ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΙΚΑΣ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΤΕΜΠΩΝ:

Όχι νέα διόδια στα Τέμπη

* Να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2016 11:12

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Επαναλαμβάνοντας το πάγιο αίτημά της η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Τεμπών με επικεφαλής τον κ. Χρήστο Μπίκα (φωτ.) και με αφορμή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τεμπών εναντιώνεται κάθετα στην κατασκευή νέων διοδίων στα Τέμπη και καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής, τους αγρότες τους μικροεπαγγελματίες, τη νεολαία σε αγώνα για την κατάργηση τώρα όλων των διοδίων.

Ζητά ενιαίο εθνικό, αποκλειστικά δημόσιο κατασκευαστικό φορέα που θα κατασκευάζει σύγχρονα, ποιοτικά και φθηνά έργα υποδομής για τις λαϊκές ανάγκες (δρόμους, κατοικίες, σχολεία, υγειονομικές μονάδες, κ.λπ.).

Επίσης, να σταματήσουν οι διώξεις ενάντια σε όσους πάλεψαν και παλεύουν κατά των αυξήσεων και των νέων τοποθετήσεων διοδίων.

Στη δήλωσή του στην «Ε» ο κ. Μπίκας σημειώνει επίσης ότι η λειτουργία νέου σταθμού διοδίων στο ύψος των παλιών διοδίων στα Τέμπη παράλληλα με τη λειτουργία των πλευρικών διοδίων στον Ευαγγελισμό αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες των κομμάτων (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ), αλλά και τις ευθύνες της σημερινής συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) που συνεχίζει την υλοποίηση αυτής της πολιτικής, που παραδίνει την ΠΑΘΕ και συνολικά το εθνικό οδικό δίκτυο στους επιχειρηματικούς ομίλους. Για να βγάζουν κέρδη οι επιχειρηματικοί όμιλοι επιβάλλουν πανάκριβα διόδια, αναγκάζοντας χιλιάδες οδηγούς εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς αγρότες, που βιώνουν την ανεργία και τη φτώχεια, να κυκλοφορούν από παράδρομους και άλλους δρόμους-λαιμητόμους, με συχνά τροχαία και μάλιστα θανατηφόρα.

Και ο κ. Μπίκας συνεχίζει: «Να θυμίσουμε ότι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός που τώρα εμφανίζεται να εναντιώνεται στα διόδια είναι ο εισηγητής των συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων σε ιδιώτες. Επανειλημμένα ως «Λαϊκή Συσπείρωση», με παρεμβάσεις και ψηφίσματα που καταθέσαμε, προτείναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος να διεκδικήσει την κατάργηση όλων των διοδίων και την ανάκληση της παραχώρησης των οδικών αξόνων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η παράταξη του δημάρχου (ΠΑΣΟΚ), δεν έβγαλε κουβέντα όλα αυτά τα χρόνια για τα διόδια, που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και στον Δήμο Τεμπών. Το μόνο που πρότεινε είναι η επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής, ενώ τώρα για τη λειτουργία των διοδίων μέσα στην κοιλάδα των Τεμπών ψάχνει να βρει νομικές φόρμουλες για να βγει παράνομη η λειτουργία τους λέγοντας «όχι στη λειτουργία των διοδίων στα Τέμπη», χωρίς να απαιτεί την πλήρη κατάργηση των διοδίων αναπαράγοντας την ίδια επιχειρηματολογία: Ότι τα διόδια είναι μια πραγματικότητα που δεν αλλάζει, αποδεχόμενη πλήρως την πολιτική την παράδοση των εθνικών οδών σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Στην ίδια ρότα κινείται και η παράταξη του κ. Μανώλη (ΝΔ) η οποία απορρίπτει την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με διάφορα προσχήματα όπως:

- Δε γίνεται να καταργηθούν τα διόδια

- Να ζητήσουμε μειώσεις για τους κατοίκους της περιοχής

- Να υπάρξουν κάποιες «απαλλαγές».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επανέρχεται και θεωρεί πως:

- Τα διόδια αποτελούν ένα ακόμη δώρο των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, στους οποίους έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση των διοδίων. Είναι ψέμα ότι αυτοί πληρώνουν για το φτιάξιμο των δρόμων. Στην ουσία το Δημόσιο χρηματοδοτεί τα έργα και αυτοί συμμετέχουν μόλις κατά 10%, ενώ τους παραχωρείται το δικαίωμα να τα εκμεταλλεύονται για δεκαετίες, επιβάλλοντας δυσβάσταχτα χαράτσια στα διόδια. Η Ε.Ε. στηρίζει την αύξηση και των διοδίων και των τιμών.

- Αποτέλεσμα είναι η ραγδαία αύξηση του κόστους μεταφοράς των εμπορευμάτων και η αύξηση του κόστους μετακίνησης των λαϊκών οικογενειών, ακόμα και προς τους τόπους εργασίας τους.

- Είναι υποκριτικό να ζητούν μείωση της τιμής των διοδίων, αυτοί που αποδέχονται την παράδοση του οδικού δικτύου στους επιχειρηματικούς ομίλους, άρα και την ύπαρξη των διοδίων, με καλύτερη όπως λέγεται κατανομή, ζητώντας απλά χαμηλότερο τίμημα. Όλοι τους συμφώνησαν και συμφωνούν με τις πολιτικές των κομμάτων τους, ότι η ΠΑΘΕ και οι άλλοι μεγάλοι οδικοί άξονες θα βρίσκονται στα χέρια των μεγαλοεργολάβων που θα τους εκμεταλλεύονται για δεκαετίες, στήνοντας όλο και περισσότερα διόδια με δυσβάσταχτα χαράτσια.

Πληρώσαμε και πληρώνουμε πανάκριβα για το οδικό δίκτυο. Πανάκριβα διόδια. βενζίνη, υπέρογκους φόρους που πληρώνουμε για αγορά αυτοκινήτου, για τέλη κυκλοφορίας, για ασφάλιστρα και τόσα άλλα.

Θεωρούμε ότι κάθε άλλο αίτημα, πέρα από την πλήρη κατάργηση όλων των διοδίων, την ελεύθερη κίνηση στο οδικό δίκτυο, συνιστά αποπροσανατολισμό του λαού και κάλπικη αντίθεση στα διόδια, καταλήγει ο κ. Μπίκας και η «Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Τεμπών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass