλισμό για τη διάνοιξη δρόμων σε αδιάβατες περιοχές.

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ

Εν τω μεταξύ, σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες αγρότες ελαιοπαραγωγοί οι οποίοι είδαν μέσα σε 48 ώρες οι κόποι μιας ζωής να γίνονται στάχτη και η ευρύτερη περιοχή να έχει μετατραπεί σε «κρανίου τόπο», αφού η μανία της φωτιάς κατέστρεψε στο πέρασμά της πάντα.

Μιλώντας στην «Ε.τ.Δ.» ελαιοπαραγωγοί μιλούν για ανυπολόγιστη καταστροφή τόσο στην παραγωγή όσο, κυρίως, στο φυτικό κεφάλαιο αφού τα νέα δέντρα της ελιάς που θα φυτευτούν για να έρθουν σε πλήρη καρπό πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 10 χρόνια .

Μιλώντας εκ νέου χθες στην «Ε.τ.Δ.» ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος ενημέρωσε πως από σήμερα Δευτέρα οι υπηρεσίες του Δήμου Τεμπών σε συνεργασία με εκείνες του ΕΛΓΑ θα προχωρήσουν στην καταγραφή των ζημιών. Ο κ. Κολλάτος δήλωσε ότι ο ίδιος προσωπικά αλλά και ο Δήμος Τεμπών στο σύνολό του συμπάσχουν τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς και θα σταθούν έμπρακτα στο πλευρό για την ανασύσταση των ελαιώνων, αλλά και τη δίκαιη αποζημίωσή τους έγκαιρα. Ο δήμαρχος Τεμπών ευχαριστεί επίσης την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την καθοριστική της συμμετοχή στην αντιμετώπιση και την κατάσβεση της φωτιάς, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την αστυνομία, άλλες υπηρεσίες καθώς και τους απλούς πολίτες που βρέθηκαν στον χώρο της φωτιάς βοηθώντας στην κατάσβεσή της.

Ο κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Τις πληγείσες από τη φωτιά περιοχές «Κόρδεσι», «Κατσιντάου», «Καραδιμερλέρ» και «Χάος», επισκέφθηκε χθες και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης με συμβούλους του συνδυασμού του και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Γόννων κ. Γιώργο Μπανιώρα.

Ο κ. Μανώλης σημειώνει ότι η ζημιά σε ελαιόδεντρα είναι μεγάλη, χιλιάδες στρέμματα καταστράφηκαν, όχι μόνο ο καρπός αλλά και το φυτικό κεφάλαιο και ο κ. Μανώλης συνεχίζει: «Επικοινώνησα αμέσως με τον προϊστάμενο του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου Τεμπών κ. Σπύρο Μπετχαβέ και ενημερώθηκα ότι από αύριο (σήμερα) Δευτέρα θα αρχίσει η διαδικασία καταγραφής των ζημιών, οι οποίες ζημιές θα αποζημιωθούν μέσω ΕΛΓΑ με τη διαδικασία των ΠΣΕΑ».

Τέλος ο κ. Μανώλης επισημαίνει: «Από την εμπειρία μου, επί 20ετίας ανταποκριτής του ΕΛΓΑ, θέλω να πω στους παραγωγούς ότι πρέπει να δηλώσουν τα ίδια στρέμματα που δηλώνουν στη δήλωση ΟΣΔΕ διότι θα γίνει διασταύρωση της δήλωσης ζημιάς με τη δήλωση ΟΣΔΕ. Επίσης να συνεργαστούν με τους τοπικούς γεωπόνους γα το πώς θα περιποιηθούν τα καμένα ελαιόδεντρα ώστε να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερη απώλεια φυτικού κεφαλαίου. Η περιποίηση των καμένων ελαιοδέντρων τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι το Α και το Ω για το ξαναζωντάνεμά τους. Επίσης καλούμε τη δημοτική αρχή να αναλάβει πρωτοβουλίες ανακούφισης των παραγωγών δείχνοντας αξιοπιστία λόγων και πράξεων, διότι οι καιροί για τους αγρότες μας και όχι μόνο είναι χαλεποί».

ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Φωτιά μικρής έκτασης σημειώθηκε λίγο έξω από τον Τύρναβο και συγκεκριμένα στην έξοδο της πόλης προς Λάρισα στο κόμβο Τυρνάβου. Η φωτιά πιθανά να ξεκίνησε από κάψιμο καλαμιών ή ξερών χόρτων και επεκτάθηκε σε παράνομο σκουπιδότοπο δίπλα στον δρόμο. Αμέσως έφτασε στον χώρο όχημα της Πυροσβεστικής με δύο άνδρες και σύντομα κατέσβησαν τη φωτιά πριν αυτή πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις σε διπλανές καλλιέργειες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass