ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΗΚΑΝ

Δράμα ελαιοπαραγωγών στους Γόννους

* Δημοτική αρχή: «Ειδική μεταχείριση των πληγέντων με το νερό» - * Πυροσβεστική: «Ο αέρας του Σαββάτου έπαιξε σημαντικό ρόλο» - *ΕΛΓΑ-ΔΑΟΚ: «Θα αποζημιωθεί και η παραγωγή και το δέντρο»

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2016 11:00

Του Κώστα Γκιάστα

Φωτ. Κώστας Τσάντζος

Ένα δράμα σε πύρινο κλοιό έζησαν και συνεχίζουν να ζουν οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής των Γόννων καθώς η φωτιά κατέστρεψε πολλές περιουσίες. Δεκάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα σε χιλιάδες στρέμματα κάηκαν ολοσχερώς αποκλείοντας στους παραγωγούς την «πρόσβαση» στην κύρια πηγή εσόδων τους. Πρόκειται για τέτοιου μεγέθους καταστροφή που σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής πρέπει να περάσουν δεκάδες χρόνια για να επουλωθούν πλήρως οι πληγές.

Η φωτιά βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Λάρισας η οποία με τη συνδρομή αεροπλάνων και ελικοπτέρων από άλλα σημεία της Ελλάδας έδωσε σκληρή μάχη με τις φλόγες. Χθες εξάλλου στην περιοχή βρέθηκε ο διευθυντής του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Λιόντος και ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας κ. Καλφούντζος για μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών και τοποθετήθηκαν για το ζήτημα κάνοντας λόγο για αποζημιώσεις τόσο στην παραγωγή όσο και στο δέντρο. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κολλάτος έφερε το θέμα της ιδιαίτερης μεταχείρισης των πληγέντων στο χθεσινοβραδινό Δημοτικό Συμβούλιο με μια δέσμη προτάσεων.

Πιο αναλυτικά:

* Με 75 άντρες και 22 οχήματα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας συνέχιζε το δύσκολο έργο της. Σύμφωνα με την Υπηρεσία η φωτιά συνεχίζει να βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο. Όσον αφορά στον αριθμό των στρεμμάτων που κάηκαν με μια πρόχειρη εκτίμηση έγινε λόγος για 5 χιλιάδες στρέμματα εκ των οποίων τα μισά από αυτά με ελαιόδεντρα.

Το Σάββατο που ξεκίνησε η φωτιά σύμφωνα με την Πυροσβεστική βρέθηκαν στο σημείο 31 οχήματα, 75 άντρες, 4 καναντέρ, 2 ελικόπτερα, 1 ερπυστριοφόρο. Οι συνθήκες την πρώτη ημέρα ήταν πολύ δύσκολες λόγω του αέρα ενώ βελτιώθηκαν από το Σάββατο το απόγευμα. «Ήταν πολύ σημαντικό χρονικό σημείο από το Σάββατο το απόγευμα και μετά» σύμφωνα με τους άνδρες της Υπηρεσίας που τόνισαν ότι δεν υπήρξε τραυματισμός αλλά ούτε κινδύνεψε κατοικημένη περιοχή.

* Χθες το πρωί στην περιοχή βρέθηκε τόσο ο κ. Μιχάλης Λιόντος, διευθυντής του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας, όσο και ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λάρισας κ. Παναγιώτης Καλφούντζος.

Ο κ. Λιόντος τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Βρισκόμαστε εδώ για να δούμε το μέγεθος της ζημίας. Όπως μας λένε οι παραγωγοί μιλάμε για 40 χιλιάδες δέντρα περίπου. Αυτά θα δηλωθούν και θα εκτιμηθούν από τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις. Θα κάνουν κανονικά δηλώσεις και θα έρθουμε να τα εκτιμήσουμε. Θα αποζημιωθεί και η παραγωγή και το δέντρο».

Από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Καλφούντζος υπογράμμισε πως: «Επειδή συμμετέχουμε και στη δακοκτονία θέλαμε να δούμε τι τελική έκταση απέμεινε για να επέμβουμε. Το ενδιαφέρον του περιφερειάρχη είναι από την πρώτη στιγμή μεγάλο. Εγώ είχα εντολή να έρθω να δω τι συμβαίνει και να το αναφέρω αρμοδίως. Θα έρθει ο ίδιος να το δει. Δεν χρειάζεται πανικός καθώς θα αποζημιωθούν. Βέβαια τα ΠΣΕΑ είναι λίγο χρονοβόρα, αλλά οι άνθρωποι δεν θα μείνουν στο έλεος του θεού. Θα αποζημιωθεί και η φετινή παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο. Αυτή είναι όλη η διαδικασία. Ξέρουμε και κατανοούμε όταν κάποιος καίγεται πώς αισθάνεται και πόσο μάλιστα σε μια περιοχή που ζει από αυτό».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Το θέμα της μεγάλης πληγής των ελαιοπαραγωγών καταθέτοντας μάλιστα προτάσεις για την ελάφρυνσή τους σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο, έφερε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών ο δήμαρχος κ. Κολλάτος. Συγκεκριμένα μιλώντας νωρίτερα στην «Ε» τόνισε πως: «Η πολιτεία θα πρέπει να σταθεί δίπλα στους παραγωγούς για τη ζημιά που έπαθαν. Εμείς από την πλευρά μας θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, για να υπάρχουν γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις. Σε ό,τι μας αφορά και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας προτείνουμε μια δέσμη μέτρων. Συγκεκριμένα να μην πληρώσουν αρδευτικά τέλη το 2016 οι πληγέντες, να γίνουν κάποιες συνεργασίες ώστε να έχουν επαρκή νερό τα νεόφυτα και μέχρι να ενηλικιωθούν και να υπάρχει συνεργασία με τη ΔΕΥΑ για μια μείωση τελών για τις νέες χρονιές».

Στις πληγείσες περιοχές βρέθηκαν εκτός των παραπάνω οι αντιδήμαρχοι Τεμπών κ. Αστέριος Σαΐτης, κ. Θωμάς Τσιαπλές, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Τσιόπα και κ. Καραναστάσης όπως και ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Μπανιώρας.

 

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΗΝ «Ε»

«Νιώθουμε καμένοι»

 

KATOIKOI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα συναισθήματά τους εξέφρασαν για τις ζημιές που υπέστησαν κάποιοι εκ των κατοίκων Γόννων. Επισκεπτόμενη η «Ε» την πλατεία της περιοχής αρκετοί ήταν αυτοί που μας μίλησαν. Μεταξύ άλλων ανέφεραν: «Δεν έμεινε ούτε ρίζα. Νοιώθουμε καμένοι από την αρχή ως το τέλος. Αυτά τα δένδρα χρειάζονται 20 περίπου χρόνια για να επανέλθουν και να φτάσουν να δώσουν 5 κιλά λάδι. Καήκαμε...».

Κάποιοι στάθηκαν στην επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας λέγοντας: «Από το μέρος που ξεκίνησε η φωτιά έπρεπε να σταματήσει στα 50 στρέμματα και όχι να εξαπλωθεί τόσο πολύ. Δεν δικαιολογείται τόσο μεγάλη φωτιά. Εκτιμούμε πως άργησαν και πως έπρεπε να γίνει πιο δυναμική επέμβαση το Σάββατο το πρωί. Η φωτιά άρχισε να αντιμετωπίζεται από τα ελικόπτερα. Αυτά είναι τα πιο αποτελεσματικά. Με τέτοια πρέπει να εφοδιαστούν όλες οι Υπηρεσίες» κατέληξαν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass